Hem | Politik | Liberalerna L | SD-ledamöter har inflytande

SD-ledamöter har inflytande

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Sannolikheten att beviljas asyl i sista instans minskar markant om en nämndeman nominerad av Sverigedemokraterna sitter med i migrationsdomstolen – och ökar om en person från Kristdemokraterna, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet finns med i rätten. Det visar ny forskning från Uppsala universitet.

SD-ledamöter har inflytande SD-ledamöter har inflytande


I regel assisteras domaren i migrationsdomstolarna av tre nämndemän. De flesta nämnder består av en representant från Moderaterna, en från Socialdemokraterna och en tredje från ett tredje parti. Om den personen kommer från Sverigedemokraterna är chanserna lägre att den asylsökande får bifall. Kommer den tredje nämndemannen däremot från Kristdemokraterna, är chanserna större att hen får bifall. Detsamma gäller för nämndemän från Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Nationalekonomen Linna Marténs studie, som nyss publicerats i form av ett working paper, grundar sig på nära nog alla asyldomar från migrationsdomstolarna i Malmö, Göteborg och Stockholm mellan 2011 och 2013 där nämndemän deltagit. Det handlar om cirka 15 500 ärenden. Resultaten ställer inte bara frågan om nämndemannainstitutet på sin spets, men även hur svenska myndigheter hanterar asylrätten.

Eftersom kommuner och landsting fortfarande utser nämndemän har de flesta starka kopplingar till de politiska partierna. Redan direkt efter valet i fjol varnade experter för att Sverigedemokraternas framgångar i kommuner och landsting skulle få betydelse för nämndemannakårens sammansättning. Uppdraget i sig är egentligen opolitiskt. Men Marténs aktuella studie visar att politiken strömmar in i rättssalen. (Källa: politiken)

Håkan Welin
FolkpartietPrenumerera på kommentarer Kommentarer (3 Skickat)

avatar
Christian Johansson 09 Maj 2015
Kommer Fp då kämpa för att systemet med politiska nämndemän avvecklas? Har lite svårt att förstå Håkans syfte med artikeln.

Sen är de anti-sd artiklar som kommer från fp håbo lite ironiska, det är tack vare sd håbo som fp kan sitta i minioriteten och styra. Trots att Håkan W sa att han aldrig skulle bidra till att sd fick inflytande i håbo.

Vart tog det gamla fp håbo vägen? De som diskuterade LOKAL politik även då det var långt till nästa val.
avatar
Owe Fröjd 10 Maj 2015
Håkan, jag har inte läst rapporten, finns det några kopplingar om vilka beslut som som var dom "mest riktiga" med stöd av den gällande lagstiftningen?
Det är väl detta som är det mest intressanta för rättsäkerheten, inte vem som tog besluten?
avatar
Leif Sjöborg 10 Maj 2015
Ett betydligt värre problem i asylärenden är enligt ideella organisationer den sk BURKAN!! Burkan är osvensk, inte islam-religiös och leder till kvinnoförtryck!! Burkan bör mao avskaffas i Sverige för att uppnå lika mänskliga rättigheter för alla!!
totalt: 3 | visar: 1 - 3

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2708