Hem | Övriga Nyheter | Kultur/Konst/Lokalhistoria | Helene Rådberg tilldelas Håbo kommuns Jan Fridegårdpris 2016

Helene Rådberg tilldelas Håbo kommuns Jan Fridegårdpris 2016

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Jan Fridegårdpriset är Håbo kommuns stora kulturpris som tilldelas en person som i Fridegårds anda arbetar inom litteratur, film eller teater. Prissumman är 100 000 kr och utdelas vartannat år. En fristående jury med kunskap om litteratur, film och teater har utsett Helene Rådberg som mottagare av Jan Fridegårdpriset 2016.

Helene Rådberg | Foto: Caroline-Andersson Helene Rådberg | Foto: Caroline-Andersson


- Det känns fantastiskt, vilken ära! säger Helene Rådberg, författare och poet, när Håbo kommun ringer upp henne och berättar att det är hon som har tilldelats Jan Fridegårdpriset 2016.

Juryns motivering lyder: Helene Rådberg får priset för hur hon genom språklig lekfullhet skildrar ett samhälle med sociala brister. Oavsett om hon gestaltar en mor, en bruksort eller alltför långa arbetsdagar i barnom-sorgen så är politiken, de egna erfarenheterna och kroppen synligt sammanflätade. Att läsa Rådberg är att drabbas mitt i vardagen.

- Som ung läste jag Jan Fridegård, och han har betytt mycket för mig. Jag läste alla arbetarförfattare. Det är stort att få ett pris i hans anda, berättar Helene.

Helene Rådberg är född i Sandviken 1950 och numera bosatt i Stockholm. Hon debuterade 1998 med Mellan henne och jag. Därefter har hon gett ut Hämtar mitt landskap hem (2000) och En sorts mamma kallad (2006), Det gula rummets små terapistycken (2008). 2012 gav hon ut Livfjädrar, kvinnornas Sandviken tillsammans med Anna Jörgensdotter och Carolina Thorell.

Ett citat från hennes verk lyder: 

”Min arbetsplats utarmas under tystnad. Det språk som når hit, har löpt hela skalan från pedagogik till ekonomi”.

Prisutdelningen genomförs ceremoniellt på Biskops Arnö 14 juni på Jan Fridegårds födelsedag. Vi får ta del av Helene Rådbergs tankar kring sitt författarskap och även höra valda stycken ur hennes verk. Pristutdelningen är öppen för alla, varmt välkomna!

Läs mer om priset på biskopsarno.se och håbo.se/janfridegårdpriset

Källa: Håbo kommun

 Prenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2739