Hem | Politik | Många stränder men ingen strandpromenad

Många stränder men ingen strandpromenad

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

I Håbo kommun finns det 23 mil stränder men ingen strandpromenad. I ett medborgarförslag till kommunstyrelsen föreslogs därför att Upplandsleden från Måttan i Häggeby till slottet i Skokloster skulle göras till strandpromenad. Tekniska utskottet liksom fullmäktige avslog förslaget.

23 mil stränder men ingen strandpromenad 23 mil stränder men ingen strandpromenad


Anledningen till avslaget hämtat från kommunstyrelsens protokoll den 2015-04-13: ”Upplandsleden förvaltas av Upplandsstiftelsen och det är de som beslutar om vilka åtgärder som skall vidtas på leden. Den sträcka som förslagsställaren vill skall omvandlas till strandpromenad går till största delen över mark som inte ägs av Håbo kommun. Upplandsstiftelsen har avtal med dessa markägare om att få förlägga Upplandsleden som en enkel vandringsled på deras marker. För en omvandling krävs också dessa markägares tillstånd eller en eventuell inlösen av mark. Den 2015-03-24 föreslog Tekniska utskottet att medborgarförslaget avslås.” Förslaget avslogs i Kommunfullmäktige den 2015-05-04.

Bra förslag men utan framgång
Därmed får Håbo kommun fortsättningsvis vara utan strandpromenad trots de 23 mil stränder som kommunen förfogar över. Förslagsställaren skriver i sitt medborgarförslag: ”Tänk om sträckningen mellan Måttan i Häggeby och slottet i Skokloster kunde iordningställas så att det går att promenera och cykla där. Att det placeras ut bänkar, papperskorgar, toaletter och ett par bivacker längs stranden.” Ett förslag så gott som något men någon strandpromenad blir det alltså inte. Däremot har man röjt en lång och bred gata i skogen söder om slottet som inkräktar på Upplandsleden. Det har dock inget med någon strandpromenad att göra. Kanske skulle det vara idé för politikerna att göra ett studiebesök i Sigtuna kommun där allt är ordnat väldigt fint.

Tommy HildorssonPrenumerera på kommentarer Kommentarer (6 Skickat)

avatar
Nihad Hodzic 25 Maj 2015
Hej!

Vill bara göra en korrigering av antal mil som omfattas av stränder. Håbo kommun har ca 12 mil stränder och vad som är väldigt bra för att vara en så liten kommun som vi är.

Nihad Hodzic
GIS samordnare
Håbo kommun
avatar
Tommy Hildorsson 25 Maj 2015
Så bra att du talar om det. Informationen är hämtad från kommunens hemsida: "Från år 1968 har invånarantalet i Håbo kommun ökat med 314,6 procent, vilket gör kommunen till den mest expansiva i hela Sverige. Få flyttar ut ur Håbo, men desto fler flyttar in. Det finns 23 mil stränder i kommunen och många boende vill helst bygga sjönära." Det kanske finns fler saker som behöver korrigeras där.
//Tommy
avatar
Tommy Hildorsson 08 Jun 2015
Vilket är rätt?
Nihad Hodzic hur är det, har kommunen 23 mil stränder som det står skrivet på kommunens hemsida eller är det som du skriver 12 mil stränder?

Samtidigt med detta vi jag gärna få tag i någon som vill vara med och diskutera det här med strandpromenad i Skokloster. Hör av dig till mig på morgondis@gmail.com om du har synpunkter och vill svara på några frågor och ge dina synpunkter.
/Tommy
avatar
Owe Fröjd 08 Jun 2015
Tidigare har det alltid talats om 23 mil stränder, men tittar man på en Håbokarta så verkar detta otroligt, det rätta är nog snarare 12 mil.
Någon annan kanske vet mer exakt.
avatar
Nihad Hodzic 08 Jun 2015
Hej Tommy!

Uppgiften om att vi har strax under 12 mil strand där hårdyta gränsar mot vatten och strax under 13 mil om man tar även de stränder där våtmark ( mjukyta ) gränsar mot vattnet, är tagen från Lantmäteriets fastighetskartan som har den mest kompletta redovisningen.Kommungränsen är 7,8 mil lång, är mycket rakare och även omfattar gräns som går på land.Jag har tillgång till information i egenskap av kommunens tjänsteman som ansvarar för geografisk information.
De 23 mil som har cirkulerat tidigare har nog tagits fram i annan sammanhang och kan inte användas när vi pratar om kommunenns tillgång till strand.

En sak kan jag bara hålla med om det som Tommy skriver är att oavsett om vi skulle ha 23 mil strand eller 12 mil som vi har, så är tillgång till stranden nästan obefintlig. Håbos nya visionsdokument tar detta i anspråk. Vi måste tillgängligöra mer strand oavsett om det görs i samband med exploateringen eller inte. Ansvaret ligger i samhällsplaneringens händer. Vi kan inte prata om 12 mil strand utan att även prata om att väldigt lite är tillgängligt till den breda allmänheten.

Nihad Hodzic
GIS samordnare
Håbo kommun
avatar
Tommy Hildorsson 08 Jun 2015
Hej Nihad!
Tack för uppgifterna. Får jag använda dina synpunkter till en artikel i en veckotidning? Det skulle vara väldigt bra. Det är ju viktigt att rätt saker står att läsa och speciellt som jag jobbar i turistbyrån i Skokloster i sommar. Är det något du vill tillföra så är du välkommen att skicka det till mig på adressen morgondis här ovan. Tack för ditt svar.
Med vänlig hälsning Tommy
totalt: 6 | visar: 1 - 6

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Album

Del av leden

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2708