Hem | Politik | Kommundirektör Per Kjellander JO-anmäld

Kommundirektör Per Kjellander JO-anmäld

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

En medborgare i Bålsta JO-anmälde Per Kjellander idag, delvis pga hans formulering i Kommundirektörens tankar i september 2013, där vissa medborgare kände sig utpekade, och delvis på grund av hans agerande efteråt då tankarna väckte en viss uppståndelse och han vägrade besvara frågorna i sak.

Kommundierktör Per Kjellander  JO-anmäld Kommundierktör Per Kjellander JO-anmäld


Per Kjellanders agerande mot dessa medborgare inneburit att många kommuninnevånare betraktar dessa som "gnällspikar" i de samtal som förekommer öppet i kommunen. Anmälaren anser vidare att hans agerande både begränsar och hindrar yttrandefriheten för kommuninnevånare när hans uttalanden inte får bemötas.

Vi sökte Per Kjellander inte för kommentar, han svarar ändå aldrig.

Attila Gal
HåboPortalen

Läs mer:
- Per Kjellanders officiella tankar: En kommundirektörs tankar - 11 september - att vara en superkommun

- HåboPortalens tankar kring kommundirektörens tankar: En medborgares tankar (6 okt 2013)Prenumerera på kommentarer Kommentarer (34 Skickat)

avatar
Owe Fröjd 14 Mar 2014
Vad bra, då kanske man kan få ett avslut i denna debatten om vad/vem som har rätt eller fel

Trevlig helg

Owe Fröjd
Reply Tummen up Tummen ner
-5
Rapportera som olämpligt
avatar
Christian 15 Mar 2014
Nej Owe du har helt fel.
På vilket sätt är det här bra? Nu blir det istället en juridisk process som kostar några kronor.

Något juridiskt fel tror jag inte Per inte gjort då han inte nämnt några namn. Men det finns något som heter sunt förnuft också.
Per kunde istället bemött den kritik han fick i höstas med ett förtydligande vad han menade med sin krönika på Håbo kommuns hemsida. Jag tycker det är det ansvaret man har som kommundirektör på 2000-talet. Speciellt om det är något som publicerats på Håbo kommuns egna hemsida.
Då hade detta kunna varit avslutat för länge sedan. Istället blir det en massa tolkningar hit och dit vad han menade.

Trevlig helg.
avatar
Owe Fröjd 20 Mar 2014
Hej Christian

Det blev ingen dyr juridisk process, det tog JO 3 dagar att avvisa denna anmälan. Man sade i sitt beslut i går: Anmälan föranleder inte någon åtgärd eller något uttalande från JO,s sida.

Om JO:
JO avvisar ca 90% av alla anmälningar då dom saknar saklig grund och är skrivna av personer med bristande kunskap som oftast bara är allmänt bittra och besvikna, eller av personer som alltid tror sig ha rätt och alla andra har fel, och inte kan accepttera detta faktum.
avatar
Christian 20 Mar 2014
Bra Owe.
Då kan Per förklara mer specifikt vad han menade. För han skrev sina tankar på kommunens officiella hemsida och har man undringar om något där så ska man få svar!!!

Några personer har ju faktiskt kännt sig träffade och försökt mailat Per direkt och frågat hans anklagelser avsåg de själva. Han kunde ju åtminstone svara dessa personer.

Om detta mer var menat som intern info till kommunanställda så får ni ordna något intranät istället.

Skulle varit intressant hur detta varit om Nina Lagh och Maria Åberg hade makten, då hade det varit ett jävla liv på oppositionen.
avatar
Tommy Hildorsson 15 Mar 2014
Absolut rätt Owe!
Det börjar likna förföljelse och känns helt fel att utsätta någon för vad som gjorts här en längre tid med Per. Alla gör vi misstag, säger fel saker och uttrycker oss klumpigt ibland. Man förlåter och går vidare i livet. Jag lider med Per och hoppas att han har ett bra liv trots allt han utsätts för här på Portalen. Sätt punkt för det nu - snälla.
Med vänlig hälsning Tommy
avatar
Attila Gal 15 Mar 2014
Hej Tommy!

Per Kjellander granskas i egenskap av sin maktutövning som kommundirektör i Håbo (ej som privatperson), således är det i allmänhetens intresse att han synas.
Nu är det så att HåboPortalen ÄR inte samhället utan en spegel mot samhället i Håbo. Frågan blir fortfarande obesvarat även om jag rederar Per Kjellander från HåboPortalen.

Bollen ligger nu hos JO samt hos kommunalrådet Agneta Hägglund, men även hos Per Kjellander själv förstås.

Du får gärna fråga Agneta, som utnämnde och styr Per via sin politiska makt (kommunstyrelsen), i ditt kommande radioprogram varför hon inte "föreslagit" till Per Kjellander att förklara sig i ett tidigt stadie och inte låta saker skena iväg. Att tiga ihål saker fungerade förr kanske, men inte i dagens IT-samhälle.

Jag publicerar förstås vad JO-kommer fram till och ser saken utagerad för HåboPortalens del, om inga nya omständigheter framkommer. Vad andra skriver och tycker rår jag inte på.

mvh
Attila Gal
HåboPortalen
avatar
Tommy Hildorsson 15 Mar 2014
Ok! Jag förstår. Men jag ser till människan - inte yrkesrollen.
//Tommy
avatar
Håkan Sundström 15 Mar 2014
Vi personer som känt oss kränkta av hans krönika, har heller inte mått så bra sedan den publicerades på kommunens hemsida för offentlig beskådning. Att bli kallad för rättshaverist och energitjuv för att man utnyttjar sin demokratiska rätt att skriva medborgarförslag, är väldigt kränkande i synnerhet när han vägrar att svara på frågor om sin septemberkrönika. Hans svar har alltid varit att krönikan var hans egna tankar och det behåller han för sig själv. Detta är att betrakta som mobbning från en ledande tjänsteman i kommunen mot en grupp medborgare i Håbo, som utnyttjar sin demokratiska rätt att skiva medborgarförslag. Att det rör oss medborgare som skriver medborgarförslag har verifierats av ledande politiker inom majoriteten, som också hotat med att ta bort möjligheten för medborgarna att skriva medborgarförslag om vi inte slutar med dessa förslag. Med sådana hot så börjar vi närma oss vad som nu sker i Ryssland där den demokratiska agendan har satts ur spel.

Jag anser att detta är ett parallell fall till vad som hände i Krokoms kommun, där två chefer mobbade en anställd, så till den grad att vederbörande tog livet av sig. Tingsrätten i Östersund dömde dessa chefer som skyldiga till händelsen och där cheferna också blev avstängda från sina tjänster.

Tyvärr fick han stöd av några ledande politiker inom majoriteten, men många partiledare fördömde också hans sätt att uttrycka sig och att endast publicera krönikan på kommunens hemsida som ingen politiker eller tjänsteman ska använda i egna syften. Hade Per Kjellander besvarat våra frågor och förklarat varför han yttryckte sig så i sin krönika hade denna historia varit avklarad.
Reply Tummen up Tummen ner
-3
Rapportera som olämpligt
avatar
Tommy Hildorsson 15 Mar 2014
Förlåt min dumhet men jag förstår inte poängen i hela denna diskussion. Flera av er frågar vad Per menar med rättshaverister och energitjuvar. Ni frågar också vem eller vilka han syftar på. I och med dessa frågor tycks ingen av er veta vad han egentligen menar annat än att definitionen av en energitjuv är: Någon som när sig på andras energi utan att ge tillbaka, detta sker ofta undermedvetet ifrån båda håll. Det kan vara en partner, familjemedlem, syskon, barn, arbetskollega, vem som helst som du har en relation till.
Liksom definitionen på en rättshaverist: En person som har ett begär att alltid ha rätt. I dag används ordet emellertid ofta om personer som envetet hävdar sin rätt, i juridisk bemärkelse.
Ursäkta min dumhet men förklara gärna vad den här stormen grundar sig på. Jag har googlat mig igenom mängder av information men kan inte förstå problemet.
Med vänlig hälsning
Tommy Hildorsson
avatar
Håkan Sundström 16 Mar 2014
Ja du Tommy, vi skulle också vilja veta vad han menar med dessa ord och därför har vi ställt frågan till Per Kjellander, men han vägrar att svara trots att reglerna i kommunen säger att de måste svara på frågor från allmänheten.
avatar
Tommy Hildorsson 16 Mar 2014
Ja då förstår jag er frustration. Men skall det vara så svårt at få honom att tala ur skägget? Får bjuda in honom till radion så får han berätta. Skall skicka en inbjudan.
Med vänlig hälsning Tommy
avatar
Owe Fröjd 16 Mar 2014
Hej Tommy

Det handlar om att vissa personer känner sig utpekade utan att formellt vara det i hans krönika.

Jag har skrivet det förut på portalen, Per uttalar sig i allmäna ordalag att det finns energitjuvar och rättshaverister i Sveriges kommuner, (läs gärna han inlägg igen) och detta är ett faktum. Det skulle förvåna mig om inte detta även stämmer in på Håbo kommun.

Självklart kan inte Per på kommunens hemsida namnge vilka han privat anser vara det, detta skulle kunna leda till ett ärende om förtal.

Likaväl som Håkan inte kan namnge vilka personer han menar när han vill att kommunen skall utarbeta en plan som hanterar extrimistiska grupper i kommunen, vilka grupper menar han? (Håkans medborgarförslag som kommer på nästa Kommunfullmäktige) då dom skulle kunna anmäla Håkan för förtal.

Fortsatt trevelig helg
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
avatar
Tommy Hildorsson 16 Mar 2014
Jag har läst Pers uttalande igen och vad jag förstår så är det som du Owe skriver att Per uttalar sig i allmänna ordalag om att det finns energitjuvar och rättshaverister i Sveriges kommuner. Och därför undrar jag varför ämnet har dragit till sig så stor uppmärksamhet. Om någon i vår kommun känner sig utpekad har väl den personen inte rent mjöl i påsen, inte Per Kjellander. Så snälla, lägg ner stridsyxan och återgå till konstruktiva och harmoniska diskussioner.
Med vänlig hälsning Tommy
avatar
Joakim 16 Mar 2014
Man kanske ska ge Per en CD med material från mandatperioden 2006-2010.
Då kanske han förstår att de största rättshaveristerna/energitjuvarna är politikerna själva. Med tanke på den pajkastning som det ägnades åt då (nej (S) det var inte enbart Nina Laghs fel).
avatar
Håkan Sundström 16 Mar 2014
Owe
Du verkar inte ha förstått någon ting, eller också vill du inte förstå, du agerar som djävulens advokat och försvarar allt tokigt som sker i din vänkrets.

Jag har pratat med politiker inom majoriteten som verifierar att jag och en del andra som lämnar in medborgarförslag tar mycket energi av tjänstemännen när de måste utreda våra förslag, att han också kallar oss för rättshaverister lägger bara mer kraft i hans krönika.

Ta del av partiledarnas synpunkt här på portalen beträffande Pers krönika, där får du en uppfattning hur politiken tolkar hans krönika.

Nu har en medborgare JO anmält Per Kjellander så nu får juridiken ha sin gång.

Ett annat uttalande från Owe Fröjd är att jag med mitt medborgarförslag vill att kommunen ska ta fram en plan för att bemöta extremistiska grupper i Håbo är helt fel uppfattat av Owe. Ta bara exemplet från Kärrtorp för några månader sedan, där var det inte bara personer från Kärrtorp som medverkade, det var personer från hela mellersta Sverige. De jobbar genom nätverk liknande huliganer som kan samlas på en specifik plats på en kort tid och ställa till bråk. Det är detta nätverk som polisen och kommunen ska vara beredd på att möta och därför behövs det en utarbetad plan för att på kort sikt bemöta dessa grupper där det händer.

Ett bra förslag som du Tommy har är att bjuda Per Kjellander för en intervju i Håbo närradio. Det skulle jag se fram emot.

Håkan Sundström
Reply Tummen up Tummen ner
-3
Rapportera som olämpligt
avatar
Attila Gal 16 Mar 2014
Hej Owe!

Jag ser en förskjutning i ditt resonemang från tidigare....då hette det att du ansåg att han pratade i allmänhetm utan att mena några konkreta medborgare, nu skriver du att han kan inte ange vilka han (privat) menar, för då är det förtal!

Det andra intressanta i ditt resonemang är, ("kan inte Per på kommunens hemsida namnge vilka han privat anser vara det"), att du medger att han luftar sina privata tankar om vissa medborgare på Håbo kommuns officiella hemsida. Detta är tydligen OK från majoriteten, för ingen av knäppte honom på näsan för det, inte offentligt i alla fall.

Må solen skina på dig!

Attila Gal
avatar
Owe Fröjd 20 Mar 2014
.
Hej Attila

Jag försökte bara förklara det rättsliga läget, att han INTE kan nämna namn utan att ev. fällas rättsligt.
Jag tog inte ställning i sakfrågan!!!

PS
Känns lite olustigt att du som ansvarig för detta forumet använder det för att "knäppa folk på näsan" samt hela tiden framföra dina högst egna privata åsikter.

Du kan väl döpa om forumet till Attilaportalen och ev.göra om det till en vanlig egen öppen blogg utan reklam?
DS
.
avatar
Attila Gal 20 Mar 2014
Hej Owe!

Jag är ingen myndighet, parti eller organisation, HåboPortalen är ett forum för alla medborgarnas tankar således för mina också. Likaså som du hoppar mellan dina identiteter som privatperson, partiledare, kommunfullmäktiges ordförande, så även jag gör det så gott jag kan och har syn på saker, samtidigt om jag råkar driva denna portal.

Jag svarar, besvarar, kommenterar inlägg, i mån av tid, lust eller intresse, såsom du eller alla andra har möjlighet att göra på samma sätt.

Dessutom är HåboPortalen en kanal för alla föreningar i Håbo. Precis i dagarna har jag/Portalen fått ett fint erkännande av SPF Håbo och Lions Club Håbo för all hjälp de har fått under alla dessa år. Sånt värmer!

Återigen, erbjöd många gånger under åren för er politiker, kommunen etc att sätta oss ner och forma spelreglerna här för en givande dialog. Owe, jag har inte fått en enda respons från er!

Kör försiktigt!

Attila
avatar
Owe Fröjd 20 Mar 2014
.
Ok, då förstår jag hur du tänker. (tror jag?)

Jag hoppas även innerligt att inte alla andra "chefsredaktörer" tycker/gör samma sak som du, att ideligen gå in och recencera insändare, tycka till om inlägg man inte gillar, eller i varje debatt lägga fram dina egna åsikter. (han som basar för facebook skulle få mycket att göra om han tyckte samma som du:)

Jag har i och för sig inte sett detta i några andra tidiningar, men det kanske är en ny trend inom media, en trend som tyvärr, tror jag, kommer att tysta all vilja att tycka till något offentligt:(
.
PS
Om jag inte skriver under som kommunfullmktiges ordförande så är det ett privat inlägg, detta har jag förklarat tidigare på denna sida.
Om du inte skriver att det är dina privata åsikter så förutsättar jag att det är Håboportalens officiella synpunkter, eller har jag fel??
DS
.
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
avatar
Attila Gal 20 Mar 2014
Hej Owe!

Jag anar utifrån dina rader att du är missnöjd med hur kommentarerna modereras här och då blir jag förvirrad faktiskt..., för jag initierade för dig som kommunfullmäktiges ordförande men även för kommunalråd Agneta Hägglund via dessa sidor, flera gånger under ett antal år, ett möte (med tjänstemän, media, medborgare etc) för att lägga upp diskussionsreglerna här/i övrig media i samförstånd. UTAN NÅGOT SVAR!

Så, hur vill du ha det?

Ha en fortsatt trevlig vinterdag!

Attila Gal
HåboPortalen
avatar
Owe Fröjd 20 Mar 2014
Modererade??

Sidorna modereras inte över huvudtagit, och mina synpunkter i detta fall är personliga och har inget med min uppgift som kommunfullmäktiges ordförande att göra
.
Detta är ett ytterligare inlägg från ansvarig publicist som känns väldigt onödigt och konstigt!!
avatar
Attila Gal 20 Mar 2014
Men dåså Owe, tur då att HåboPortalen är mycket mer än mina konstiga och onödiga inlägg ;)

Ha en fortsatt trevlig kväll!

Attila
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
avatar
Jan-Eric Hernkrantz 20 Mar 2014
Owe Fröjd,

Efter att ha tagit del av JO:s svar kan jag konstatera att ditt inlägg är typiskt för manipulerande politiker. Det är helt riktigt att ärendet avslutades utan någon åtgärd. Det är också riktigt att JO får en stor mängd anmälningar och att de flesta avvisas. Din redogörelse för orsakerna till att ett ärende avvisas är däremot helt fel. Ditt uttalande om JO och personer med bristande kunskaper tyder däremot att du är en person med bristande kunskaper. Efter att ha begärt ut och tagit del av skriften ”Information om handläggningen hos JO” vill jag avsluta med informationens redogörelse, citat
”Att en anmälan skrivs av är inte samma sak som att den har ansetts obefogad. En anmälan från någon som inte är berörd av det som anmälts är generellt sett lägre prioriterad än när anmälaren själv uppger sig vara drabbad av en myndighetsåtgärd som han eller hon anser vara felaktig. På grund av det stora antalet ärenden måste ett beslut om att avsluta ett ärende formuleras mycket kortfattat, men det grundas i allmänhet på ett eller flera av nedanstående skäl.
- Anmälan gäller missnöje med en myndighets beslut. – Beslut kan ofta överklagas till högre instans och JO:s prövning bör inte föregripa eller ersätta detta. Beslut bygger dessutom ofta på bedömningar. I bedömningsfrågor kan man ha olika uppfattningar utan att någon av dem behöver vara felaktig.
- Anmälan innehåller alltför knapphändiga uppgifter eller är svår att tyda.
- Anmälan avser händelser eller förhållanden som ligger långt tillbaka i tiden ( sådant som inträffat för mer än två år sedan utreds i princip inte ).
- Det har inte framkommit annat än att den som anmälts i väsentliga delar har handlat på ett korrekt sätt eller så har myndigheten själv rättat till missförhållandet.
- Det finns inte tillräckliga skäl för JO att ta upp ärendet, trots att gällande regler inte har följts i alla delar.
- Anmälan gäller något som JO inte har till uppgift att granska.” slut citat.

Var hittar du den formulering av ärendefloran beträffande JO som du beskriver? Vi kan konstatera att detta är juridikens bedömning i ärendet. Kommuninnevånarnas bedömning får vi ta del av i höstens val.
Jan-Eric Hernkrantz
Reply Tummen up Tummen ner
-4
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 20 Mar 2014
OK Jan-Eric

Du konstaterar själv att det står i svaret, citat:

Det har inte framkommit annat än att den som anmälts i väsentliga delar har handlat på ett korrekt sätt eller så har myndigheten själv rättat till missförhållandet, slut citat.

Du undrar även om var jag hittat statistiken att 90% avskrivs (det vill säga att anmälan saknar grund)
Du hittar den på Jo,s officiella hemsida, och det är 92%, inte 90% som jag skrev, även jag kan ha fel, som JO inte ger kritik, här är länken:

http://www.jo.se/sv/Om-JO/Statistik/

Med vänlig hälsning
Owe Fröjd

PS
Var det du som felaktigt anmälde Per Kjellander till JO?
DS
Reply Tummen up Tummen ner
-2
Rapportera som olämpligt
avatar
Christian 20 Mar 2014
Felaktigt anmälde.

Men det var ju Agneta Hägglund som tyckte att de som kände sig utpekade skulle anmäla, hur kan det då va en felaktig anmälan?

Se här.
http://www.haboportalen.se/politik/4752-en-kommundirektors-tankar.html

F.ö som jag upprepade gånger sagt, nej Per Kjellander har inte gjort något juridiskt fel, men han kan väl för sjutton svara dem som kännt sig utpekade eller förtydliga vad han menade!! Sunt förnuft kallas det.
Speciellt då han använde Håbo kommuns officiella hemsida.
Reply Tummen up Tummen ner
-2
Rapportera som olämpligt
avatar
Jan-Eric Hernkrantz 20 Mar 2014
Owe Fröjd,
Ditt svar är typiskt för manipulerande politiker. Precis som jag tidigare hävdat. Tar bara med det som passar den egna uppfattningen, inga andra omständigheter. Du läser inlägg som Fan läser Bibeln. Men återigen, vi har fått juridikens bedömning i ärendet. Kommuninnevånarnas bedömning får vi i höstens val.
Jan-Eric Hernkrantz
Reply Tummen up Tummen ner
-6
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 20 Mar 2014
Tack för det Jan-Erik

Jag hoppas också att väljarna uppskattar en politiker som har en uppfattning/följer vad som är rätt eller fel juridiskt och inte att jag uppfattas som en rättshaverist som inte kan sluta att kommentera/såga inlägg för att någon annan tycker annorlunda.

Owe Fröjd
avatar
Håkan Sundström 20 Mar 2014
Owe
Du uppfyller verkligen kriteriet för att vara en rättshaverist. Du försvarar dina politiska kamrater och kommunens tjänstemän trots att du vet att de ljuger. Nu har resultatet på JO anmälan kommit som säger att de lägger ned fallet, samtidigt som juristerna säger att även om de lägger ner det aktuella målet så behöver inte anmälan vara fel.
Reply Tummen up Tummen ner
-5
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 21 Mar 2014
.
Rättshaverist, OK om du tycker så. Det är ju alltid sin egen uppfattning som alltid gäller som sanning, och tycker du så, så tycker du så.

Då är vi finns det minst tre här i kommunen, Jag, Jan-Erik som medgivet det här på portalen, och en till, ännu inte känd till namn:))

Trevlig helg
Owe
.
PS
Fick inget svar av Jan-Erik, var det du som juridiskt felaktigt anmälde Per Kjellander till JO, jag har hört det ryktesvägen men inte fått det bekräftat med säkerhet?
DS
avatar
Christian 21 Mar 2014
När kommer Bålstapartiet presentera sina listor till valet?
Eran hemsidan har inte uppdaterats sen förra mandatperioden.
avatar
23 Mar 2014
Hej

Vi kommer att fastställa våra listor under april.

Det som du påstår om hemsidan stämmer inte, vi lanserade en ny för en månad sedan, den är under uppbyggnad och långt ifrån klar ännu.

Fortsatt trevlig helg

Owe
avatar
Leif Sjöborg 16 Jan 2015
DET ÄR HÖG TID ATT KRÄVA UPPRÄTTELSE FÖR DEN BRISTANDE INTERNKONTROLLEN VID HÅBO KOMMUN, MEN TYVÄRR SÅ VERKAR ALLA GÖMMA SIG FÖR FAKTA!! VAKNA REVISORER!!
avatar
Leif Sjöborg 16 Jan 2015
DET ÄR VÄL PER KJELLANDER SOM ÄR YTTERST ANSVARIG FÖR HÅBO KOMMUNS BRISTANDE INTERNKONTROLL!!?? HANS TANKAR BÖR LEDA HONOM TILL RÄTTSLIGA PÅFÖLJDER OCH ANMÄLA SIG SJÄLV ENL. NANNING-PRAXIS!!
avatar
Leif Sjöborg 17 Jan 2015
VAD PER KJELLANDERS ALLA TANKAR SKA TÄNKA PÅ ÄR HANS BRISTANDE INTERNKONTROLL PÅ GRUND AV SLARV, OKUNSKAP OCH OFÖRMÅGA!! OCH DAGS ATT AVGÅ??!!
totalt: 14 | visar: 1 - 14

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

5.00

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2724