Hem | Politik | Moderaterna M | Håbomoderaterna bekostar omdiskuterad resa för Björn Fredriksson (M)

Håbomoderaterna bekostar omdiskuterad resa för Björn Fredriksson (M)

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

(Pressmeddelande) Moderata Samlingspartiet i Håbo har idag den 1 september 2012 beslutat att finansiera kostnaden för vice ordförande i Håbo Hus AB, Björn Fredriksson (M), till förmån för att socialchef Thomas Brandell skall kunna medverka på den stundande studieresan.

Håbomoderaterna finansierar kostnaden för vice ordförande i Håbo Hus AB, Björn Fredriksson (M) Håbomoderaterna finansierar kostnaden för vice ordförande i Håbo Hus AB, Björn Fredriksson (M)


Moderaterna är ett inlyssnande parti och har aktivt tagit del av den diskussion som först i media kring Håbohus medverkan i Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag (SABO) arrangerade studieresa till Minneapolis USA med temat Somalier i svenskbygd – vad kan vi lära? Förutom Håbohus (Håbo) så kommer ytterligare ett 30-tal deltagare från 8 kommuner att delta i resan.

Vi kan klart utläsa att det finns en stor irritation kring finansieringen och syftet med resan. Integration av Somalier har visat sig vara svår och till dags dato har inte vi i Norden lyckats med just denna integrering trots att vi har många invandrare från just Somalia. Håbohus uppdrag är inte att ägna sig åt social verksamhet, men en mindre bra lösning av bostadsfrågan kan ge upphov till oönskade effekter och kostnader.

Vi anser att få ta del av denna kunskap/erfarenhet som studieresan erbjuder är extremt viktigt, men anser även att kunskapen skall komma vår socialförvaltning till del då dessa kommer att bli invol-verade i integration i det svenska samhället.

”Vi anser att denna kunskap klart gagnar vårt framtida moderata integrationsarbete och har därför beslutat att vi bekostar Björn Fredrikssons deltagande ur vår moderata utbildningsbudget.” säger Carina Lund

”Vi föreslår också att de pengar som är avsatta för Björns resa genom Håbohus, bekostar socialchefen Thomas Brandells deltagande i resan. Vi tror att detta möjliggör en högre grad av integration och en högre kunskap för hela socialförvaltningen varför vi hoppas att detta är genomförbart.” säger Carina Lund

”Håbo kommun har ett ansvar att ta emot flyktingar och ensamkommande barn, och vi moderater anser därför att det är viktigt att lära oss av andra vad som kan fungera och implementera erfarenheter i vårt eget politiska arbete. Kostnaden för resan till USA måste betalas oavsett om vi reser med eller inte och att då inte deltaga är inte ett alternativ” säger Karl-Henrik Nanning
”Jag kommer även att ha ett antal frågeställningar som min moderata grupp vill ha besvarade under mitt besöka i Minneapolis för att kvalitetssäkra att vi verkligen fått ut maximalt av vår resa” säger Björn Fredriksson.

För att få veta mera kring resans innehåll finns information på http://www.sabo.se/utbildning/Sidor/utbildning.aspx?course_type=8245001&idcourse=240701&idcourse_period=327801

Håbomoderaterna

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tidigare på Håbo Portalen om resan

14 aug 2012 | Information om studieresan till Minneapolis, USA

12 juli 2012 | Nu är det dax igen för politiker att åka på nöjesresa, denna gång till USAPrenumerera på kommentarer Kommentarer (7 Skickat)

avatar
Håkan Sundsström 02 Sep 2012
Inget beslut från Håbo moderaterna förvånar mig längre, ni använder pengar från er egen utbildningsbudget till att bekosta resan för en medlem i partiet.Vad ni i moderaterna behöver göra är att använda utbildningsbudgeten till att utbilda er i politiskt arbete, ett arbete som inte funnits i Håbomoderaterna sedan Arne Brocknäs tid. Medlemsantalet har sjunkit dramatiskt sedan den nya moderata trojkan tog makten 2004 och kommer att bli Håbomoderaternas undergång om inte medlemmarna avsätter dagens moderata ledning. Att erbjuda Björn Fredrikssons plats till Thomas Brandell faller på sin egen orimlighet, om hur en socialt kunnig person som Thomas är skulle acceptera att medfölja på resan som han tidigare tackat nej till. Jag hoppas att socialdemokraterna övertygar Fredrik Anderstedt att avstå från att resa, så kan Björn Fredriksson som drivit frågan åka själv om den är så viktig för Håbomoderaterna, för oss skattebetalare är den meningslös men kan vara en gratifikation tillvederbörande i kampen om att köpa fastigheten i Kalmarsand. Det är sorgligt att konstatera att vi har politiker som inte jobbar för medborgarnas bästa, utan driver frågor som bara gagnar dem själva.

Håkan Sundström
avatar
Leif Sjöborg 02 Sep 2012
Nu går skam på torra land!!
Hela konstruktionen av Somalia-nöjesresan är ju ett löjligt inslag för alla skattebetalare och för de mer än 2000st. bostadssökande i Håbo kommun. Har de resande verkligen inget vettigare arbete att ta tag i än denna nöjesresa så ska dom självklart AVGÅ på direkten!!
Den här "nya moderata" konstruktionen av nöjesresa är dessutom skattepliktig och kommer att granskas noggrant av Era revisorer som också ska se till att Ni följer och rapporterar resan i enlighet med Riskskatteverkets regelverk på kontrolluppgift.
Så någonting kommer Ni att ha lärt Er av resan så här långt; nämligen att den är skattepliktig och den kräver ER AVGÅNG!
Leif Sjöborg fd. medlem i de gamla hederliga Moderata Samlingspartiet
avatar
Agneta Hägglund 02 Sep 2012
Håbo kommun inklusive förvaltningschef Thomas Brandell har tidigare tagit ställning till resan och avböjt.

Agneta Hägglund
Kommunstyrelsens ordförande.
avatar
Leif Sjöborg 04 Sep 2012
Jag har fått brev från SABO om deras kurser i Integration i Sverige. Och just idag pågår en konferens i Stockholm om integration. Av svaret framgår med tydlighet att även SABO håller med om att focus ska handla om nyproduktion av bostäder och inget annat; så sätt nu slutpunkt för det här politiska USA-rese-tramset! Brevet från SABO återges nedan:

"Hej
Tack för ditt mejl och ursäkta att du fick vänta på ett ordentligt svar, jag var på utbildning igår. Jag håller med dig om att det finns flera goda exempel på integrationsarbete i Sverige och vi har därför tidigare arrangerat studieresor till bland annat Malmö, Jönköping, Södertälje och Botkyrka för att lära mer om hur man jobbar där. SABO arrangerar även olika utbildningar om integration, till exempel Rundabordssamtal om introduktion av nyanlända som hålls idag den 4 september i Stockholm och den tidigare utbildningen Möten mellan kulturer som hölls i januari i år. Allt detta är en del i vårt stöd till medlemsföretagen och studieresan till Minneapolis, där man arbetar framgångsrikt med integrationsfrågorna, är ytterligare ett sätt öka stödet från SABO i dessa viktiga frågor.

När det gäller vikten av att arbeta för att det ska byggas fler bostäder så håller jag helt med dig. Nyproduktionen är en av våra viktigaste utmaningar och därför något som vi på SABO prioriterar att arbeta med.

Vänliga hälsningar,
Charlotta Lundström
pressansvarig SABO"
avatar
Jan-Eric Hernkrantz 04 Sep 2012
Efter att ha tagit del av de insändare som har kommenterat Håbomoderaternas beslut, ter sig Agneta Hägglunds (Agneta H.) inlägg förvånande. Agneta H. skriver att Håbo kommun och dess socialchef har avböjt sig resan, men Håbohus beslut anser hon inte kommunen kunna rå över. Förunderligt, Håbohus är ett av kommunen helägt dotterbolag, dess verksamhet är klart reglerat i det ägardirektiv, presenterat i KF 2011-11-07 som gäller. Där framkomna beslut visar att Håbohus agerande inte är i överensstämmelse med ägardirektivet. Tydligen förstår inte Agneta H. innebörden av vad ett ägardirektiv innebär, eftersom framkomna uttalanden säger att bolaget, Håbohus, enligt rådande uppfattning bland de styrande politikerna i kommunen säger att bolaget kan agera efter eget gottfinnande. Ett gottfinnande där enbart 8 av Sveriges 290 kommuner, dvs. knappt 3%, ser resans programinnehåll som angeläget i sin egen verksamhet. Vad betyder det? Ytterligare slöseri med skattemedel! Dessutom framgår av ägardirektivet att, om särskilda skäl föreligger beträffande lägenhetsbehov, skall detta beslut fattas av socialnämnden, vilket ytterligare ifrågasätter Håbohus beslut att resa. Jag kan också konstatera att det presenterade ägardirektivet enligt KF 2011-11-07 strider mot kommunallagens bestämmelser i vissa delar. Jag kan bara notera att kunskapen om ägardirektivets disposition och betydelse till sitt innehåll verkar förefalla oklart för beslutsfattarna. Ett flyktingmottagande enligt de beslut som fattats innebär ju inte enbart ett behov av lägenhet, det innebär även ett omfattande socialt ansvar med dithörande kostnader. Skall dessa tas från de politiska partier ”egna” kassor som beslutat om detta mottagande, eller ska de tas från oss via kommunalskatten? Vad säger du, Agneta H och ni andra företrädare som representerar KF? Agneta H, du försvarade tidigare inlägg beträffande flyktingmottagandet att ett enigt KF stod bakom förslaget. Jag har berört det i andra insändare så min uppfattning tänker jag inte upprepa. Däremot tycker jag att ditt sätt att bemöta synpunkter som kan ifrågasätta din roll som kommunalråd är beklämmande. Ditt agerande i SkiPark 360, där du envetet påstod att projektet inte kostade kommunen ett öre, trots att efterföljande granskning visade på en kostnad av ca. 500 tkr är direkt anmärkningsvärt. Likaså, din kollega L-G Bromanders uttalande där han påstod samma sak, trots att han själv skrivit under ett flerårigt avtal med Skipark 360 i sin roll som styrelseordförande i Håbo Marknads AB. Direkta lögner till oss kommuninnevånare. Dessutom, de tveksamma oklarheter kring besluten gällande konstgräsplanen med dithörande kostnader för kommunen. Och nu, turerna kring flyktingmottagandet och de 66 mottagna flyktingar som kommunen gömt på annat håll, samt din roll att utöva ägardirektivet. Är det inte dags att ta time out? Förtroendet är förbrukat. Ställ frågan till oss kommuninnevånare!
avatar
Agneta Hägglund 04 Sep 2012
Jan-Erik, "Så Håbo kommun har gömt 66 flyktingar någonstans?" Dina påståenden är så absurda att de inte ens är värda att kommentera.

Agneta Hägglund
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
avatar
Jan-Eric Hernkrantz 06 Sep 2012
Agneta, det absurda är inte frågeställingen, en av tre, som du vägrar att besvara. Det absurda är, trots ett långt liv inom politiken, att du inte tycks begripa de skyldigheter du har som förtroendevald mot oss kommuninnevånare.
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
totalt: 7 | visar: 1 - 7

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2712