Hem | Politik | Liberalerna L | Socialdemokraternas valmanifest i Håbo

Socialdemokraternas valmanifest i Håbo

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

I det valmanifest som Socialdemokraterna delar ut denna vecka lovar man i Håbo följande: ”Satsningar på jobb, skola, vård och bostäder framför skattesänkningar”. Till att börja med hör inte satsningarna ihop med skattesänkningarna. Det låter som att det ena utesluter det andra – vilket inte är sant! För det andra finns det en del att säga om deras löften.Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) var det år 2013 i genomsnitt 275.000 fler personer sysselsatta jämfört med 2006. Det betyder mer skatteintäkter för stat, landsting och kommun. Dessutom har sysselsättningsgraden ökat snabbare än befolkningsökningen! Och ovanpå detta har antalet sysselsatta utrikesfödda ökat med nära 190 000 personer mellan 2006 och 2013. Och slutligen har antalet sysselsatta som är mellan 15 och 24 år ökat med ca 50 000 personer sedan 2006.
Trots en av de djupaste kriserna sedan 1930-talet och trots sänkta skatter för vanligt folk har den offentliga sektorns skatteintäkter realt sett ökat med 260 miljarder kronor.

Samtidigt som skatterna har sänkts har resurserna till vård, skola och omsorg ökat:
- resurserna till vården har ökat från cirka 215 miljarder 2006 till cirka 245 miljarder 2013
- resurserna till skolan har ökat från cirka 201 miljarder 2006 till cirka 220 miljarder 2013
- resurserna till omsorgen har ökat från cirka 185 miljarder 2006 till cirka 205 miljarder 2013.

Regeringen har sedan 2006 alltså klarat av att både ge hushållen mer kvar i plånboken, stärka svensk konkurrenskraft och samtidigt ökat den skattefinansierade välfärden.

Dessutom – Socialdemokraterna talar inte om att deras löften ska betalas via högre skatter, bl.a. tänker de öka skatterna för de som anställer unga.

I övrigt lovar Socialdemokraterna i Håbo följande:
- Fortsätta byggandet av bostäder

Det är lätt att lova fortsatt bostadsbyggande. Vi har ju gemensamt tagit en plan för förtätningen av Bålsta, vilket alla partier är eniga om. Men – vi har inom Folkpartiet också markerat att
- Förbättra äldreomsorgen. Ta bort de delade turerna för personalen och skapa separata korttidsboenden för demenssjuka.

Detta kan vi instämma i. Men – det behövs fler bostäder för våra årsrika medborgare! Det säger man inget om. Att observera att det inte nämns särskilt i bostadsprogrammet heller från Socialdemokraterna. Vi vill att bostadsbyggandet för våra årsrika byggs redan nu. Primärt efter Stockholmsvägen och på grusplanen vid Gröna Dalen.

- Erbjuda läxhjälp och sommarlovsskola samt minska barngrupperna inom förskolan
Detta tycker vi är intressant. Vi kom med detta löfte för ett bra tag sedan och vi uppskattar att också Socialdemokraterna förstår vikten av insatser i skolan som stöder eleverna så att de klarar skolan bra.

- Utveckla kollektivtrafiken. Vi vill ha gratis resor för våra pensionärer och att alla barn ska ha ett busskort

Det här är ju inte en lokalpolitisk fråga. Det är en landstingsfråga. Men – vi från Folkpartiet har tidigare ställt detta krav och vi vill också att våra elever ska kunna färdas till och från hemmet även på icke-skoltid.

Håkan Welin
FolkpartietPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2708