Hem | Övriga Nyheter | Kultur/Konst/Lokalhistoria | Håbo firar blåvitt grannland med rödbladig björk

Håbo firar blåvitt grannland med rödbladig björk

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Tisdagen den 16 maj får Håboborna ett helt nytt inslag i kommunens trädbestånd. Gatu- och parkenheten sätter spaden i jorden och planterar en gänglig finsk rödbjörk på Dalvägen. Det är för att uppmärksamma Finland som i år firar 100 år av självständighet. Rödbjörken blir den enda i sitt slag i Håbo kommun.

Håbo firar blåvitt grannland med rödbladig björk Håbo firar blåvitt grannland med rödbladig björk


När frågan väcktes om hur Håbo kommun skulle uppmärksamma att Finland 100-årsjubilerar som självständig nation 2017 kom idén om den finska rödbjörken upp.

– Rödbjörken är en mutation med blad som är gröna vid lövsprickningen men sedan byter färg och blir blodröda, säger Ulla Lindroth Andersson, gatu- och parkchef. 

Medlemmarna i den finska samrådsgruppen blev entusiastiska över förslaget.

– Sverigefinnarna i gruppen ser fram emot det finska inslaget i Håbos gatubild, säger Risto Hurskainen, verksamhetsutvecklare för den finska verksamheten i Håbo kommun.

Gatu- och parkenheten anlägger samtidigt en liten park på Dalvägen med parkbänk och planteringar av perenner och buskar. 

– Platsen på Dalvägen nära Nybyggets förskola är noga utvald, eftersom den inte påverkas av projektet med nybyggnation i centrum. Parken kan bli en plats för vila och återhämtning för Håbobor under lång tid framöver, säger Ulla Lindroth Andersson.

Hon är på plats vid invigningen, liksom kommunalrådet Carina Lund som håller tal. Musikskolan spelar och barn från Gröna Dalens förskola sjunger. 

Attila Gal
HåboPortalenPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2700