Hem | Övriga Nyheter | Ungdom | Antilangningskampanj i centrum

Antilangningskampanj i centrum

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Fredagen den 27 april samverkar polis, Bålstapolare och nattvandrare inom ramen för antilangningskampanjen Tänk Om

Antilangningskampanj i centrum Antilangningskampanj i centrum


Deras representanter kommer att informera och dela flygblad från klockan 12.00 och några timmar framåt utanför Systembolaget i centrum.

Budskap till förbipasserande blir följande:

Du som vuxen kan göra skillnad för om Valborg ska bli en positiv eller en negativ upplevelse för våra unga! Visste du att hela 30 procent av de ungdomar i åk 9 som dricker alkohol får den genom äldre kompisar och 15 procent från sina föräldrar? Detta visar en studie som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning har gjort.

Alkohol påverkar flera av kroppens organ och detta särskilt hos unga personer. Tidig alkoholkonsumtion kan relateras till ett flertal sjukdomar och skador senare i livet. De skadliga effekterna avgörs bland annat av mängden konsumerad alkohol och dryckesmönster samt av ålder och kön. Andra akuta skador och sjukdomar, som ofta har samband med berusningsdrickande, är alkoholförgiftning och olika typer av kroppsliga skador i samband med våld eller olycksfall.

Av de ungdomar i åk 9 som dricker alkohol minst en gång per månad får 2 av 10 elever i sig en alkoholmängd motsvarande 1 flaska vin vid ett och samma tillfälle. Det ska inte en ung hjärna behöva utsättas för.
Ungdomar har svårt att förutse konsekvenser av sitt handlande och är mer benägna att ta risker. En hög berusningsgrad är ofta förknippad med oskyddat eller oönskat sex, minnesluckor, bråk och våld.

Här behövs du som vuxen – innan det händer! Elever som väljer att dricka sig berusade minst en gång i månaden eller mer har minskat sedan 2007. Att fler väljer att inte dricka alkohol är en positiv trend som kan fortsätta och växa sig starkare! Genom tydlighet från dig som förälder, dig som är aktiv inom skola, fritidsverksamhet och föreningsliv och du som syster eller bror, kan göra skillnad! Genom ett aktivt ställningstagande och tydliga gränser kan vi påverka ungdomar, även dem som redan provat att dricka alkohol.

Kom ihåg! Börja prata med ditt barn eller ditt syskon om alkohol så tidigt som möjligt. Ungdomar förväntar sig att vuxna ska ha en restriktiv hållning mot alkohol och vill också ha tydliga förhållningsregler. Prata med varandra! (källa: folkhälsoinstitutet)

Tänk på! Att ingen ungdom kan lära sig hantera alkohol i hemmet; det enda de lär sig är att just dricka alkohol. Bjud inte!

Vad är valborg för dig? Under valborg kommer många ungdomar att dricka alkohol för första gången. Se till att inte du har köpt ut den!

Berusningsdrickandet ökar med stigande ålder!
Siffrorna visar en positiv utveckling som kan bli ännu bättre!
                     
                    Åk 7                      Åk 9                   Åk2
Årtal / Kön    Pojkar    Flickor    Pojkar     Flickor      Pojkar    Flickor
2007            3,7 %    4,0 %     26,0 %    22,6 %    50,1 %    45,7 %
2009            2,6 %    4,2 %     20,2 %    24,5 %    50,9 %    45,8 %
2011            2,6 %    3,6 %     17,8 %    19,2 %    40,0 %    42,5 %
                                                                                                                        
Källa: Liv och hälsa ung

Läs mer om Tänk Om på http://www.tänkom.nu/Prenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2711