Hem | Politik | Håbos politiska partiers åsikter om kommundirektörens septemberkrönika

Håbos politiska partiers åsikter om kommundirektörens septemberkrönika

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Håbo kommuns politiska partiers åsikter om kommundirektörens septemberkrönika, där han anklagar en grupp medborgare för att vara rättshaverister och energitjuvar bara för att de följer demokratiska rättigheter att kontrollera kommunens arbete.

Per Kjellander, kommundirektör, Håbo kommun | Foto: Attila Gal Per Kjellander, kommundirektör, Håbo kommun | Foto: Attila Gal


Som enskild medborgare har jag lämnat in ett 30 tal medborgarmotioner och gjort ett antal ekonomiska utredningar som baseras på felbeslut av kommunledning och förvaltningar, där mångmiljon belopp av skattemedel rinner ut från kommunen utan värde. Detta är den troliga orsaken till varför kommundirektören uttalar sig som han gör i sin krönika på kommunens hemsida. Han vill inte ha insyn från kommunens medborgare och kallar dem därför för energitjuvar och rättshaverister.

Med anledning av kommundirektörens uttalande i sin krönika ställdes följande frågor som han vägrar att svara på. Dessutom får en kommundirektör inte använda kommunens hemsida för sitt privata bloggande, när han vägrar att svara på nedan frågor.

1. Vad har du för underlag som ger dig rätt att kalla en grupp av Håbos medborgare för rättshaverister och energitjuvar?
2. Tillhör jag den grupp av medborgare som du benämner rättshaverister och energitjuvar?
3. Om du anser mig tillhöra denna grupp så vill jag veta vad jag har gjort för fel, så jag kan ändra mig.
4. Får jag inte granska förvaltningars arbeten och ifrågasätta besluten, när det handlar om slöseri med skattemedel?
5. Har du fått ditt uttalande sanktionerad av politiken?
6. Du skriver ”rättshaverister och energitjuvar” så måste du avse flera personer. Vilka är de personerna?
7. Kommer du att dementera dina uttalande och be om ursäkt eller..?
8. Skulle gärna se fram mot en kommentar från övriga partiledare.

Svaret från Per Kjellander på ovanstående frågor:
"Jag har mottagit e-postmeddelandet från dig.
Mina åsikter och tankar omfattas inte av Håbo kommuns synpunktshantering???????"


Partiledarnas åsikter beträffande kommundirektörens krönika, där han anklagar en grupp medborgare för rättshaverister och energitjuvar kan ni läsa här nedan.

Carina Lund ordförande i Håbomoderaterna (M)
"Du frågar efter partiets åsikter i frågan och vi har inte haft frågan uppe för partidiskussion och den är inte heller av den digniteten att jag tänker ta upp den i partiet.
Min privata åsikt är att vi har yttrandefrihet och vår kommundirektör har rätt att berätta om sina upplevelser.
Jag kan inte se att han åsyftar någon person i Håbo, vilket han inte alls har skrivit."

Kommentar:
Moderaterna anser inte denna fråga har den digniteten och att ni som parti inte har någon åsikt i frågan. Varför väljer han då att bara publicera den på kommunens hemsida och inte på något riksomfattande media? Jag frågade också om du skulle publicera en motsvarande krönika om du hade möjlighet? Denna fråga vägrar Carina Lund att svara på. Dessutom använder Per Kjellander kommunens hemsida för sin privata blogg. Enligt Carinas privata åsikter så gäller tydligen bara yttrandefriheten för kommundirektörer och politiker.

Göran Eriksson ordförande i Centerpartiet i Håbo (C)
"Jag håller i sak helt med Dig och skulle aldrig tänka mig att formulera mig så själv.
Av samma skäl vill jag heller inte officiellt kritisera Per Kjellander. Så länge han är kommundirektör måste vi politiker ha en bra relation till honom. "

Michael Rubbestad ordförande i Sverigedemokraterna (SD)
"Med siktet inställt på kandidatrekrytering för partiet har jag helt enkelt inte haft tid att ta tag i detta ärende, men i korthet är min åsikt självklart att en kommunal blogg som representerar Håbo kommun inte skall användas som en privat kanal för att vädra privata åsikter i för stor utsträckning. Om han anser enskilda individer vara antingen rättshaverister eller energitjuvar får det stå för honom och är även en åsikt han har rätt att ha som privatperson men dessa borde i sådana fall författas i en privat blogg utanför Håbo kommuns regi."

Fred Rydberg ordförande i Kristdemokraterna (KD)
"När det gäller själva artikeln som du refererar till vill jag inte kommentera innehållet. Kanske skulle inte jag ha uttryckt mig på det viset om jag hade skrivit en krönika."

Sofie Bergengren ordförande i Miljöpartiet (MP)
"Per Kjellander har faktiskt inte pekat ut någon person i sin krönika, men visst kan man tycka att det hade varit bättre att inte publicera den här typen av svepande information på kommunens hemsida som lämnar så mycket utrymme för läsarnas tolkningar."

Leif Lindqvist, ordförande i Vänsterpartiet i Håbo (V)
"Vi i Vänsterpartiet ser inga konstigheter i att Kommundirektören har gjort detta inlägg, vänsterpartiet har fullt förtroende för honom.
Vänsterpartiet väljer att inte svara på frågan om ordföranden själv skulle kunna publicera motsvarande krönika och lägga den på kommunens hemsida."

Agneta Hägglund socialdemokrat och Kommunalråd i Håbo (S)
"Per Kjellander har inte beskyllt någon eller några enskilda för någonting. Han har ej heller ”i sina tankar” nämnt Håbo kommun eller Håbo kommuns medborgare. Han har tagit upp ett samhällsproblem ur ett generellt perspektiv.
På frågan om du själv skulle kunna skriva en motsvarande krönika svarar du att det saknar betydelse att veta för medborgarna i Håbo.
Faktum är att Socialdemokraterna i Håbo är mycket splittrad i frågan, en del personer uttalar sig inte i frågan medan andra tar avstånd från publiceringen. "

Håkan Welin ordförande i Folkpartiet Håbo (FP)
"Tillväxt eller inte tillväxt, jag tror tyvärr att de flesta av Sveriges kommuner har så kallade rättshaverister eller invånare med likartat beteende
Den allmänna hållning Per redogör för - ” de flesta av Sveriges kommuner” - och huruvida situationen är sådan även i vår kommun, är väl som jag förstår det upp till var och en i vår kommun att tolka som man vill."

Owe Fröjd ordförande i Bålsta Partiet
"Självklart är mitt svar av politisk art, du bad ju mig svara i egenskap av politiker, men jag kan skingra dina tankar med att jag tycker likadant.
Kommenterar ogärna andras tankar men dock håller jag med om vissa delar av hans tankar, nämligen;
Citat:"Jag har mött ganska många genom åren (rättshaverister, min anmärkning) och något som brukar förena dem är att de är mycket medvetna om att det finns personer som agerar så här. De tar avstånd från dessa, men inser sällan att de själva tillhör denna grupp."       

Håkan Sundström

 

Tidigare artiklar angående detta:
- 23/9 2013 Det härjar rättshaverister och energitjuvar i Håbo kommun
- 6/10 2013 En medborgares tankarPrenumerera på kommentarer Kommentarer (5 Skickat)

avatar
Hugo Munoe 26 Nov 2013
Har analyserat lite insändartext på Håboportalen och fastnat vid kommunal direktörens minst sagt klantiga uttalande om att det existerar "rättshaverister och energitjuvar" i kommunen. Då ställer man sig frågande vilka i samhället åsyftar han då på? Kommer då fram till att det måste vara de vakna och kreativa medborgare som gör påpekanden på brister/fel och galna beslut i Håbo kommun. Dessa många tips borde utnyttjas av kommunens politiker inte bestraffas med utestängning i lokalpressen. Ex. varje modernt företag i världen har idag en utvecklad förslagsverksamhet där anställda kan lämna in sina förslag på förbättringar och bli belönade. Således inte som i Håbo idag bli kallade rättshaverister och energitjuvar. På Toyota i Japan kan en operatör stoppa monterigsbandet om han inser att ett fel smugit sig in. Han blir inte kallad rättshaverist eller energitjuv. Kanske till och med belönas.
Politikernas ordförande utlåtanden ger jag inte mycket för. Det verkar inte vara någon ryggrad i gänget som säger vad dom egentligen tycker utan mer att klia varandra på ryggen och undvika bli utsatt för mobbing från de övriga som nickar och håller med i galna beslut.
Hälsningar Hugo M.
avatar
Karin 27 Nov 2013
...dessa energitjuvar och rättshaverister betalar dessutom hans lön!
avatar
Kalle 27 Nov 2013
Bra kommentar
avatar
Jan-Eric Hernkrantz 27 Nov 2013
Hugo Munoe,
Intressant att läsa din analys. Den stämmer, in till sista bokstav ( tyvärr ). Vi har ett historiskt gäng av politiker, och nu också en kommundirektör, som passerat ”bästa datum” för länge sedan. Den enda man kan lyfta på hatten för är Göran Eriksson ( C ) som förefaller vara en hedersman. De övriga verkar vara som papegojor som hela tiden upprepar sig, utan att verka ha det minsta förstånd om vad de tjattrar om. Förtroendet för Håbo kommun skall öka enligt KF med strategin, citat ”vi ska utveckla vår medborgardialog”, slut citat. Då ska man väl handla därefter, inte göra tvärtemot, som nu sker. Men det är viktigare att rädda sitt eget skinn, och tänja på både sanningar och beslut, än att avslöja sin inkompetens. Tiden rullar på, snart har den här politikermaffian nått vägs ände. Något som jag ser fram emot, då jag är övertygad om att vi har ett flertal kompetenta tjänstemän på kommunen som kan utföra stordåd om de får förnuftiga politiker och en kompetent kommunledning att se upp till. Då kan vi bli en fullfjädrad superkommun.
Jan-Eric Hernkrantz
avatar
Bo Hellgren 01 Apr 2014
I Håbo Närradio www.habonarradio.se pågår nu en politikerutfrågning söndagar kl. 11-12
Men man kan undra om det bara finns tre partier S, FP och SD att rösta på
i de fyra olika valen våren och hösten 2014 i Håbo Kommun ?
Det är hittills dessa tre partier som visat intresse för att berätta om sin politik.
Det finns fortfarande möjlighet för övriga partier att boka in sig till de tre datum
som fortfarande finns lediga enligt nedanstående körschema

Med vänlig hälsning Bo Hellgren

23 febr: Michael Rubbestad Sverigedemokraterna
9 mars: Inget program pga Håbo Närradios årsmöte
16 mars: Bosse o Tommy samtalar
23 mars: Agneta Hägglund och Pyry Niemi Socialdemokraterna
30 mars: Inget program
6 april: Gabor Tiroler Folkhälsovetare
13 april: Studiecirkel/möte
20 april:
27 april:
4 maj:
11 maj: Agneta Hägglund Socialdemokraterna
18 maj: Håkan Sundström politisk kommungranskare
25 maj: Håkan Welin FolkpartietI
totalt: 3 | visar: 1 - 3

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2739