Hem | Övriga Nyheter | Kultur/Konst/Lokalhistoria | Turistambassadörer hämtade inspiration i Dalarna

Turistambassadörer hämtade inspiration i Dalarna

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Företagare, guider och andra turistambassadörer från Uppsala län har varit på studieresa till Siljansbygden i Dalarna. Studiebesöket var ett led i kursen Länken till upplevelsen, arrangerad av Turismakademin i Uppsala län. Utbildningen har pågått under våren och kronan på verket var studiebesöket till Siljansbygden i Dalarna.

Turistambassadörer hämtar inspiration i Dalarna | Foto: Tommy Hildorsson Turistambassadörer hämtar inspiration i Dalarna | Foto: Tommy Hildorsson


Klockan åtta på morgonen avgick bussen från Uppsala. Reseledare var Yvonne Staf, Agneta Hellqvist och Caj Nyman på Turismakademin. Det var en molnig och dimmig morgon men i Sandviken tittade solen fram ett tag. Under resans gång berättade några företagare om hur tillströmningen av turister och andra varit under sommaren. Carin Rubbestad med Tallbo Café i Övergran var först ut och berättade. Hon har haft en bra sommar med många besökare, både svenska och utländska. Hennes café med läget intill gamla E18 har blivit populärt speciellt bland cyklister. Och som en inramning berättade hon att hennes café vann första pris i kategorin ”Årets landsbygdsentreprenör” i Håbo kommun år 2009.

Gott samarbete
Väl framme i turismens Mecca, Dalarna, sken solen från en ganska molnfri himmel. På sluttningen ner mot Siljan var utsikten total över den spegelblanka sjön med några små krusningar här och där. Hantverksbyn i Rättvik var första stopp med fika och information av Hans From från Besöksnäringscollege Dalarna och föreningen Välkommen till Tällberg. Redan där spred sig en välkomnande atmosfär som förstärktes när han berättade om det goda samarbetet mellan föreningar och företag.

Öppet landskap och öppna attityder
Att besökarna välkomnas i Dalarna upplevs redan längs vägarna innan man nått fram till besöksmålen. Det finns inga bommar, stora stenar eller andra hinder på infarter till skogsvägar, jordbroar och liknande som det gör på många andra platser i landet. Vägen till Dalhalla, friluftsteatern för teater-, konsert- och operauppföranden i det nedlagda kalkstensbrottet 8 km norr om Rättvik, var inget undantag. Efter en slingrig väg genom vacker dalabygd möttes man av ett enormt kalkstensbrott med plats för cirka 4000 åhörare. Kalkstensbrottet mäter 400x175x60 meter och har rankats som fjärde bästa utomhusarena i världen för musikevenemang. Jens Christiansson tog emot och berättade om evenemang som varit och som är på gång. Han fick besvara många frågor från deltagarna i gruppen om ekonomi, marknadsföring, antalet besökare per år och så vidare.

Genuin dalakultur
Det tredje besöksmålet var Tällberg vid Siljans sydöstra strand. Det sägs, ”att besöka Dalarna utan att besöka Tällberg är som att vara på bröllop utan att se bruden”. Och visst ligger det mycket i det för byn är lika attraktiv året om. På sommarhalvåret är det dans, musik, kultur och traditionella majstångsresningar med mera. På vintern är det skidåkning och traditionell dalajul med alla stugor och hotell pyntade och upplysta, en svårslagen julstämning. Nu var det en vacker sensommardag med öppna butiker som blev det näst sista besöksmålet den här dagen. Som avslutning besöktes Sågmyra Outlet – Dalarnas smartaste shopping. Efter det var det dags att smälta alla intryck på vägen hem till Uppsala och komma fram till varför Dalarna är en av orterna i landet som med rätta kan kalla sig för Turistnäringens Mecca. Och – har företagare, guider och andra turistambassadörer i övriga delar av landet något att lära av den genuina dalakulturen.

Tommy HildorssonPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Album

Foto: Tommy Hilorsson Foto: Tommy Hilorsson Foto: Tommy Hilorsson Foto: Tommy Hilorsson Foto: Tommy Hilorsson

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2726