Hem | Politik | Politiskt samarbete saknas i Håbo

Politiskt samarbete saknas i Håbo

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

(Insändare) Efter att ha tagit del av budgetdebatten i KF den 13 juni för 2017, kan jag än en gång konstatera att någon politisk vilja bland våra politiker att utveckla Håbo kommun finns inte.Trots att Carina Lund försökte ett antal gånger få till stånd en huvudbudget som samtliga partier kunde enas kring, så nekade Agneta Hägglund till ett sådant samarbete, trots att skillnaden bara var 8 Mkr på en totalbudget av 1 MD kr. Det politiska samarbetet att utveckla kommunen existerar inte, utan målet för sossarna och Bålstapartiet är att sabotera för alliansen i strävan att styra kommunen frammåt. Resultatet blev, att tre budgetar (M+S,BåP,V + SD) gick upp till KF för omröstning, där resultatet blev 18 – 18 och 5 nedlagda där KF ordförande fick ta till sin utslagsröst för att avgöra budgetfrågan för 2017. Likadant var det när budgeten för 2016 skulle röstas fram i juni 2015 i Skokloster, men då efter att ha blivit bjuden på gott fika av Agneta Hägglund så röstade SD med oppositionen som resulterade i att den styrande minoriteten fick styra kommunen på en S budget för 2016.

Denna gång måste man ge en eloge till SD, att de lade ner sina röster, så att alliansen denna gång får styra med sin egen budget.

Jag kan förstå om de politiska blocken vill profilera sig ett valår med att lägga var sina förslag till budgeti ett mellan år, är att störa styret av kommunen och kan liknas med ett sabotage från motståndarsidan som bara skadar medborgarna.

Håkan SundströmPrenumerera på kommentarer Kommentarer (10 Skickat)

avatar
Christian Johansson 22 Jun 2016
Jadå Håkan.
Du och jag röstade nog båda borgerligt kommunvalet 2014, men kan inte riktigt hålla med dig här.
Visst har du rätt i att politiskt samarbete saknas.
Men bjöd Håboalliansen in någon av de övriga partierna S, Båp, Sd eller V för att diskutera budgeten i förhand?
Jag vet inte men jag tror inte det.

Om S inte blev kontaktade så är det väl logiskt att de som största parti lägger en egen budget som de dessutom försöker få igenom?

Då blir det Sd som står som vågmästare med sina 5 mandat som kan bestämma vilken budget som ska gå igenom. Jag har inget emot Sd-Håbo men jag tycket det är löjligt att de andra partierna hela tiden säger "Sd förhandlar vi inte med" och "Sd ska vi inte göra upp med" men ändå räknar man med deras röstar när det gäller (eller vad säger Håkan Welin).

Mvh

Christian
avatar
Owe Fröjd 23 Jun 2016
Tja Christian
Trots Håkan Sundströms felaktiga slutsatser så skall jag berätta hur det verkligen gick till.

Jag blev inbjuden att ta del av Alliansen förslag till budget av Carina Lund, hon visade vad de tänkte att föreslå (inga frågor om ev. förslag till ändringar framfördes, så det var ingen förhandling)

Jag/Bålstapartiet gick hem med deras förslag och pratade oss sedan samman med S och V om ett snarlikt förslag, vi gick Alliansen tillmötes på ca en miljard kronor, frånsett ca 10 miljoner som vi ville satsa på mer och bättre skola och äldreomsorg.

Båda förslagen, samt ett helt nytt från SD presenterades på kommunstyrelsen arbetsutskott.

(S) och (V) yrkade på att vårt förslag skulle bli huvudförslag till kommunstyrelsen möte

Alliansen vädjade till oss (vi var i majoritet på arbetsutskottet och kunde kört igenom det av egen kraft) att inte göra detta, vi kanske skulle kunna komma överens om något med en större majoritet innan kommunstyrelsen.

Jag återtog mitt förslag om att utse vårt budgetförslag till huvudförslag, i en god samarbetsanda.

Efter några dagar, den 17 maj skickade jag ett brev till alliansen
Citat:

"Hej xx
Jag tog ju tillbaks mitt yrkande på KSAU med anledning av ditt inlägg om att det skilde så lite och det borde kunna gå att komma överens.
Har du funderat på vårt förslag, och i så fall i vad ni kan tänkas gå oss tillmötes
Owe Fröjd"


Den 18 maj fick jag svar
Citat:

"Ja vi har funderat och försöker utifrån vad som sagts och föreslagits forma ett alternativ som har brett stöd. Tyvärr uppfattade jag dock ert förslag som ganska givet. Ser fram emot hanteringen på KS måndag"
xx


Jag tror, nu säger jag tror, att de litade på att få stöd av SD för ett bredare stöd, men SD gick inte i den fällan och lade ner sina röster då alliansen inte ville gå dom tillmötes på något heller.

Så allt prat om bristande samarbete stämmer, men inte från (S), (Båp),(V) eller (SD),s sida
avatar
Håkan Sundström 27 Jun 2016
Bra Owe, då är vi överens om bristen på politiskt samarbete här i kommunen. Skillnaden är bara hur Carina Lund beskrev i KF den politiska viljan till samarbete med budgeten, som skiljer sig drastiskt till hur du beskriver budgetarbete. Jag personligen tror mer på Carinas version än på din sagoberättelse som hela tiden tar uttryck för dina egna viljor.
avatar
Owe Fröjd 29 Jun 2016
Jag förmodar att du sympatiserar med Carina och (M), men om du även lyssnade på hela KF debatten så framförde båda jag och Agneta vår version, samstämmigt och inte alls i linje med vad Carina förmedlade.

Tyvärr kunde du inte heller denna gång låta bli att ge dig på ett påhopp på mig som person.
Jag har otaliga gånger sagt att jag undanber mig dina kränkningar på mig som person då jag inte mår bra av dom, men det struntar du i:(((
Och Attila bara fortsätter att vara behjälplig i slakten av mig!!!
avatar
Håkan Sundström 29 Jun 2016
Owe
Det handlar inte om att sympatisera med någon, det handlar om att vara trovärdig och där ligger du långt ner på skalan.
avatar
Owe Fröjd 29 Jun 2016
"tack" för det påståendet om mig:((((((((
avatar
Håkan Sundström 22 Jun 2016
Hej Christian
Javisst bjöd Carina Lund in S till förhandling om budgeten för 2017 men Agneta Hägglund vägrade och ville gå fram med sitt eget förslag, trots att det endast skilde 8 Mkr mellan förslagen på en totalbudget på 1 Md kr. Carina erbjöd sig också att diskutera med SD om en gemensam budget men det sprack och tre budgetar gick till KF för omröstning. Detta är beviset av att inget samarbete sker i Håbopolitiken.
Visst är det tråkigt att under ett mellanår inte kunna samarbeta för att utveckla kommunen. Vid ett valår kan jag förstå om de vill lägga egna förslag för att profilera sig, men inte under ett mellanår. På Arne Brocknäs tid så arbetade politiken på detta sätt, där borgligheten släppte fram S budgeten att regera efter när de satt i ansvarsställning.
avatar
Christian Johansson 30 Jun 2016
Min fråga var om den styrande minoriteten försöker söka sammarbeten för budgeten eller om man lägger sin budget på 18 mandat och sedan hoppas att man får stöd av andra (läs: SD).

Har fått en bild av hur man jobbat.

Men nu spårar tråden ut om Bålstapartiets trovärdighet så vi stoppar här :).
avatar
Owe Fröjd 01 Jul 2016
Tja Christian, det blev även denna gång en övergång från sakfrågan till påhopp på Bålstapartiet.

Bålstapartiets försök till samverkan med både alliansen och med oppositionen om en bred budget framgår av min redovisning här ovan, dock så saknades det vilja till samverkan från alliansen + (MP).

Bålstapartiet hade bra överläggningar med (S), (V), och (SD) vilket resulterade till en gemensam budget med (S) och (V).

Oavsett vad Håkan Sundström tror, så hoppas jag att de flesta läsarna förstår att jag som genomfört dessa överläggningar sitter inne med mer kunskap om hur det gick till:))
avatar
Håkan Sundström 30 Jun 2016
Det var vad som hände efter ett "nej tack" till samarbete från oppositionen.
totalt: 2 | visar: 1 - 2

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2697