Restaurang i BCJF?
(Insändare) Varför vill majoriteten bygga om gymnasiets matsal? Jag tycker att matsalen idag är proper och fungerar väl. Varför då lägga ut 200 000 kr på en ombyggnation. Det finns betydligt mer angelägna saker som saknar finansiering inom kommunen.

Det har man redan sagt i delårsbokslutet som pekar mot ett underskott på 1 400 000 kr och minskat investeringen från 400 000 kr till 200.000 kr. Jag tycker man helt ska avstå ifrån investeringen.
Förslaget kommer ursprungligen från Bålstapartiet. De lyckades för ett par år sedan få igenom att en ny entré byggdes för att matsalen skulle bli en ”restaurang”. Undrar vad den dörren kostade? Mig veterligen har aldrig denna dörr använts.
Centerpartiet har hela tiden motsatt sig investeringarna i en ”restaurangmatsal”. Vi anser att det finns mycket mer angelägna behov, inte minst inom skolans verksamhetsområde, som behöver tillskott.
Lisbeth Bolin
Centerpartiet, ledamot av bildningsnämnden


Bedöm denna artikel:
Fler nyheter
- Axberger berättar om Palme-utredningen på Håbo bibliotek 13 Mar 2023 | Omvärlden
- Likpredikningar digitaliseras i nytt projekt - banar väg för ny forskning 11 Jan 2023 | Kultur/Konst/Lokalhistoria
- Besök Fridegårdsgymnasiet på öppet hus 11 Jan 2023 | Skola
- 70 byggarbetsplatser i Uppsala län granskas för att stoppa mobbning och kränkningar 27 Okt 2022 | Företag
- Sju av tio barngrupper större än rekommenderat i Håbo 27 Okt 2022 | Skola
- Bra saker att tänka på då du ska köpa köksfläkt 25 Okt 2022 | Övriga Nyheter
- Lär känna familjen Knyckertz på Fridegårdsfestivalen 07 Okt 2022 | Kultur/Konst/Lokalhistoria
- Vill din förening arbeta för ett tryggare Håbo? 27 Sep 2022 | Föreningsnytt
- Kulturfestival för barn och unga inleder läslovet i Håbo 05 Sep 2022 | Kultur/Konst/Lokalhistoria
- LEKTAJM på lekparken Banankontakt 24 Aug 2022 | Övriga Nyheter
- Fullspäckat program på Håbo festdag - begränsad parkering närmast centrum Parkeringsskylt och skylt med Bålsta centrum 24 Aug 2022 | Övriga Nyheter
- Vinkylare som passar dig! 24 Aug 2022 | Övriga Nyheter
- Ny kommundirektör i Håbo kommun 11 Aug 2022 | Kommuninfo
- Fullsatt på Morgonsoffan på Brunnsta 10 Jun 2022 | Kommuninfo
- Happy Homes är Årets Lokala Entreprenör 10 Jun 2022 | Företag
- Vad är CFDS och varför är FXORO en bra plattform att investera med? 10 Jun 2022 | Övriga Nyheter
- Ny översiktsplan antagen 19 Maj 2022 | Kommuninfo
- Underbara trämöbler 19 Maj 2022 | Övriga Nyheter
- Paul Silander är Årets Företagare i Håbo 06 Maj 2022 | Företag
- Spelinspektionen uppdaterar Spelpaus.se 06 Maj 2022 | Övriga Nyheter
Håkan Sundström
Attila
När restaurangprogrammet fanns kvar kunde allmänheten boka bord och äta där. Det var därför den entréndörren byggdes.
Tvärr har detta program lagts ner på grund av för få sökande.
Owe Fröjd
Håkan Sundström
Owe Fröjd
Lika fel har hon i påståendet att det var Bålstapartiet som “lyckades få igenom” en ny entré till matsalen för att få den mer restauranglik, detta är också fel.
Den nya entrén var ett måste för att gymnasiets restaurangprogram skulle kunna servera mat, öl och vin till allmänheten. Jag tror att alla övriga partier var överens om detta, men om Centerpartiet var emot detta också skulle det inte förvåna mig.
Vad jag däremot VET är att vi just nu diskuterar de politiska arvodena för nästa mandatperiod, och i de diskussionerna verkat det som Centerpartiet tycker att det finns hur mycket pengar som helst
Owe Fröjd, partiledare Bålstapartiet
PS
Till Håkan S
De saker som du nämner avser driftsbudgeten, ombyggnaden av matsalen avser investeringsbudgeten
DS
Håkan Sundström
Man kan ta ett jobb, välja en utbildning för att man vill tjäna mycket pengar. Men politiker ska man vara för att man vill påverka och inte ha det som att dra in lite extra pengar.
Mvh
Christian
Håkan Sundström
Jag hoppas inte att alla politiker blir det för arvodernas skull, i alla fall inte i Håbo, för då tänker dom fel!!
Vi har bara en politiker som är "heltidsanställd" det är kommunalrådet Agneta Hägglund.
Övriga politiker får ett arvode på 819 kronor före skatt för ett sammanträde inkl förarbete (med en marginalskatt på 40% blir det 491 kronor kvar), det utgår ingen semesterersättning/tjänstepension på detta belopp.
Som ett exempel för en ledamot i kommunstyrelsen blir det ungefär så här:
Vid senaste mötet fanns det handlingar som måste läsas igenom före mötet på ca 650 sidor, tidsåtgång 2 timmar? (förra mötet var det ca 700 sidor)
Före mötet skall partierna ha ett så kallat förmöte för att prata sig samman, ca 2 timmar?, därefter är det kommunstyrelsemötet på ca 3 timmar?
Detta blir tillsammans ca 7 timmar, arvodet efter skatt blir då 491 kronor för 7 timmars arbete, 70 kronor i timmen.
I detta belopp ingår att man har det personliga ansvaret som ledamot i kommunens näst högsta politiska organ samt "förmånen" att bli hånad och trakasserd av personer som inte har förstått hur det egentligheten förhåller sig inom politiken, omständigheter som inte bara drabbar den enskilda politikern utan även fru/man, barn och vänner!
Owe Fröjd
Om du läser in dokument på 600-700 sidor på 2 timmar så beundrar jag den politiker som påstår att han/hon har satt sig in i ämnet.
Jag säger ingenting om dagens mötesarvoden, om mötesdeltagaren deltar fullt ut i mötet, vad jag inte tycker om, är att politiker kommer till möten och deltar endast 10 min och sen avviker men tar ut fullt arvode, likaså när ledamoten kommer och deltar de sista 10 minuterna och de första han/hon gör är att leta reda på deltagar/arvodesliastan och tecknar sig som närvarande under mötet utan att det står i protokollet, men vederbörande tar ut full ersättning för att ha tagit del endast 10 minuter.
Ett annat problem är ersättningen för förlorad arbetsinkomst trots att ingen förlust har ägt rum. Vederbörande motiverar att han skulle ha jobbat i sitt eget företag om inte mötet skulle ha ägt rum. Vid kontroll visar det sig att vederbörande inte har något aktivt bolag eller att bolaget inte visar vinst. I båda fallen ska ingen ersättning utgå.
Ett tredje är springet på kurser som skattebetalarna betalar, men någon rapport om vad kursen besod av existerar inte, ej heller finns det någon fortsättning eller uppföljning som kan omvandlas till ett mervärde från kursdeltagarna.
Det blir intressant att få resultatet på nästa valperiod när ni blir klara med det. Jag håller fortfarande min motion om differerande arvode i 3 steg som mycket aktiv, aktiv och passiv där deltagaren endast sitter där men tar inte del i diskussionen bara i omröstningen.
Jag hoppas inte det blir något oppositionsråd till nästa valperiod. Ett kommunalråd räcker på heltid med IBB som arvode, ej riksdagsmanna arvode.
När blir informationen tillgänglig?
Ha en bra dag
Håkan Sundström
Håller med dig när du skriver:
"vad jag inte tycker om, är att politiker kommer till möten och deltar endast 10 min och sen avviker men tar ut fullt arvode"
Detta har hänt några gånger och tyvärr ofdast samma person. I de nya arvodesreglerna kommer detta att inte gå om jag får bestämma.
När det gäller egna företagare så måste man kolla på detta också men man kan inte säga att man inte haft någon förlorad arbetsinkomst även om bolaget inte ger någon vinst och går med förlust. Förlusten kan ju bli mindre och vinsten kan ju bli större om man arbetar i det egna företaget i stället för att sitta på ett dåligt arvoderat möte.
Ett vilande bolag borde inte ge någon förlorad arbetsinkomst, ett vilande bolag skall anmälas till bolagsverket om det är vilande och detta kan lätt kontrolleras.
Jag hoppas inte heller att det blir något oppositionsråd i nästa mandatperiod, men som sagt är detta under förhandling där man får ge och ta om 9 partier skall komma överens.
När förhandlingarna är avslutade kommer förslaget till KS AU och blir då offentlig handling, slutgiltigt beslut bör tas i KF innan valet 2014.
Owe Fröjd
.
Vad jag vill kommentera är ditt påstående "Förlusten kan ju bli mindre och vinsten kan ju bli större om man arbetar i det egna företaget i stället för att sitta på ett dåligt arvoderat möte". Här har du rätt påstående, men tänk dig att företaget går med underskott, då skulle underskottet blivit mindre och någon förlust för förlorad arbetsinkomst har inte skapats och därför ska ingen ersättning utgå.
mvh
Håkan
Nja Håkan
Som egen företagare har jag haft förlustår trots att jag jobbat så mycket jag orkat, detta beroende på olika orsaker, hade jag arbetat ännu mindre så hade förlusten ökat ännu mer.
Jag har inte begärt någon förlorad arbetsinkomst sedan jag började i politiken 1978, har fixat det med kompledigheter, andra ledigheter och semesterdagar, jag har till och med haft extraanställda då jag varit tvungen att gå på något viktigt möte, detta är ju egentligen helt åt helvete men jag får ju skylla mig själv.
Jag kommer troligtvis i framtiden, om jag blir kvar i politiken, att begära detta med gott samvete:)
.
Nu är vi snart i mål med diskussionen, men sunda förnuftet säger mig att förlustföretag har ingen förlorad arbetsinkomst. Tvärtom, skulle vederbörande ha jobbat i företaget i stället för att gå på ett politisk möte hade underskottet blivit mindre och således ingen forlorad inkomst har uppstått.
God natt
Håkan
Och nu är vi i mål
Trevlig helg
Owe
PS
Kul att få sista ordet:))))))
DS
.
Lämna kommentar
OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in
Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.
Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).