Hem | Politik | Liberalerna L | Har inkomstklyftorna ökat och har det blivit fler fattiga under Alliansregeringen?

Har inkomstklyftorna ökat och har det blivit fler fattiga under Alliansregeringen?

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Detta är ju något som påstås då och då, inte minst av Socialdemokraterna. Men – svaret är NEJ! I Sverige ökade inkomstspridningen framför allt från början av 1990-talet fram till 2006. De rika drog då i väg i inkomstligan. Därefter har inkomstspridningen ökat betydligt långsammare. För den tiondel i befolkningen som tjänar mest fördubblades den disponibla inkomsten mellan 1995 och 2012. Men – observera att hela 85 procent av ökningen skedde under Göran Perssons tid vid makten, 1995-2006. Läs mera här nedan.Sedan 2006 har inkomstspridningen ökat endast marginellt, samtidigt som hushållens reala disponibla inkomster har ökat kraftigt (med 19 procent enligt SCB). Alliansen har alltså klarat av att under en finanskris öka hushållens välstånd kraftigt, samtidigt som inkomstspridningen inte stuckit iväg.

Den här bilden bekräftas av Finanspolitiska rådet, vars uppgift är att göra en oberoende granskning av regeringens finanspolitik, och de har i sin rapport förra året konstaterade att ”inkomstskillnaderna i Sverige har varit närmast oförändrade mellan 2006 och 2011, trots den ekonomiska krisen”.

Finanspolitiska rådets Anders Björklund konstaterade också vid en riksdagshearing att ”politiken och utvecklingen under Alliansregeringen har haft anmärkningsvärt gynnsamma fördelningseffekter".

Dessutom mäter Eurostat, som är EU:s statistikmyndighet och som redovisar statistik för medlemsstaterna, hur många i varje EU-land som lever med låg materiell standard. Och de konstaterar att Alliansregeringen, trots finanskrisen, har klarat av att minska den materiella fattigdomen i Sverige betydligt. Andelen människor som lever i Sverige med låg materiell standard har minskat med en tredjedel, från 2,2 procent 2007 till 1,3 procent av befolkningen 2012. Andelen i Sverige som lever med låg materiell standard är den lägsta i Norden och i hela EU. Andelen barn som lever med låg materiell standard har mer än halverats sedan 2007.

Håkan Welin
FolkpartietPrenumerera på kommentarer Kommentarer (3 Skickat)

avatar
Christian 15 Maj 2014
Du har säkert rätt men....
nu är det väldigt mycket rikspolitik från Fp på håboportalen.

Förstår inte Fp har enligt mig varit det parti som brukar prata lokalpolitik även mitt emellan två val. Men någonting har hänt.

Det är inte så att det är påtryckningar från Fp Centralt att ni ska driva riksfrågor lokalt?
avatar
Johan 15 Maj 2014
Det var mest Tomas Alm som förde lokalpolitikens talan förr, kontrastet är onekligen stort.
avatar
Håkan Sundström 15 Maj 2014
Håller med Johan och Christian, det finns ingen lokal FP politik i Håbo. Jag saknar Tomas Alm, han förde en lokal politik i Håbo, idag finns det ingen.
totalt: 3 | visar: 1 - 3

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2698