Hem | Politik | Liberalerna L | Pensionen

Pensionen

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Som Folkpartist driver jag att även pensionärerna måste få en rejäl skattesänkning, och vi vill gärna se fler skattesänkningar. Processen i korthet: Steg 1: nå samma beskattning som de som arbetar | Steg 2: minska mera tills den blir 0 SEK! Läs vidare om hur nuvarande system kom till och vad som händer just nu.

Illustration Illustration


Lite kort historiken bakom vårt pensionssystem
Vårt pensionssystem är ett av världens finansiellt sett mest stabila och tryggaste. Men det är klart att den enskilda pensionären upplever de sänkningar som genomförts som problematiska. Tidigare hade vi ett förmånsbaserat system - nu har vi ett avgiftsbaserat system. För födda efter 1953 gäller det nya systemet fullt ut, för födda tidigare gäller det tidigare delvis med folkpension samt ATP.
Det nya systemet som nu gäller bygger på en överenskommelse mellan Allianspartierna och Socialdemokraterna. Och den ligger i stort utanför statsbudgeten. Pensionerna betalas ut till pensionärerna utifrån intjänade pensionsrätter. Alltså - större delen av pensionen betalas genom pensionsavgifter från dagens löntagare. En mindre del kommer dessutom från fondsparande i premiepensionen. Pensionerna följer i stort men inte fullt ut, löneutvecklingen i Sverige. Om marginalen mellan tillgångar och skulder blir för liten i systemet slår den automatiska balanseringen, den så kallade bromsen, till. I år har pensionerna sänkts, men förra året höjdes de och nästa år räknar man med en höjning. I samband med skapandet av det nya pensionssystemet överfördes 260 miljarder till statskassan. Skälet var att kostnaden för garantipensionen och äldreförsörjningsstödet inte skulle belasta pensionssystemet utan betalas av staten via statsbudgeten. Dessa båda - garantipensionen och äldreförsörjningsstödet - är till för dem som inte tjänat ihop till allmän pension och nivåerna är lägre än den intjänade pension som de flesta har. Dessutom planerade man ytterligare en överföring i början av 2000-talet, men en av AP-fonderna samt pensionärsorganisationerna kom oberoende av varandra fram till att det skulle öka risken för att bromsen skulle slå till. Därmed avstod man från ytterligare en överföring och några fler överföringar har inte varit aktuella. Det innebär att staten betalar kostnaderna för garantipensionen och äldreförsörjningsstödet som därmed inte belastar pensionssystemet.

Allianspartierna och Socialdemokraterna diskuterar just nu hur man ska kunna utforma bromsen så att inte upp- och nedgångarna blir så stora.
1. Bromsen är den första frågan:
a. Ett förslag som diskuteras är att få till en jämnare balansering. Det är något som vi i Folkpartiet tycker är bra. Bromsen ska inte slå till i onödan, som nu till exempel, när vi vet att pensionerna kommer att gå upp nästa år.
b. Alla partier är samtidigt överens om att bromsen trots allt är ett viktigt verktyg för att säkra att pensionspengarna räcker också till framtida generationer.

2. Skatten är den andra frågan - en nagel i ögat för pensionärerna.
a. Det är faktiskt så att vi har sänkt skatten för pensionärer vid flera tillfällen
b. Men - den är ändå högre än för yrkesarbetande.
c. Vi har också höjt bostadstilläggen vilket förbättrat den ekonomiska situationen för pensionärer med låg pension.
d. Folkpartiet driver att även pensionärerna måste få en rejäl skattesänkning, och vi vill gärna se fler skattesänkningar.
e. Steg 1: nå samma beskattning som de som arbetar
f. Steg 2: minska mera tills den blir 0 SEK.

Håkan Welin
FolkpartietPrenumerera på kommentarer Kommentarer (2 Skickat)

avatar
Owe Fröjd 10 Maj 2014
Samma förslag som Vänsterpartiet, fast långsammare takt:))
avatar
Håkan Sundström 10 Maj 2014
Åter igen så bedriver Håkan Welin som kommunal politiker en politik som ligger på riksplanet. Vad vill du göra med pensionerna på kommunala planet annat än att ge din röst på FP i riksdagen. Förslaget är bra men frågan måste lösas på riksplanet.
totalt: 2 | visar: 1 - 2

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2692