Hem | Övriga Nyheter | Kultur/Konst/Lokalhistoria | Den 219:e hemliga resan gick genom Håbo kommun

Den 219:e hemliga resan gick genom Håbo kommun

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Östen Brink från Enköping är en globetrotter och flitig researrangör. Resan till Håbo kommun i september i år var den 219:e utflykten med hemlighetsstämpel sedan starten 1992 som han arrangerade. Det var i början på 1990-talet som han startade Reseklubben. Sedan dess har han och hans medresenärer besökt många platser i Sverige och de övriga nordiska länderna men också Tyskland och Holland.

Resan gick genom alla kommunens socknar Resan gick genom alla kommunens socknar


Resan den här dagen i slutet av september började med underhållning av revyartisten Leif Werner från Stockholm på Dinners i Ekolskrog mellan Bålsta och Enköping. Efter det gick färden vidare till Håbo kommun där de 50 resenärerna blev guidade runt kommunen. Resan började vid Shellmacken intill E18, sedan upp till Kraftleden på västra sidan av Bålsta. Bussen rullade vidare till Bålsta centrum med Resecentrum, Kommunhus och Gallerian. Resan gick vidare på Stockholmsvägen som längre fram byter namn till Enköpingsvägen. Målet var att de 50 pensionärerna skulle få se så många kända platser som möjligt i kommunen. Ekilla, Wij, Övergran och Lillkumla passerades och omtalades när bussen gled vidare på Enköpingsvägen innan det var dags att ta av in på Sigtunavägen vid Pungpinebacken.

Nostalgiska minnen
Några kände till platserna som de åkte förbi och det gjorde resan än mer intressant eftersom det var ett och annat barn- och ungdomsminne som dök upp längs vägen. Vid Varpsund och den berömda Ingvarsstenen hördes röster om fiskeminnen vid bron. När bussen sedan passerade Varpsunds festplats var det ändå fler som fick minnen från en svunnen tid då de dansade på den gamla dansbanan som byggdes i början på 1930-talet. I slutet på 60-talet var det Häggeby/Bålsta Skytteförening som anordnade danserna vid Varpsund. Idag ägs byggnaderna av Finska föreningen i Bålsta som fortsätter att hålla liv i festplatsen med dans under sommarmånaderna.

Hela kommunen ringades in
Fyllda av minnen och nostalgi gick färden vidare genom Häggeby, in på Söderskogsvägen och en avstickare in till Idealbyn för att där se kontrasterna mellan ”fattiga och rika”. Med det menas skillnaden mellan hyreshusen som färgen flagnar på och de lyxiga fastigheterna på sluttningen ner mot sjön. För att spä på känslan av lyx så var Skoklosters slott nästa mål. Där stannade bussen en stund så att guiden fick en andningspaus och samtidigt en möjlighet att berätta om slottet och stenhusets historia i korta drag. Efter det var det dags att återvända till Shellmacken i Bålsta där turen startade från. Även på tillbakavägen berättades om viktiga händelser och historiska platser. Återresan gick på östra sidan av tätorten och därmed hade kommunen ringats in och ”säcken knutits ihop”. Hela turen tog cirka två och en halv timme och det var en grupp mycket nöjda och glada pensionärer som återvände till Enköping vid 17.30-tiden.

Tommy HildorssonPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Album

Alla passagerare Idealbyn Östen

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2593