Hem | Politik | Håboalliansen tar ansvar för Håbo kommuns ekonomi

Håboalliansen tar ansvar för Håbo kommuns ekonomi

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Socialdemokraterna har genom aktivt samarbete med Sverigedemokraterna lagt en gemensam budget för 2016. Detta fastställdes i går, måndagen den 15/6, för Håbo kommun. Man fick också stöd av Vänstern och Bålstapartiet

Håboalliansen tar ansvar för Håbo kommuns ekonomi Håboalliansen tar ansvar för Håbo kommuns ekonomi


PRESSMEDDELANDE 16 JUNI 2015

Att olika konstellationer kommit överens innan de formella beslutsmötena är vanligt, men att S och V genom eftergifter gör upp med SD om budgeten, den kanske tyngsta politiska frågan, är desto mer ovanligt och får väl onekligen ses som en milstolpe i Håbopolitikens utveckling.

Håboalliansen står dock fast vid att varje enskild krona av Håbobornas pengar inte används för att bedriva överbudspolitik, samt att en av Håboalliansens övergripande viktigaste målsättningar är att ta ett långsiktigt ansvar för kommunens ekonomi. Den enda procenten slår mot budgetens resultat och innebär att det överskottsmål om två procent över tiden som alla partier i kommunfullmäktige tidigare enats om bryts, om inte stora nedskärningar görs åren framöver. Till detta ska läggas hotet om ökande räntekostnader vilket kommer att skära i bl.a. skola och omsorg.

S, V, SD och Båp har utgått från vår budget och gjort smärre tillägg till denna. Detta får ses som ett gott betyg åt Håboalliansens budgetförslag att oppositionen i stort accepterat denna. Skillnaden i pengar utgör ca 10 miljoner kronor, vilket är cirka en procent av budgetens helhet.

Håboalliansen har beslutat att inte avgå, trots att S, V, SD och Båp-budgeten kommer att vara styrande för ekonomin 2016. Vi avvaktar kompletteringsbudgeten i höst. Håboalliansen har tagit det beslutet utifrån övertygelsen att vi på bästa sätt vill säkra det långsiktiga ansvarstagandet.Prenumerera på kommentarer Kommentarer (31 Skickat)

avatar
Owe Fröjd 16 Jun 2015
Bra att ni tar ansvar för den nya budgeten.
Nu hoppas vi inom oppositionen att vi alla tillsammans, och i samverkan kan lösa finansieringen av driftbudgeten i höst.

Ni får gärna ta samma iniativ som vi i Bålstapartiet gjorde, bjud in (S), (V), (SD) och (Båp) till en förutsättningslös diskussion med anledning av det besvärliga parlamentariska läget i Håbo, det vill säga att ni är i minoritet i både kommunfullmäktige och i nämder och styrelser, och det redan innan denna budget beslutades.

Om man har 18 av 41 mandat borde kanske vara "lite lyhörd" och i alla fall visa lite försök till samverkan för att få till en majoritet i de stora frågorna som t.ex budget, inte försöka att motarbeta och förringa de partierna som inte återfinns inom er allians, vissa kallar det ödmjukhet:))
avatar
Håkan Sundström 17 Jun 2015
Bra Owe, detta gillar jag att du tar initiativet i oppositionen när oppositionsrådet inte gör det. Ha samma mål som du hade när driftbudgeten för 2016 etablerades men nu också tillsammans med alliansen när driftbudgeten ska beslutas till hösten. Kör med öppna kort och lämna rävspelet hemma.

Du kan om du vill.
avatar
17 Jun 2015
Du menar väl investeringsbudgeten?
avatar
Håkan Sundström 17 Jun 2015
Naturligtvis ska det vara investeringsbudgeten som beslutas i höst. Tack för din korrigering.
avatar
Krister Karlsson 17 Jun 2015
Att lån ska amorteras är omodernt, man bör i stället se det som att låntagaren hyr ett antal miljoner på obestämd tid.
avatar
Erik Nylen 18 Jun 2015
Man blir orolig med den budget som kommer nu att gälla för 2016,som skattebetalare har man sett hur det har skötts tidigare.Alliansen som nu försöker rätta till de stora skuldbördan som har ökat när styret med S-V-MP-BP hade makten och kontrollen gled mellan fingrarna,det skapar inget förtronde för kommun innevånarna,har man inget ansvar,vart pengarna tar vägen.
avatar
Owe Fröjd 19 Jun 2015
Nja Erik, sanningen är väl snarare att förra mandatperioden så hade styret med S-V-MP-Båp stora överskott i sina bokslut, kan ta fram hur det såg i i snitt under mandatperioden om du är intresserad
Trevlig Midsommar
avatar
Håkan sundström 20 Jun 2015
Owe
Nu måste du förklara hur överskottet kom till. Sanningen var att nästan alla nämnder gick med underskott till ett sammanlagt värde av mer 8 Mkr. Anledningen till vårt positiva överskott var AFA pengarna och de försäkringspengar vi fick för förskolan i skokloster
avatar
Owe Fröjd 20 Jun 2015
Nja Håkan, detta är inte hela sanningen men självklart skall jag återkomma med lite mer detaljerade siffor när jag haft tid att dubbelkolla dom så det inte bara blir ett löst ogrundat tyckande, det finns det nog av här på portalen, jag återkommer i frågan
avatar
Owe Fröjd 21 Jun 2015
Håkan, här är siffrorna som jag lovade.
Det finns alltid omständigheter som gör att man löpande omprövar den gällande budgeten mot verkligheten, tex. det det som du nämner och andra saker som ändrade skatteprognoser, både bättre och sämre, ökade och minskade behov i verksamheterna etc. En budget är ju alltid en skattning av vad man tror/vill att det skall bli.

Sedan när det ju så att återbetalningen av AFA-pengarna så påverkar det över tid då det är en återbetalning som vi tidigare betalat in och påverkat tidigare resultat, inga pengar som bara någon skänker oss.
Så är det även med tex.utbetalda försäkringspengar, det kommer in pengar ett år efter en totalskada men det kostar pengar åren efter i ökad drift på grund av den investeringen som måste göras.

Det som jag tycker att alliansen gör fel är att man BARA räknar på det framtida resultatet, inte på det faktiska som hänt och som påverkar kommunen "på riktigt"

Med minoritetsmajoritetens sätt att räkna så skulle det innebära att om det kommer in en oplanerad inkomst under 2016, typ AFA igen, så har vi massor att spendera 2017 och ändå ha ett resultat på 2 % under dessa två år, bara för att behöva skära i verksamheten under 2018 igen, detta kallar jag "jojo-politik" och är inget som Bålstapartiet vill medverka till.

Här har du siffrorna för den senaste mandatperioden när (S), (V), (MP) och Bålstapartiet regerade:
2011 3,4%
2012 3,0%
2013 4,8%
2014 1,8%

Ett snitt på 3.25% per år i resultat

PS
Om du tar resultatet som blir nu under 2015, och vår budget för 2016 och räknar ut det faktiska resultatet under de senaste fyra åren (-13 till -16) så ser du på ett riktigare sätt hur verkligheten ser ut.
Kanske har inte den nuvarande minoritetsmajoriteten riktigt förstått att allt inte hänger på varje enskilt år, eller enbart på kommande år, ett faktum som ororar mig om deras ekonomiska kompetens:))
DS
avatar
Håkan Sundström 22 Jun 2015
Owe
Dina siffror är baserad på alla bokslut där oförutsedda inkomster har landat hos kommunen. Jag trodde att du visste hur man driver verksamheterna i kommuner och övrig industriell verksamhet. Verksamheterna bedrivs baserad på prognostiserade siffror från kommunförbundet och skatteverket som sammanställs till en budget som nämnder och förvaltningar ska hålla sig till, inte till de oförutsedda inkomster som senare trillar in till kommunen.
Vad man kunde konstatera i det senaste bokslutet var att bildningsnämnden och socialnämnden hade kraftiga underskott i sina verksamheter men att AFA pengarna tillsammans med Försäkringspengar gjorde att man till slut fick ett possitivt bokslut. Så jobbar ingen annan än kommunerna, man har dålig respekt för den budget som tilldelats. De enda pengar som kan användas till oförutsedda händelser i nämnderna är de många miljonerna som ligger hos kommunstyrelsen för oförutsedda utgifter, inte pengar som staten/skatteverket helt plötsligt faller ut. Hade nämnderna hållit sina budgetar hade vi kunnat betala av mer på våra lån.
avatar
Owe Fröjd 23 Jun 2015
Nja, Håkan så är det inte, förutsättningarna för en budgetram som beslutas i juni året före det år som den gäller är bara en uppskattad budget. Prognoser som avser skatteintäkter kommer löpande flera gånger efter att budgeten beslutats, den sista kommer i september ca 1 år och 3 månader efter det att budgeten klubbats.

Sedan har vi att göra med verksamheter som hela tiden ändras utan vår påverkan, familjehemplaceingar, handikappanpassning inflyttningar, fler eller färre skolbarn och gymnasielever etc. saker som har en omställningstid att beakta och som kostar under tiden.

Även om du, felaktigt, skulle ta bort AFA- pengarna så ser vårt resultat över tid förra
mandatperioden riktigt bra ut, du kan inte felaktigt bara peka på ett enskilt år.

Vi visste att det skulle komma extra-pengar och då behöver man kanske inte säga upp lärare eller strunta i att teckna avtal om flyktinmottagning etc bara för att komma ner i budget och få en ännu större vinst i kommunen för att betala av våra lån med, så tycker i alla fall jag men kanske inte du, det kallas olika politik och idelogi
avatar
Tommy Hildorsson 23 Jun 2015
Hur skulle det vara om Håkan Owe och Krister tog och träffades. Då skulle ni kunna reda ut alla oklarheter tillsammans. Ta och boka en kryssning till Finland vet ja. Då får ni tid på er att riktigt lära känna varandra. Ha nu en mycket trevlig sommar och njut av att få finnas till.
Med vänlig hälsning Tommy Hildorsson
avatar
Krister Karlsson 24 Jun 2015
Nja, (ett populärt uttryck för tillfället) Tommy Hildorsson, jag tror inte det. Politiker ska granskas. Det förefaller ofta här på denna fina webbtidning att , för att citera författaren och nobelpristagaren Harry Martinson, att dumhetens diktatur råder. Hur ska jag veta om det inte är Owe Fröjd själv som skriver anonyma inlägg? För att få ordning på debatten anser jag bestämt att man ska skriva sitt fullständiga namn under ett inlägg/kommentar eller avstå helt att uttala sig. Svårare än så är det inte. Så slipper vi dumhetens diktatur. Tack.
avatar
Owe Fröjd 25 Jun 2015
Eller att det är Krister som skriver anonyma inlägg, eller om det är Håkan som skriver i Kristers namn, eller om det är Krister som skriver i Håkans namn, eller om det är någon som skriver i mitt namn, eller.........
Ja, det får man aldrig reda i ett forum som tillåter att det skrivs utan att vara inloggad och godkänd av ägaren. Bara att gilla läget eller låta bli
avatar
Krister Karlsson 25 Jun 2015
Då föreslår jag att Båp och Owe Fröjd låter bli att skriva här. Fröjds kommentarer är ändå bara osympatiska. Hälsningar Krister Karlsson medborgare, skattebetalare.
Reply Tummen up Tummen ner
-2
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 25 Jun 2015
Ja, Krister, lite censur kan ju inte skada, om det inte drabbar en själv, och åsiktsfrihet skall vi inte ha på denna portalen, i alla fall inte för politiker:))

Hälsningar Owe Fröjd
medborgare, förvärvsarbetande skattebetalare och fritidspolitiker
Reply Tummen up Tummen ner
-2
Rapportera som olämpligt
avatar
Christian Johansson 24 Jun 2015
Tycker iofs att Håkan Sundström börjat berömma Owe lite då och då...
Annat var det under Owe:s åtta år i majoritetsstyre...
avatar
Christian Johansson 05 Okt 2015
Vad är kompletteringsbudgeten som pratas om här och när beslutas den?
Vad är strategin för att få igen den på 18 mandat?

Med vänlig hälsning

Christian
avatar
Håkan Sundström 05 Okt 2015
Christian
Investeringsbudgeten har stor chans att gå igenom i höst med hjälp av SD 5 mandat om man får tro på löftet Michael Rubbestad gav efter KF mötet i Juni i Skokloster. Låt oss hoppas på det.
avatar
Owe Fröjd 05 Okt 2015
Hej Christian
Kommunen har ännu inte antagit investeringsudgeten, nybyggnationer, ny asfalt, husunnderhåll, vägbyggen etc.
Dessa investeringar finansieras av förra årets vinst samt nyupptagna lån.
Vill man inte låna mer kan man tex sälja något i stället, tex hela allmännyttan (Håbohus), sälja skolor och pensionärslägenheter och sedan lite dyrare hyra tillbaks dessa lokaler vilket över tid totalt blir dyrare men vi slipper att låna och vara så högt skuldsatt, detta styrs, tyvärr, ofta av politiska idelogier snarare än sunt förnuft.

Man kan jämföra det att om du har en villa som är värd 3.000.000 och har lån på 2.000.000 så har du en månadskostnad på ränta för 2.000.000 plus driftkostnader.
Om du säljer villan till ett bostadsföretag för 3.000.000 så kan du betala av ditt lån på 2.000.000 och bli skuldfri, du har även över 1.000.000 att investera i något annat som du tycker är bättre eller roligare.
Men för att ha någonstans att bo måste du nu hyra tillbaks din villa av den du sålde den till, hyran blir nu mycket högre då företaget du hyr av har en anskaffningskostnad på 3.000.000 och vill ha en vinst på 10-15 % av sitt satsade kapital. (bland annat den värdeökning som annars hade gått till dig själv:)

Hur det blir i höst när denna budget skall tas är fortfarande oklart, nu handlar det om vi skall sälja något för att köpa något annat, eller behålla det vi har och låna för att köpa det vi behöver.

Om man väljer det förstnämnda och överför detta också till ett privatekonomiskt exempel kan det vara så här, samma förutsättningar som ovan, du har en villa värd 3.000.000 och har ett lån på 2.000.000.
Din värmepump pajar och måste bytas, kostnad 100.000, du kan då välja att låna 100.000 på villan och byta värmepumpen eftersom detta måste göras. Det andra alternativet är att du säljer din bil, som är värd 100.000 tar dessa pengar för att betala värmepumpsbytet, sedan hyr du en ny bil eftersom du även är i behov av en bil för att ta dig till och från arbetet.

Båda alternativen medför en ökad månadskostnad, att hyra en ny bil är troligtvis dyrare än att betala ränta på ett nytt lån och det är då idelogin avgör, om kommunen skall äga nått själv med lån eller inte äga nått utan lån, men båda exemplen är med en dyrare månadskostnad som följd, och som måste finansieras av våra skatteintäkter, och det är endast våra skatteintäkter som vi har som skall betala skola och äldreomsorg etc. och som kallas driftbudget.
avatar
Owe Fröjd 05 Okt 2015
Christian, jag var lite slarvig i mitt svar, svaret är ett normalläge. När det gäller 2016 års investeringsbudget så skrev jag att KF inte antagit den ännu, detta var bara sant till hälften. KF har beslutat om denna budget men inte beslutat om hur den skall finansieras, därav anser jag att den inte är 100% antagen ännu.
Det måste till ett beslut om HUR den skall betalas, kan/vill inte en majoritet betala, antingen genom nya lån eller sälja något av värde som kommunen redan äger och inte har någon skuld på, så måste den ändras och minskas
avatar
Håkan Sundström 05 Okt 2015
Owe
Har du inte gjort det lite för enkelt i dina beräkningar. Du kanske köpte din villa för 1000 000 för många år sedan och lånade upp till 2000 000 för reparation och en ny bil. Nu säljer han villan för 3000 000 som då resulterar i en reavinstbeskattning på 22% av 2000 000 = 440 000 kr minus reparationer gjorda de senaste 5 åren. Sedan blir troligtvis 2016 det sista året för ränteavdrag och du får en helt annan bild av läget där skuldfria fastigheter får en annan status. Därför tror jag på en försäljning på 50% av allmännyttan (Håbohus).
avatar
Owe Fröjd 05 Okt 2015
Håkan, det var bara ett exempel för att förklara principen, det kan ju vara precis hur som helst, det behöver inte vara en villa, det kan vara ett konstverk, eller?, man kan även ha ärvt villan och inte betalat något alls, sedan lånat 1.000.000 på den och festat upp dom, eller....eller....eller...

Som sagt bara ett exempel:))))))))))))))))
avatar
Håkan Sundström 05 Okt 2015
Owe
Om man ger ett exempel så måste alla parametrarna vara där annars är det ett exemplel utan värde.
avatar
Owe Fröjd 05 Okt 2015
Nja, eftersom parametrarna inte är kända och kan variera beroende på förutsättningarna, se mitt exempel tidigare, så blir det omöjligt, och det spelar ingen roll i detta exempel då det exakta resultatet i kronor var helt utan värde för exemplet.
.
Som jag skrev tidigare så vara detta bara ett exempel för att VISA PRINCIPEN mellan drift och investeringsbudget, inget annat!!
avatar
Håkan Sundström 06 Okt 2015
Owe
Parametern för reavinstbeskattningen på 22% är känt.
avatar
Owe Fröjd 06 Okt 2015
Suck Håkan, du har inte förstått var jag menar med att detta bara var ett exempel och parameterna inte är kända. Det är väl inte ens 100% säkert att det blir en reavinstbeskattning på 22 % i detta fallet??
OM personen köpt villan för 4 mijoner och sålt den för 3 så blir det en förlust, ingen reavinst och ingen reavinstbeskattning.

Jag skriver det ännu en gång, detta var bara ett exempel på hur kommunens olika budgetar hänger ihop.

Denna debatt blir lite som om fröken i årskurs 1 frågar Håkan: Om Lisa har 4 äpplen och Sven har tre, hur många har dom tillsammans, och Håkan ifrågasätter fröken om Lisa verkligen har 4 äpplen och om alla tre av Svens äpplen verkligen är hans egna, detta är ju ointressant för svaret som blir 7 äpplen:))))
avatar
Håkan Sundström 06 Okt 2015
Suck och stön Owe, du är nog den enda som förstår dina egna ekonomiska exempel och är säkert anledningen till din historiska verksamhet här i Håbo.
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
avatar
Christian Johansson 07 Okt 2015
Tack för svaret (svaren).. Då förstår jag hur det är med budgetarna. Åter blev denna en diskussion mellan Owe och Håkan som till en början var okej, men tenderar att spåra ur och handla om Owe:s historiska verksamheter i kommunen som inte riktigt passar i tråden :/.

Hursomhelst med budgeten så sa väl SD samma sak som S och Båp att de är beredda att ta ansvar och diskutera budgeten (framtida budgetar) för Håbos bästa.
Då ligger bollen hos den styrande minoriteten att kontakta någon (några) av dessa för att vara säker på att få igenom framtida budgetar.

Med vänlig hälsning

Christian
avatar
Owe Fröjd 07 Okt 2015
Christian, det är helt rätt uppfattat. Sedan att Håkan hela tiden avviker från ämnet/sakfrågan för att göra personliga påhopp på mig som person är vid det här laget väl känt av alla läsare av detta forum. Håkan borde kanske titta på tv-serien som nu går på tv och handlar om upprepad mobbing, då borde han få en Aha-känsla:))
totalt: 10 | visar: 1 - 10

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2739