Hem | Politik | Informationsblad i Håbo

Informationsblad i Håbo

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

(Insändare) Jan-Eric Hernkrantz och Håkan Sundström har i ett inlämnat medborgarförslag till kommunfullmäktige den 23 september 2013 föreslagit att kommunen skall ge ut ett eget informationsblad med samma utgåva som BUB-bladet, dvs. en gång per vecka. Anledningen är att de insändare som tidigare togs in av BUB-bladet, från dessa personer, numera är refuserade.

Informationsblad i Håbo Kommun Informationsblad i Håbo Kommun


Orsaken är den överenskommelse mellan kommunledning och ledningen för BUB-bladet att kritiska insändare beträffande förd politik inte skall komma läsarna tillgodo. Jag anser att detta är ett brott mot yttrandefriheten och även ett angrepp mot demokratin.

I den infekterade händelseutvecklingen där kommunledning, både politiker och kommundirektör, förnekat uppgörelsen har man tagit till direkta skamgrepp mot oss kritiker för att rättfärdiga sin uppfattning. Vi har också från informationsansvarig på Håbo kommun fått den uppgiften att, citat ”de flesta vill ha informationen i BUB-bladet” slut citat. Vad som åberopades var den SCB-enkät som Håbo kommun köper årligen. Det ska här poängteras att enkäten är en jämförelse mellan de kommuner som deltar, och bör inte användas som ett statistiskt underlag i kommunens egna jämförelser.

Alltnog, i Håbo kommun avgränsade man en population på ca. 14.300 personer inför enkätundersökningen 2013. Man tillfrågade ca. 1.000 personer om deltagande, 478 personer accepterade. Av dessa 478 personer ansåg 16%  att de helst läste kommuninformationen i BUB-bladet. 19% av dessa 478 personer ansåg att de inte fick någon information alls. Omvandlar man de 16% till populationen utgör dessa personer 3,34% av de 14.300. Hur informationsansvarig kan hävda att de flesta vill läsa kommuninformationen i BUB-bladet måste ha en annan orsak. Mer sannolikt är att de flesta får ingen information alls.

Vi vill därför ha ett informationsblad, som förutom de verksamheter som löpande presenteras, även ha ett utrymme där enskilda kommunmedborgare kan få komma till tals, oavsett om deras inlägg kritiserar den politik och beslut som tas. Vi anser att det löpande måste finnas en dialog mellan kommunledning och medborgarna i vardagen för att på så vis skapa en gemenskap och samförstånd för det åtagande vi har inom alla samhällsfunktioner. De kontaktgrupper som idag finns mellan kommunen och, exempelvis pensionärsgrupperna, är inte tillräckliga. Deras agendor utgör oftast övergripande frågeställningar i den redan planerade verksamhetsinriktningen inför framtiden och berör mycket lite den omedelbara verksamheten.

En annan orsak är också att vi bedömer att många kommunmedborgare inte kan ta in information från kommunens datoriserade hemsida. De behärskar inte den datakunskap som krävs, eller saknar dator för att kunna inhämta information därifrån.

Jag anser att ovanstående inte är ett egenintresse utan en rättighet för oss alla som bor i Håbo kommun.

Jan-Eric HernkrantzPrenumerera på kommentarer Kommentarer (7 Skickat)

avatar
Håkan Sundström 15 Mar 2014
Det är helt klart att någon från kommunen kontaktat BUB-bladet med en begäran om att stoppa kritiska insändare. Politiker Sven Svanström avslöjade det vid samtal med en entreprenör i kommunen om att kommunen har kontaktat ansvarig utgivare Ove Rickardsson om att kritiska insändare inte ska publiceras. Att kontakt har tagits från kommunen tyder på det löfte som tidningen fick om att få distribuera BUB-bladet från kommunhusets reception.
Intresset från politiskt håll eller från kommunledningen har varit 0 (noll) med att få fram personen som gjort denna överenskommelse. Ska bli intressant att få svaret på medborgarförslaget i detta ärende.
avatar
Owe Fröjd 15 Mar 2014
Vem är företagaren?

Om det är samma företagare som tog en olaglig kreditupplysning på Sven vilket medförde att den företagaren blev svartlistad och inte får ta några mer upplysningar hos det företaget så kan det ju finnas några hundar begravda till hans påstående, eller??

Trevlig helg
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
avatar
Håkan Sundström 15 Mar 2014
Sven måste veta till vem eller vilka han informerade denna nyhet. Det där som du nämner om kreditupplysning känner jag inte till och förstår inte heller vad det har att göra med historien om kommunens kontakt med tidningsredaktionen. Jag fick bara ett telefonsamtal om detta.
Ha en bra dag
avatar
Owe Fröjd 15 Mar 2014
Jag tänkte bara att om Sven anmälde en företagare för olagliheter så kanske företagaren ville ge tillbaks med ett felaktigt eller "missuppfattat" påstående??

Därav frågan, men jag vet inte vem du menar, och det verkar vara som med vissa rätthaverister, ingen här på Portalen får veta vilka som avses:)))))

Ha en bra dag själv
avatar
Håkan Sundström 15 Mar 2014
Du verkar vara Svens talesman (advokat) och vara insatt i fallet. Varför kan ni inte träffa den aktuelle entreprenören och reda ut vad som har sagts i detta ärende. Som jag sa tidigare, jag fick bara ett telefonsamtal.
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 16 Mar 2014
Nej Håkan

Självklart är jag inte talesman eller advokat för Sven, han klarar sig bra själv:)

Jag var bara nyfiken att på vem som sagt detta till dig, det vet ju bara du och den berörda, men det är inte så viktigt och vill du inte berätta så är det OK för mig, men då förblir det bara en obekräftad hörsägen:)))))

Fortsatt trevlig helg
Reply Tummen up Tummen ner
-2
Rapportera som olämpligt
avatar
Håkan Sundström 16 Mar 2014
Owe
Du behöver inte vara nyfiken, ta din kompis Sven Svanström och åk till den entreprenör eller entreprenörer som Sven har informerat att kommunen har ombett BUB bladet att stoppa kritiska insändare. Du behöver inte betrakta detta som obékräftade hörsägen, men fegheten bedrar sanningen.
totalt: 2 | visar: 1 - 2

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2739