Hem | Politik | Liberalerna L | Bjuhr och SD luktar 30-tal

Bjuhr och SD luktar 30-tal

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Det är intressant med uppbygget av Linnea Bjuhrs insändare i EP 20 februari (*HP 21 februari). Hon inleder med att ifrågasätta om man kan göra något åt tiggeriet överhuvudtaget. Sedan hänvisar hon till regler i Håbo kommun, som gäller insamling av pengar med hänvisning till polisen. Hon följer upp med ett ur sammanhanget lösryckt citat från rikspolisen, och avslutar med tvivelaktiga påståenden med syftet att vagga in läsaren i tron att vi har en otrygg miljö, att kommunen inte följer lagen, och att tiggeriet är olagligt och kriminellt organiserat. Ett klassiskt retoriskt grepp. Låt oss granska det.För det första, när det gäller reglerna i Håbo kommun, hänvisar vi där till polisen. Men, det är inte så att polisen förbjuder detta. De säger ordagrant att ”undantag är om platsen endast används tillfälligt, i obetydlig omfattning och utan att inkräkta på någon annans tillstånd”. Och polisen anser inte att det finns fog för och har aldrig ingripit mot EU-migranterna, av detta skäl.

För det andra, polisen har, enligt samma nummer och samma artikel i GP som Bjuhr citerar, ”i omgångar försökt komma fram till om det finns någon i bakgrunden som tjänar pengar på de fattiga EU-migranterna som är här, - I nuläget är det ingen fråga vi jobbar med”, säger polisen. Det hoppar Bjuhr över.

För det tredje. SD är det enda parti som vill förbjuda tiggeriet, och dessutom fängsla dem eller skicka dem utomlands. Samma som skedde på 1930-talet av nazisterna, vilket är väl värt att minnas med tanke på hur det gick sedan. Då, i september 1933, drev de en hård kampanj med följande innehåll: ”Stoppa tiggarplågan”, ”stoppa det organiserade tiggeriet”, ”yrkestiggarna är en plåga”, tiggeriet var ett ”organiserat, inkomstbringande yrke”, tiggare och romer bedrog ”sociala hjälporganisationer” och städers ”socialhjälp”. En hel del känns ju igen från dagens SD-kampanjer. Under en vecka, mellan den 18:e och 25:e september 1933, lät nazisterna arrestera alla (!) Tysklands tiggare. Som ju dagens SD vill i vårt land. Och på 1930-talet var detta som bekant bara början. Under de närmaste åren, då nazisterna fått makten, arresterade och mördade de flera ”asociala”, fördes dem till arbetsläger, och från 1938 sattes de i koncentrationsläger i större skala.

Tänk på detta när du hör Sverigedemokrater, eller den SD-trogna nätpressen, hetsa mot ”organiserat tiggeri”, ”yrkestiggare” eller ”stöldaktiga romer” idag.

För det fjärde. Mig veterligen är det ingen här i Håbo kommun som känner sig otrygg på grund av tiggarnas närvaro. Var finns grunden för ett sådant påstående?

Avslutningsvis kan man lägga till, Linnea Bjuhr, att när SD:s kommunikationsstrateg Joakim Wallerstein, ansvarig för kampanjen mot tiggeri, får frågan om de har några fakta som understöder att det är organiserat, svarar han följande: ”Nej, egentligen inte”!

Håkan Welin (L)


Nej till tiggeri (Insändare av Linnea Bjuhr (SD) i HP 21 februari 2016)Prenumerera på kommentarer Kommentarer (25 Skickat)

avatar
Krister Karlsson 27 Feb 2016
Men vad är Håkan Welins (L) egen uppfattning om tiggeriet? Ska man inte ansvara för sitt eget liv i de här länderna de kommer ifrån och tigger? Är vi skyldiga att hjälpa alla människor som inte har en ambition att lösa sina problem? Är livet lätt för alla människor i vårt land? Tiggarna stör inte mig, men det är frustrerande att inte se en lösning på detta. I Rumänien är det förbjudet att tigga. Men här går det bra. Hur vill Håkan Welin lösa detta dilemma? Strunta i SD, vad vill Liberalerna?
Reply Tummen up Tummen ner
-7
Rapportera som olämpligt
avatar
Håkan Welin 27 Feb 2016
SVAR TILL KRISTER KARLSSON:
Förklaringen till att människor söker sig till Sverige är att många EU-medborgare fortfarande lever i djup fattigdom. Hårdast drabbade är Europas största minoritet, romerna. En grupp som utsätts för en utbredd antiziganism med utsatthet och fattigdom som följd.

In på 1800-talet hölls ¬romer som slavar i Rumänien och fortfarande drabbas romer runt om i Europa av en utbredd antiziganism (hat mot romer). Barn nekas skolgång, arbetsmarknaden i flera länder utesluter den romska minori-teten. Det finns uppgifter om att så många som 90 procent av Rumäniens två miljoner romer är arbetslösa.

Hatet mot romer exploateras också av ¬ledande politiker i Europa. Grundorsaken till att vi ser fattiga människor på våra gator är alltså främlingsfientligheten och fattigdomen. Hopplösheten gör att människor söker sig till Sverige för att tigga.

Vi från Liberalerna lyfte i regeringsställning frågan om EU-migranter, bl.a. Rumäniens ansvar för sina medborgare och underströk gång på gång att vi behöver skapa system för att ställa de medlemsstater i EU som inte upprätthåller mänskliga rättigheter, till svars. Liberalerna såg också till att förhandla fram en strategi för romsk inkludering i Europa och för att det finns EU-medel för att bryta fattigdomen. Men vi behöver göra mer. Frågan om tiggeriet var kanske den fråga som flest väljare diskuterade i slutet av den senaste valrörelsen men i de avslutande politiska debatterna i valrörelsen var den frånvarande.

Idag kan vi konstatera att vi måste utforma en politik som leder till att färre människor känner sig tvingade att söka sig en framtid som tiggare på rikare länders gator. Och att vi ska akta oss för åtgärder som kan leda till att fler människor söker sig hit för att tigga. Vi ser dock med oro på att regeringen och svenska kommuner agerar på ett sätt som leder till att fler kommer hit för att tigga. Ibland kan en välmenande hållning leda oss fel och det är det som just nu håller på att ske, när insatser vidtas i Sverige för att något lindra situationen för fattiga EU-migranter.

Vi måste enligt vår mening:
1. Ge svensk hjälp direkt till byarna varifrån männi¬skor kommer. Vi vet att majoriteten av dem som kommer till Sverige för att tigga lever i ett antal byar i Rumänien. Vi bör identifiera de byar som tiggarna kommer ifrån för att via hjälporganisationer göra insatser på plats.

2. Sända ned svenska tjänstemän till Rumänien. Vi bör skicka ned svenska tjänstemän till de områden varifrån EU-migranterna kommer och tillsammans med rumänska myndigheter se till att de EU-medel som finns för att bryta fattigdomen kommer människorna till del.

3. Ta fram en europeisk strategi mot antiziganism. Vi kan aldrig komma ifrån att huvudskälet till fattig¬domen som många av Europas romer lever under handlar om den rasism de drabbas av. Det är en skam för Europa att vi inte gemensamt tar tag i det hat som möter romer.

Lyckas vi bidra till att människor tror att framtiden kan bli bättre i hemlandet så kommer inte människor vara i sådan desperation att de söker sig hit för att tigga.

Håkan Welin (L)
Reply Tummen up Tummen ner
-8
Rapportera som olämpligt
avatar
Krister Karlsson 28 Feb 2016
Håkan Welin, Sverige bör göra som Rumänien gör: förbjuda tiggeri. I Rumänien anser man förmodligen att tiggeriet är Sveriges problem eftersom vi tillåter det. Låt frivilligorganisationer som Röda Korset åka ner till de byar som är fattiga och hjälpa till. Vi kan inte hjälpa hela världen med svenska skattepengar. Jag nämnde Mellanöstern tidigare och jag menar bara att de länderna kan bara få hjälp om det kommer en motprestation från dem. Avväpna hela regionen. Tyskland fick inte bygga upp en armé efter andra världskriget. Se till att det aldrig mer blir krig i Mellanöstern. Sverige klarar inte det. Man drar ner på välfärdssamhället för att "hjälpa" alla andra länder som aldrig slutar bråka.
Reply Tummen up Tummen ner
-7
Rapportera som olämpligt
avatar
Krister Karlsson 27 Feb 2016
Först och främst, tack för ditt svar som jag ska läsa igenom noga. Min spontana reaktion är dock: att om vissa länder i Mellanöstern slutade bråka så förbaskat om sin oenigheter vad gäller religion så skulle mycket vara vunnet. Rasism; ja, hur utvecklas den? Jag tror inte det finns ett folkslag som, tyvärr, inte har dessa tendenser. Men jag ska läsa ditt välskrivna inlägg igen. Det kan jag lova.
Reply Tummen up Tummen ner
-7
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 28 Feb 2016
Varför påstår du Håkan Welin saker som inte stämmer, oavsett vad man tycker om (SD) eller (F) politik så bör man hålla sig till fakta, och undersöka lite så att sina påståenden stämmer med verkligheten.
Du skriver att (SD) i Håbo vill fängsla tiggare, jag hittar inte detta i Linneas inlägg, hon skriver börfälla, samt så skriver du,
citat:
För det fjärde. Mig veterligen är det ingen här i Håbo kommun som känner sig otrygg på grund av tiggarnas närvaro. Var finns grunden för ett sådant påstående
slut citat


Då har du inte läst om alla incidenter som hänt i Bålsta centrum och som återgivits på olika nätforum i Håbo, barn har varit rädda när tiggarna försökt att slita pantburkar ur deras händer, folk har blivit utskällda etc.

Jag ogillar många saker som andra partier står för, tex. (F) förslag att få sätta på lik och sina egna systrar, bara för att dom själva vill det.

Men jag försöker att låta bli att påstå vad andra tycker, det får dom själva tala om, samt att inte att lägga ord i andras munnar som inte sagts av den personen.
Reply Tummen up Tummen ner
10
Rapportera som olämpligt
avatar
Krister Karlsson 29 Feb 2016
Den som skriver (F) eller Folkpartiet eller (Fp) får böta har jag hört. Pengarna ska gå till en tiggare nära dig. Och ni politiker, hur gör ni? Lämnar ni några kronor till tiggarna. Att använda ordet tiggare känns absurt år 2016. Ska det inte vara 1816?
Reply Tummen up Tummen ner
-8
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 29 Feb 2016
Krister, eftersom du ofta försöker göra dig lustig över min dyxeli så får jag väl bjuda tillbaks, du skrev:

"Krister Karlsson 22 Feb 2016
Vad är en lokalpolitiker? Är det en peson som går som katten kring het gröt"


Så svar på dina frågor är:
-Om jag skall böta för skrivfel, kan jag betala böterna i den Argentinska valutan Peson?
-Nej, jag ger inte pengar till tiggarna, dock så köpte jag choklad, frukt, nötter och julmust till damen utanför LIDL dagen före julafton.
avatar
Krister Karlsson 01 Mar 2016
Owe Fröjd (fritidspolitiker) kan be om ursäkt för sitt fåniga och smaklösa skämt om argentinsk valuta och peso. Jag har aldrig varit i Argentina men jag har lästa spanska i fyra terminer. Hombre!
Reply Tummen up Tummen ner
-7
Rapportera som olämpligt
avatar
Krister Karlsson 03 Mar 2016
Mitt intresse för Owe Fröjds ev., stavfel eller annat är obefintligt. Fritidspolitiker eller inte likaså. Alltid finns något att skylla på. Stava hur du vill. Jag orkar inte bry mig. Bygg bostäder eller låt bli, vem orkar bry sig längre. Det är alltid någon annans fel eller omständigheter utöver vad ni politiker kan råda över. Så vad ska vi ha er till? Jag har ingen aning. Lycka till!
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
avatar
Krister Karlsson 29 Feb 2016
Var inte barnslig Owe Fröjd! Jag börjar bli skumögd. Jag har nedsatt syn på höger öga om du är intresserad! Om det är allt du har att komma med! Det var ett skrivfel! Okej! Jag skulle ALRIG gör mig lustig över dina tillkortakommanden. Folkpartiet finns inte längre! Björklund den store ledaren för numera Liberalerna har sagt: det blir tio kronor i böter om ni säger Folkpartiet! Fråga Håkan Welin. Har jag fel ska jag skänka hundra kronor till en tiggare nära mig! Jag har "grå starr" är det uppfattat? Katarakt på medicin-språk. Är det helt klart?!
Reply Tummen up Tummen ner
-7
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 01 Mar 2016
Då har jag missuppfattat dig, jag tolkade ditt inlägg som sarkastiskt på grund av att jag gjort ett skrivfel, som du mycket riktigt påpekade.

Dina återkommande påpekanden om min svårighet att stava rätt har ju upprört dig tidigare och jag ville bara visa att "även den bästa", du, kan göra fel ibland, och detta utan att jag ifrågasätter ditt berättigande, något som du gjort mot mig när jag stavat fel. (titta i dina tidigare inlägg)
Ha en trevlig dag
avatar
Krister Karlsson 01 Mar 2016
Jag skulle vilja uppmana Owe Fröjd att under debatterna som man kan följa i tv eller Bambuser eller what ever, sluta prata med de andra ledamöterna och lyssna uppmärksamt på de som talar.
Reply Tummen up Tummen ner
-6
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 02 Mar 2016
Tack för tipset, men jag förbehåller mig rätten att sköta mitt uppdrag som vice ordförande utan pekpinnar från dig, jag måste under debatterna samråda med övriga presidiet, vilket de flesta andra nog förstår.
Det är lätt att sitta framför TV,n och själv spela matcherna, men svårare att spela dom själv:))))
avatar
Krister Karlsson 02 Mar 2016
En sak till; varför inte låta Attila Gal intervjua deltagarna i kommunfullmäktige efter avslutat möte? Då kanske Håkan Sundström får tala till punkt och säga hur han tycker han blivit bemött. Ja, det är bara ett förslag. Var det är r jag hade missat? Jag har beställt det och det är på väg från Amerika via lastfartyg och gungar nu över Atlanten för att komma till mig. (Det stal jag från Ivar-Lo Johansson)
Reply Tummen up Tummen ner
-4
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 02 Mar 2016
Vad jag vet finns inget förbud för Attila att intervjua deltagarna på ett kommunfullmäktigemöte, det är ju ett öppet möte, så det är väl det du missat:)))
avatar
Krister Karlsson 02 Mar 2016
Ja, du gör som du vill Owe Fröjd men det var bara med en tanke på att du har en publik på runt fyra-femtusen personer som följer debatterna och mötena. Och det är inte så lite för en sådan här kommun. Ha en bra dag.
Reply Tummen up Tummen ner
-4
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 02 Mar 2016
Absolut, och jag fortsätter nog att arbeta på mitt sätt, och som jag är bekväm med. Om det är 4-5000 personer som tittar på detta är jag oerhört stolt att det bara är en som klagat på mitt sätt att utföra mitt ordförandeskap, du:)))
avatar
Krister Karlsson 02 Mar 2016
Jo, fortsätt på ditt tråkiga gammaldags sätt. Det blir nog bra ska du se. Du lever i 1970-talet. Sorry, men du blir omseglad av SDs Bjuhr som är ung och har ambitioner. Du har inte en chans.
Reply Tummen up Tummen ner
-2
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 02 Mar 2016
Jepp hon överlever nog mig, hon är ju bara nitton år, hur gammal är du:))
avatar
Krister Karlsson 02 Mar 2016
Jag blir 70 nästa gång om gud vill. Så det är kanske dags att överlämna stafettpinnen till de yngre. Min reflektion är ändå, synd att hon och Rubbestad inte valde ett bättre parti att jobba inom med tanke på deras begåvning. Men det är min synpunkt. Var och en får göra sina val.
avatar
Krister Karlsson 02 Mar 2016
Jo, men som du vet; en svensk tiger. Det är fult att klaga enligt Martin Luther, tror folk alltså. Men de har missuppfattat Luther. Nej, sätt lite fart på era möten! Annars blir det "boring". Tråkigt alltså.
Reply Tummen up Tummen ner
-3
Rapportera som olämpligt
avatar
Krister Karlsson 01 Mar 2016
Lämna låg-stadiedebatten, tack. Det finns ingen missuppfattning här. Jag fick ett respektfullt bra svar från Håkan Welin (L) och det uppskattas. Sådant vinner i längden även om jag inte har exakt samma uppfattning som Liberalerna har i frågan. Så fick jag ett svar där de inte underskattar mig som människa och skattebetalare. Okej? Man ska aldrig underskatta folk. Jag kan mer än du tror, Owe Fröjd. Utgå alltid att folk begriper lika mycket som du själv. Jag sysslar inte med sarkasmer, helst. Bemöt andra som du själv vill bli bemött.
Reply Tummen up Tummen ner
-5
Rapportera som olämpligt
avatar
Krister Karlsson 28 Feb 2016
Owe Fröjd; vad är (F) för parti? Det var positivt att Håkan Welin (L) inkom med ett svar på denna många gånger förhatliga webbtidning, det kan man inte komma ifrån. EU är ingen lätt sak. Ta Grekland och dess skuldbörda. Grekland måste komma med en motprestation som svider hårt. Så är det bara. Rumänien måste skärpa sig annars kan de lämna unionen. Så är det bara. Hur England gör får vi väl se. Det var några andra rader av Fröjd som jag inte förstod heller.
Reply Tummen up Tummen ner
-4
Rapportera som olämpligt
avatar
Håkan Sundström 28 Feb 2016
Här måste jag hålla med Owe Fröjd. Alltför många incidenter har skett här i centrum, där tiggare varit inblandad och det är mest barn som råkar illa ut, oss vuxna vågar de inte antasta. Bra Owe att du ryter till när orättvisa påståenden kommer från etablerade politiker.
avatar
Christian Johansson 29 Feb 2016
Tack för att du skriver Håkan.
Fortsätt med det så det inte bara är Owe Fröjd som skriver här.
Men en sak.

Ingen som känner sig otrygg.
Du kanske ska läsa portalen lite mer

http://www.haboportalen.se/politik/5172-vill-du-byta-ditt-liv-mot-tiggarens.html
Läs Sofies kommentar.
Kanske är detta samma person som slitit pantburkar från barn (som det pratats mycket om).

Jag lägger gärna en slant åt Romer som sköter sig, men har lite svårt då jag ser romer som sitter och röker. Går slantarna till nästa paket cigaretter?

Med vänlig hälsning

Christian
totalt: 4 | visar: 1 - 4

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2724