Hem | Politik | Äppelmust och nytt kommunalråd på frukostmöte

Äppelmust och nytt kommunalråd på frukostmöte

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

På tisdagsmorgonens frukostmöte presenterade bland annat Håbos nya kommunalråd Carina Lund sina tankar inför framtiden.

Håbos nya kommunalråd Carina Lund Håbos nya kommunalråd Carina Lund


Frukostmötets första programpunkt var en presentation av kommunens arbete inom projektet Förenkla - helt enkelt. Kommundirektör Per Kjellander berättade att projektet genomförs i länet med Regionförbundet som samordnande organ och Håbo har nu påbörjat en utbildningsfas där medarbetarna ska få verktyg för att dels få ihop sina två roller som myndighet och som serviceorgan mot medborgarna, dels att förbättra attityder och agera professionellt. Läs mer om projektet här.

Håbo nya kommunalråd Carina Lund (M) tog sedan över scenen och berättade om den nya alliansen som bildats i Håbo mellan M, Fp, Kd, C, Mp. Carina visade hur Håboborna röstade i det senaste valet och lyfte fram vad den nya politiska ledningen kommer att arbeta för. Bland annat kommer man igenomföra medborgarträffar för att få en bättre dialog med och insyn i medborgarnas vilja.

Jörgen Pettersson

Jörgen Pettersson kom från Coompanion Uppsla län och berättade om det stöd man kan få från dem om man är flera som vill starta företag tillsammans. Läs mer om Coompanion här.

Jan Friskman Maria Wille

Därnäst kom Jan Friskman och Maria Wille upp på scenen för att berätta om Röda Korsets verksamhet i Håbo. Det finns Röda Korskretsar i hela världen och i Bålsta arbetar man både lokalt med socialt utanförskap via second hand-butiken i gamla Bålsta centrum och på nationell och internationell nivå via insamlingar och donationer till speciella ändamål. Idag efterlyste man också både frivilliga som vill hjälpa till i butiken samt en lagerlokal att hyra, eftersom Håboborna är så generösa att skänka saker till butiken att man inte längre har plats på lagret. Läs mer om Röda Korset Håbo här.

Sofie Lahyani

Sofie Lahyani från Ung FÖretagsamhet i Uppsala berättade därefter om den verksamhet man bedriver som stöd till kommunerna i länet. Sofie tog upp statistik som visar hur de ungdomar som bedriver ett UF-företag i gymnasiet har större chans att få bättre jobb, högre lön och mer inflytande över sina liv än de som inte gör det. Att barn ska få kunskaper i entreprenörskap finns med i skolplanen för både grundskola och gymnasium, och Håbo är en kommun som är mycket aktiv inom detta område. Läs mer om Ung Företagsamhet här.

Homemade UF

Nästa programpunkt var ett av årets nya UF-företag från ekonomiprogrammet på Fridegårdsgymnasiet. Frida Lundstjälk, Amanda Palo, Julia Olsson och Sandra Lindberg berättade om sitt företag HomeMade UF där de säljer produkter tillverkade av äpplen. Idén är att ta vara på en ofta oanvänd lokal resurs, äpplen, och tillverka något själva, och även skänka en del av vinsten till välgörenhet. Tjejerna har valt att ge 40 kronor av varje såld låda till Läkarmissionens projekt i Mocanbique där man planterar fruktträd. Läs mer om HomeMade UF här.

Sanna Engström från Bålsta Företagarförening tog sedan tillfället i akt och berättade om föreningens årliga julfest som går av stapeln på Brunnsta gård torsdagen den 4 december klockan 18.30. För mer information och anmälan läs här.

Håbo Marknads ABPrenumerera på kommentarer Kommentarer (17 Skickat)

avatar
Krister Karlsson 05 Nov 2014
Nyligen begicks grovt rån i Bålsta- gallerian. Mitt på ljusan dag. Hur lång tid tog det för polisen att komma på plats? Det är inte första gången som Gallerian utsätts för inbrott och rån. Ska någon skadas allvarligt innan fritidspolitikerna vaknar upp och driver på för att polis ska finnas permanent i Bålsta och Håbo kommun? De företagare som man månar om i kommunen och som också måste ha kunder och klienter för att gå runt, kommer de inte att fly fältet snart? Man utsätter butiksanställda och medborgare för livsfara från kommunens sida.
Reply Tummen up Tummen ner
-8
Rapportera som olämpligt
avatar
Krister Karlsson 07 Nov 2014
Det är beklämmande att kommunen inte svarar. Jag har skrivit ett personligt mejl till Carina Lund. Det är hon skyldig att svara på vare sig hon vill eller inte.
Reply Tummen up Tummen ner
-10
Rapportera som olämpligt
avatar
Krister Karlsson 10 Nov 2014
Något svar från kommunalrådet inkom aldrig. Inte ens bekräftelse på registrering. En bättre dialog med medborgarna hade inget värde för mig i alla fall. Precis vad jag trodde.
Reply Tummen up Tummen ner
-7
Rapportera som olämpligt
avatar
Håkan Sundström 10 Nov 2014
Krister, ha lite tålamod, Carina Lund måste få tid att planera. Jag tog upp frågan om medborgardialog och fick svaret att Alliansen bjuder till möte den 23 nov kl 15.00 i kommunhuset för att diskutera formerna för en medborgardialog där även du är välkommen.
avatar
Krister Karlsson 11 Nov 2014
Att få en inbjudan i andra hand är inte intressant för mig. Jag lär inte skriva mail till kommunalrådet igen. Kommundirektörens uttalanden om rättshaverister och lära känna och förstå medborgaren etc. är bara kränkande och går inte att reparera. Kanske dags för fritidspolitikerna och proffs dito att gå på något motsvarande AA-möte för hybris.
Reply Tummen up Tummen ner
-5
Rapportera som olämpligt
avatar
Krister Karlsson 10 Nov 2014
Jag anser att ärendet var brådskande. Det har gått två veckor sedan Kicks rånades. Och ingen som helst kommentar från kommunen.
Reply Tummen up Tummen ner
-4
Rapportera som olämpligt
avatar
Håkan Sundström 11 Nov 2014
Krister, rånet på Kiks är en polisiär sak och inget för ett kommunal att lösa. Vi alla medborgare tycker det är bedrövligt med så mycket rån i Bålsta, men det måste polisen lösa. Visserligen är Håbo kommun representerad i länspolisens styrelse. Där borde man diskutera problemet med så många rån i Bålsta och varför det sker så ofta och vidta nödvändiga åtgärder för att få stopp på rånen i Bålsta. Kom på mötet den 23 nov kl 15.00 och framför dina synpunkter, jag avser att närvara.
avatar
Krister Karlsson 11 Nov 2014
Fick svar i e.m. från kommunalrådet. Svaret var exakt vad jag väntat. En sak för Polisen. Det är bara det att det inte finns polis i Håbo. Moment 22 alltså. Vart har alla kämpande politiker tagit vägen? Om de inte klagar hos Staten händer inget. Sverige torde ha EUs sämsta polisverksamhet. SD har en annan uppfattning om hur polisen i Håbo ska fungera. De övriga partierna har ingen uppfattning alls. Jag har inte fått någon inbjudan från kommunen om något möte på en söndag. Är det någon människa som är förvånad över SDs framgång i senaste valet?
Reply Tummen up Tummen ner
-5
Rapportera som olämpligt
avatar
Krister Karlsson 06 Nov 2014
Man utgår ifrån att kommunalrådet har besökt Kicks och talat med personalen där. Eftersom det måste vara noll tolerans med rån så utgår man också ifrån att ett pressmeddelande kommer från kommunen hur man har tänkt skydda butiksägare, kunder och medborgare i fortsättningen.
Reply Tummen up Tummen ner
-10
Rapportera som olämpligt
avatar
Krister Karlsson 06 Nov 2014
Någon vilja till dialog tycks inte finnas hos kommunalrådet. Kanske skulle det vara på sin plats att Carina Lund besöker Kicks och frågar hur personalen mår efter rånet. Vilket rån i ordningen vet väl polisen. Och sedan sända ett pressmeddelande och berätta hur företagarna och medborgarna ska skyddas efter detta.
Reply Tummen up Tummen ner
-12
Rapportera som olämpligt
avatar
Krister Karlsson 06 Nov 2014
Det nya kommunalrådet borde genast tagit initiativ och krävt polis i Bålsta centrum. Redan efter första rånet mot Kicks skulle man satt in extra bevakning i Bålsta centrum. Man får hoppas att rånarna fastnat på övervakningskameror. Kan Carina Lund garantera att medborgarna kan handla i lugn och ro i centrum utan att bli skadade av kriminella? För att slippa evighetsdebatten om tiggare från Rumänien (ett land som har skämt ut sig för lång tid fram över på grund av att de struntar fullkomligt i sina medborgare) tala om vad ni fritidspolitiker står i frågan. SD, som jag inte röstat på, har framfört sin ståndpunkt i frågan. Ska "alliansen" fortsätta vela? Jag ska inte behöva utsättas för tiggeri på pendeltåget från Bålsta. Då är vi tillbaka i 1800-talet med lösdriveri och allmosor. Det finns inget "rasistiskt" i att vilja slippa tiggare. De ska inte förödmjuka sig själva eller svenska medborgare. Rumänien har dragit en skam över sitt land. De har visat att de har inget i EU att skaffa. Tyvärr, de har inte skött sig. Så enkelt är det bara.
Reply Tummen up Tummen ner
-12
Rapportera som olämpligt
avatar
Krister Karlsson 07 Nov 2014
Nu är valet över. Medborgarna bemöts med likgiltighet och totalt förakt. De behövs inte längre. Kompakt tystnad från kommunhuset. Precis som det har varit i de 14 år jag bott i Håbo kommun.
Reply Tummen up Tummen ner
-13
Rapportera som olämpligt
avatar
A 05 Nov 2014
Polisen var 75 meter bort på stationen. Dock inte larmad ? Dom var ute på 15
sekunder när dom väl fick larmet 6 minuter EFTER rånet var klart. Inget fel
från Bålsta polis, men utlarmning från Uppsala polisen katastrof .
avatar
Krister Karlsson 05 Nov 2014
Då hade de kriminella inte tagit reda på att just den här dagen var polis i Bålsta. Annars borde väl Håbo kommun vara en dröm för kriminella. Dörren står s.a.s. öppen. Vet inte om signaturen A representerar någon myndighet, men svaret kom fort. Det är väl en tidsfråga innan bankerna stänger helt i Bålsta. Kontanthantering är sedan länge borta. Som vanligt får tredje man lida för fritids/hobby politikernas oförmåga att fatta beslut. Vilka företag vill etablera sig i Håbo? Retorisk fråga.
Reply Tummen up Tummen ner
-11
Rapportera som olämpligt
avatar
Krister Karlsson 07 Nov 2014
Ut med fritidspolitikerna! In med riktiga politiker!
Reply Tummen up Tummen ner
-10
Rapportera som olämpligt
avatar
Krister Karlsson 08 Nov 2014
Att lära känna och förstå fritidspolitikern: vi måste ha tålamod med dem hur frustrerande det än är?!
Reply Tummen up Tummen ner
-9
Rapportera som olämpligt
avatar
05 Nov 2014
Utlarmning i uppsala måste ställas till svars . Tänk
om Tore kunde åka och ställa frågan ?
totalt: 3 | visar: 1 - 3

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2721