I väntan på det 14:e Vikingarännet den 12 februari
Den ostadiga väderleken i början på året har varit oroande med tanke på hur isarna skall bli till den 12 februari när det är tänkt att det 14:e Vikingarännet skall genomföras. 2016 kördes loppet den 14 februari på en rundbana mellan Eriksund och Roparudden. Det var en bana på 40 km som kördes två varv med start och mål i Sigtuna. I år hoppas man att kunna genomföra loppet med start vid Skarholmen i Uppsala och mål i Hässelby.

I mitten av januari stabiliserades väderläget något. Det var kalla, både dagar och nätter. Så här sade Generalsekreterare för Vikingarännet Anders Tysk den 15 januari, om möjligheterna att kunna genomföra Vikingarännet i år.
– Isläget ser bra ut för Vikingarännet. Stabil is, med undantag för Erikssund och vattnen runt Munkholmen (utanför Kairobadet) ligger idag 15/1 från Uppsala till ett par km söder om Kungsängen. Vädret talar om minst någon veckas frysning innan nästa snöfall. Därför växer istjockleken och våra plogningsresurser kommer att kunna sättas in vid nästa snöfall.
Antalet anmälda är alltid lågt fram till ett par veckor innan loppet. Vi har inte nått upp till 500 anmälda ännu. Med en bra bana och goda väderförutsättningar räknar vi med att kunna bli upp mot 3000 deltagare. Som vanligt startar motionsklassen i Uppsala och går i mål, om isarna medger i Hässelby. Tävlingsklassen har start och mål i Sigtuna.
Världens längsta återkommande skridskolopp på naturis
Vikingarännet har ställts in fem gånger sedan starten 1999 på grund av dålig is. Nu hoppas man dock på att det skall kunna genomföras och då hela sträckan från Skarholmen i Uppsala till Hässelby den 12 februari.
Det var så här det började: Vikingarännet inspirerades av Elvastadsloppet i Holland. De senaste fyra gångerna det genomförts var 1963, 1985, 1986 och 1997. Med anledning av de ytterst få holländska isvintrarna sökte man alternativa platser för skridskolopp. 1997 besökte därför en delegation holländare Stockholm. Svenska värdar för besöket var bland andra Anders Tysk och Björn Nilsson. Frågan var om det var möjligt att arrangera ett långlopp på skridsko i Stockholmsområdet. På uppdrag av dåvarande SIS (Stockholm Information Service) gjordes en förstudie för att utröna möjligheterna att arrangera långlopp i Stockholmsområdet. Förstudien visade att den enda intressanta sträckan för ett lopp var mellan Uppsala och Stockholm. Längre väster ut ligger de stora mälarfjärdarna och de lägger sig senare och är osäkrare än de övriga delarna av Mälaren. Att åka flera varv på en mindre sjö var aldrig aktuellt.
Efter kontakt med långfärsskridskoklubbarna i Stockholm, SMHI, Sjöfartsverket, fritidsfiskeklubbar samt Stockholms hamn visade det sig att det många vintrar har funnits tillräckligt med is för att genomförande skulle vara möjligt. På grundval av förstudien gav SIS klartecken till att gå in med en förlustgaranti och Vikingarännet kunde förverkligas. Också Uppsala kommun gick första året in med en förlustgaranti. Minst 90% av åkarna bedömdes komma från långfärdsskridskogrupperna. Men loppet måste också vara attraktivt för tävlingsåkarna för få rätt status i skridskovärlden. Därför gick Friluftsfrämjandet och Svenska Skridskoförbundet in som arrangörer. Källa: http://vikingarannet.com/om-vikingarannet/historik.
Tommy Hildorsson


Bedöm denna artikel:
Fler nyheter
- Axberger berättar om Palme-utredningen på Håbo bibliotek 13 Mar 2023 | Omvärlden
- Likpredikningar digitaliseras i nytt projekt - banar väg för ny forskning 11 Jan 2023 | Kultur/Konst/Lokalhistoria
- Besök Fridegårdsgymnasiet på öppet hus 11 Jan 2023 | Skola
- 70 byggarbetsplatser i Uppsala län granskas för att stoppa mobbning och kränkningar 27 Okt 2022 | Företag
- Sju av tio barngrupper större än rekommenderat i Håbo 27 Okt 2022 | Skola
- Bra saker att tänka på då du ska köpa köksfläkt 25 Okt 2022 | Övriga Nyheter
- Lär känna familjen Knyckertz på Fridegårdsfestivalen 07 Okt 2022 | Kultur/Konst/Lokalhistoria
- Vill din förening arbeta för ett tryggare Håbo? 27 Sep 2022 | Föreningsnytt
- Kulturfestival för barn och unga inleder läslovet i Håbo 05 Sep 2022 | Kultur/Konst/Lokalhistoria
- LEKTAJM på lekparken Banankontakt 24 Aug 2022 | Övriga Nyheter
- Fullspäckat program på Håbo festdag - begränsad parkering närmast centrum Parkeringsskylt och skylt med Bålsta centrum 24 Aug 2022 | Övriga Nyheter
- Vinkylare som passar dig! 24 Aug 2022 | Övriga Nyheter
- Ny kommundirektör i Håbo kommun 11 Aug 2022 | Kommuninfo
- Fullsatt på Morgonsoffan på Brunnsta 10 Jun 2022 | Kommuninfo
- Happy Homes är Årets Lokala Entreprenör 10 Jun 2022 | Företag
- Vad är CFDS och varför är FXORO en bra plattform att investera med? 10 Jun 2022 | Övriga Nyheter
- Ny översiktsplan antagen 19 Maj 2022 | Kommuninfo
- Underbara trämöbler 19 Maj 2022 | Övriga Nyheter
- Paul Silander är Årets Företagare i Håbo 06 Maj 2022 | Företag
- Spelinspektionen uppdaterar Spelpaus.se 06 Maj 2022 | Övriga Nyheter
mvh Tommy
Kul att du är tillbaka:)
mvh
Attila
//Tommy
Vikingarännet kommer att genomföras söndagen den 19 februari.
Start och mål kommer att vara i Sigtuna. Loppet kommer att gå 2 varv på en bana som är 40 km. På måndag den 13:e kommer sista delen av banan att plogas. Den kommande veckans plusgrader kompenseras av kallare nätter. Vi bedömer därför att isens kvalitet inte nämnvärt kommer att påverkas fram till loppet. Kommande natts kyla kommer att stärka isen ytterligare vilket innebär att vi nu under helgen kommer att uppfylla vårt krav på minst 15 cm tjock is efter banan. Källa: Vikingarännets Nyhetsbrev
http://www.morgondis.se/dikter/en-doft-av-var/vinter/nyheter/
Lämna kommentar
OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in
Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.
Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).