Hem | Övriga Nyheter | Kultur/Konst/Lokalhistoria | Ungdomarnas sommarprojekt får premiär i höst

Ungdomarnas sommarprojekt får premiär i höst

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Under några veckor i juni hade fyra språkbegåvade ungdomar från Fridegårdgymnasiet sitt sommarjobb på Håbo bibliotek. Ungdomarna producerade en video om lånerutiner som de textade till flera olika språk. Premiär för filmerna blir det under eMedborgarveckan som äger rum på Håbo bibliotek 3-8 oktober.

Ungdomarnas sommarprojekt får premiär under eMedborgarveckan Ungdomarnas sommarprojekt får premiär under eMedborgarveckan


Bibliotekets lånerutiner har som på så många andra håll blivit digitaliserade. Det finns låneautomater där låntagaren på egen hand kan registrera lån, omlån och återlämning av böcker och andra media. För den ovane kan givetvis dessa digitala rutiner te sig svåra att bemästra till en början. Därför gav bibliotekspersonalen de fyra ungdomarna i uppdrag att producera en förklarande video när de hade sina två sommarjobbsveckor förlagda till biblioteket.

– Ungdomarna gick in för projektet med liv och lusta, säger Roland Ngwee Ngijol, gymnasiebibliotekarie på Håbo bibliotek. De skrev manus, filmade, redigerade och lade dessutom till textöversättningar så att det nu finns en version på arabiska, urdu, ryska och finska bland annat, tillägger han.

De kommuninvånare som så önskar kan få ta del av videon på sitt eget språk genom att titta på den i någon av bibliotekets läsplattor. Givetvis är ingen besökare på biblioteket enbart utlämnad till videornas instruktioner. Självklart hjälper personalen till. Videorna ska ses som ett komplement och kanske ett första steg för den som ännu inte är van att handskas med teknik.

Naturligtvis finns några av sommarjobbarna på plats på biblioteket under eMedborgarveckan.
– Det ska bli jättekul att få se hur videon tas emot av personer med olika språkbakgrund, säger Darya Belova, som var med och producerade flera av de aktuella språkversionerna.

Ett urval av videorna kommer också att kunna ses på Håbo biblioteks facebooksida med start den 3 oktober: facebook.com/habobibliotek.

eMedborgarveckan är en nationell kampanjvecka som syftar till att öka den digitala delaktigheten. Veckan består av olika insatser och aktiviteter. I Håbo kommun är det biblioteket som står som arrangör under veckan.

Attila Gal
HåboPortalenPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2711