Hem | Politik | Vad hände på kommunstyrelsen 5 september?

Vad hände på kommunstyrelsen 5 september?

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

(Insändare) En välfylld dagordning med många viktiga ärenden och informationer. Mer info om detta kan hittas längre ner men vad vi vill kommentera först är Båp pressmeddelande.

Vad hände på kommunstyrelsen 5 september? Vad hände på kommunstyrelsen 5 september?


Vi har inte skapat en ny majoritet tillsammans med SD. Vi har inte erbjudit någon ordförandestol till SD. Båp initierade på KSAU att lägga ner 2 utskott under KS och då föreslog vi att vi skulle se över all utskott.

Resultatet blev att vi lägger ner Kultur och livsmiljö, behåller tekniska och arbetsutskottets ledamöter entledigades för att välja nya. Vi gjorde inga förändringar utan behöll våra stolar med samma ledamöter som tidigare. SD/Båp gjorde en rokad och valde in SD på sin stol som tidigare innehafts av Båp. S valde att byta ut en av sina ledamöter till förmån för Båp. Slutsats, vi har inte gjort några förändringar och inte skapat någon ny majoritet, däremot kanske man kan säga att Oppositionen skapat en ny konstellation mellan S och Båp.

Nu om mötet
Det var en ovanligt välfylld dagordning med många viktiga ärenden och informationer. Efter 7 timmar och 43 ärenden kan vi summera gårdagens möte:

Vi har beslutat ge Håbo Hus uppdraget att bygga Bålstas och Håbo kommuns nya landmärke. Ett 17 våningarnas hus i trä med en inbjudande terassvåning som kommer att ge Bålstaborna en fin utsikt över det nya Bålsta som är under utveckling. Det kan bli världens högsta trähus med en gestaltning och uppbyggnad som verkligen kommer att sätta Håbo på kartan. Nåt vi kan vara stolta över.

Vi har beslutat ställa ut Tvåhus planen efter en lång process. Detta kommer att kunna ge nya möjligheter till boende i centralt läge, nära 400 bostäder enligt planen.

Vi har gett ett planuppdrag för f.d. St Eriksområdet som om några år kommer att ge ytterligare möjligheter till bostäder och industrietablering.

Kommunfullmäktige får ett förslag till näringslivsstrategi att ta ställning till vid nästa möte. En bra bas för vårt arbete att utveckla kommunens näringsliv.

Arbetet i Logistikområdet fortsätter med hög aktivitet, vi går vidare med försäljning av mark till Kilenkrysset och Benders och föreslår kommunfullmäktige att besluta om upplåning av 35 milj. kronor för exploateringsarbetet i Logistikområdet. Vi prioriterar också i detaljplanearbetet den fortsatta utvecklingen av området för att ha planberedskap för näringslivets utveckling när Dragetområdet nu successivt fylls med verksamhet.

Vi gav också förvaltningen uppdrag att fortsätta dialogen med Bovieran om etablering av en Boverian City, den första i sitt slag i Sverige.

Vi har yttrat oss över regionens utvecklingsplan med tydlig markering av att bredband eller motsvarande teknik ska finnas i alla hushåll senast 2030 och att förbindelsen mellan Skokloster och Knivsta behöver komma på plats.

I yttrandet över Stockholms läns trafikförsörjningsplan har vi markerat vår önskan att få 15 minuters trafik till Bålsta och att biljettfrågan med Bålsta tillägg får en bra lösning.

Eftersom de nya förslagen till taxor för hyra av kommunens lokaler och de nya reglerna för föreningsbidrag väckt mycket debatt har vi återremitterat det ärendet för dialog med föreningslivet.

Vi har ett antal detaljplaner som behöver moderniseras. En sådan gäller området i Norra Ullevi. Här har nu förvaltningen fått i uppdrag att komma med förslag till nya planer som bättre är anpassade till dagens krav.

Vid arbetsutskottet väckte Ove Fröjd och (s) frågan om beredningsorganisation i kommunstyrelsen. Vid mötet igår beslöt kommunstyrelsen att avveckla utskottet för kultur och livsmiljö. De ärendena hanteras nu i arbetsutskottet som också fick ny sammansättning. Där Fredrik Anderstedt (s) ersätter Verner Schubert som ordinarie och Michael Rubbestad (sd) ersätter Ove Fröjd (båp), som nu blev suppleant. I övrigt oförändrad sammansättning.

Ja detta var några av de viktigaste beslutsärendena. Vi fick också en intressant dragning av hur en ny etablering av ICA Maxi skulle kunna ske med utveckling av hela Gröna Dalen visionen. Och vi fick en uppdatering av tillståndet för simhallen. Där vi nog har passerat bäst före datum och nu behöver göra ett antal insatser för att verksamheten ska fungera på ett bra sätt.

Vi fick också ett uppdrag att överklaga domen om NCCs önskan att använda hamnen i Kalmarsand för sin verksamhet.

HåboalliansenPrenumerera på kommentarer Kommentarer (9 Skickat)

avatar
Owe Fröjd 06 Sep 2016
Det stämmer att Bålstapartiet lade ett förslag på att överklaga domen om NCC önskan om att etablera en hamn i Kalmarviken, vi tackar även de andra partierna för att man godkände vårt förslag.

I övrigt vad som hände innan och under sammanträdet finns det delade meningar om, vad och vilka möten och överenskommelser som gjorts mellan Alliansen och SD.

Ni som vill kan läsa hur SD uppfattat det i denna länken: (kopiera länken och klistra in den i din webbläsare):

http://eposten.se/habo/2016/09/06/haboalliansen-byter-ut-bap-mot-sd?refresh=true
avatar
Håkan Sundström 07 Sep 2016
Hur ska man kunna få något förtroende av vad Owe Fröjd uttalar sig om när han ljuger i sina pressmeddelanden om att SD har av alliansen blivit erbjuden ordförandeposten i Marknadsbolaget. Detta är absolut inte sant, dessutom säger Owe Fröjd att BåP lagt fram ett förslag på att överklaga domen om NCC önskan att etablera en hamn i Kalmarviken. Denna position hade inte Owe Fröjd för ett och halvt år sedan, när medborgarna runt Kalmarviken ville ha hjälp av politikerna att stoppa projektet, då uttalade sig Owe Fröjd att detta project från NCC var av ett riksintresse och var svårt att stoppa. Nu har tydligen Owe Fröjd inför valrörelsen ändrat åsikt och skryta med att BåP tillsammans med övriga partier vill tillsammans driva ett project mot HD.
Owe Fröjd är en populist och har alltid varit det men driver bara projekt som gynnar honom själv.
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 07 Sep 2016
Ja du Håkan, du påstår att jag ljuger, det kallas även för förtal!
Det är med 100% säkerhet att Bengt Björkman blev erbjuden ordförandeposten av alliansen, läs gärna intervjun med honom i EP, eller vill du påstå att han också ljuger?

Citat från EP:

"Ingick förkortning av mandatperioden för arbetsutskottet?
– Ja, svarar han. (Bengt Björkman, min kommentar)
Han bekräftar också att han har blivit erbjuden ordförandeposten i Håbo Marknads AB men tackat nej."


När det gäller Kalmarviken är jag nog den politiker som stöttat aktionsgruppen mest, redan vid första överklagandet så stöttade jag detta, detta finns redovisat i offentliga protokoll.
Det jag förslog i måndags var detta:

"Förslag till beslut på sammanträdet
Owe Fröjd (Båp) yrkar:
1. Håbo kommun överklagar domen om inrättande av industrihamn i Kalmarviken.
Som grund för överklagandet skall särskilt framhållas den ansökan om upprättande av Vattenskyddsområde som kommunen ansökt om till Länsstyrelsen 2009, och som ännu inte behandlas av Länsstyrelsen.

2. Kommunstyrelsen delegerar till Kommunstyrelsens ordförande att efter samråd med Kommunstyrelsens arbetsutskott fatta beslut och godkänna utformningen av överklagandet."
avatar
Owe Fröjd 10 Sep 2016
Se även artikeln i Enköpingsposten: Kopiera länken och klistra in den i din webbläsare

https://eposten.se/asikter/2016/09/09/nej-sa-har-var-det?refresh=true
avatar
Attila Gal 11 Sep 2016
OBS! Möjligheten att kommentera artiklar är stängd fram till sista oktober. Orsaken är att några medlemmar har råkat hamna i ett ställningskrig. Jag ber alla medlemmar fundera över skillnaden mellan sak och person samt att bemöta andra hur man själv vill bli bemött. Alla artiklar presenteras även på HåboPortalens Facebooksida, där det fortfarande går att kommentera.
avatar
Attila Gal 01 Nov 2016
Kommentarer är tills vidare tillåtna.
avatar
Krister Karlsson 02 Nov 2016
Exakt samma två personer som blivit i stort sett portade från portalen, tar upp debatten som om inget har hänt. Hur funkar en del människor???? det har varit omöjligt att kommentera något här på grund av två stycken bromsklossar: Fröjd och den andre. hör man en ursäkt från dem??? oh, nej. hej då portalen. aldrig mer.
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
avatar
Håkan Sundström 02 Nov 2016
Krister
Jag har inte blivit portad på HP. Det har fungerat som förut på HP face book sida.
avatar
Krister Karlsson 02 Nov 2016
Du och Fröjd gjorde att Atilla som redaktör stängde kommentarsfältet. Går det att prata bort? tyvärr tror jag många medborgare i Håbo kommun drar sig för att skriva här av rädsla för att bli sågade av er två. ovan står, håll god ton och var artig. Klarar ni det? en retorisk fråga.
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
totalt: 4 | visar: 1 - 4

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2690