Hem | Politik | Moderaterna M | Karl-Henrik Nanning (M) lämnar sina politiska uppdrag

Karl-Henrik Nanning (M) lämnar sina politiska uppdrag

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Med anledning av oriktiga handlingar så väljer Karl-Henrik Nanning att med omedelbar verkan (per 2013-11-28) att lämna samtliga politiska uppdrag.

Karl-Henrik Nanning | Foto (arkiv): Attila Gal Karl-Henrik Nanning | Foto (arkiv): Attila Gal


Orsaken är att Karl-Henrik Nanning de senaste åren har tagit emot felaktiga ersättningar för förlorad arbetsförtjänst i samband med utövandet av sina uppdrag.

-Som en följd av detta kommer vi noggrant att utreda hur det har gått till och se över rutiner så att detta inte inträffar igen, säger partiombudsman Erica Lejonroos.
 
Fakta:
Karl-Henrik Nanning har fram till idag haft uppdrag för Nya Moderaterna i Håbo kommun,  Landstinget i Uppsala län och Samordningsförbundet för Uppsala län.

Moderaterna i HåboPrenumerera på kommentarer Kommentarer (12 Skickat)

avatar
Håkan Sundström 29 Nov 2013
Karl-Henrik Nanning ska inte känna sig ensam med att ha fått felaktiga ersättningar för förlorad arbetsförtjänst i Håbo. Problemet är avsaknad av intern kontroll av Håbo kommuns personalavdelning. Karl-Henrik var en respekterad politiker och hade med all sannorlikhet varit kvar som moderat politiker om kommunens personalchef hade tagit till sig den informationen hon fick beträffande felaktigt utbetalda ersättningar. Jag kommer att sakna honom i talarstolen

Håkan Sundström
avatar
Attila Gal 29 Nov 2013
Enligt ABC-Nytt är summan på 400 000 kronor, sedan 2012...

Frågorna är följande:
- Hur mycket av den summan betalades ut av Håbo kommun?
- Vems ansvar är det hos kommunen att sånt ska kontrolleras?
- Hur tänkte kommunen få tillbaka beloppet?
- Vad har kommunen gjort hittills för att kontrollera att ingen förskingring kan förekomma?
- Vad kommer kommunen att göra framöver för att undvika att politiker lyfter felaktiga summor för sina politiska uppdrag?

Attila Gal
HåboPortalen
avatar
Agneta Hägglund 29 Nov 2013
Attila, jag ska försöka att svara på dina undringar.
- Inget av den summan som nämnts avser utbetalningar i Håbo kommun.

- Ersättning för förlorad arbetsinkomst som utbetalats från Håbo kommun under 2012-2013 till Karl Henrik Nanning understiger 15 000kr. Hur stor andel av dessa som är felaktigt återstår att se.
Håbo kommun granskar underlagen och fattar därefter beslut om åtgärder.

- Vi har ett reglemente som reglerar hur arvoden ska betalas ut och när det gäller förlorad arbetsförtjänst , så ska ett underskrivit arbetsgivarintyg visas upp och bifogas arvodesräkningen.

- Håbo kommun gör löpande stickprovskontroller på utbetalning av olika ersättningar.

Nu kommer en juridisk process att påbörjas .

Agneta Hägglund
avatar
mia 29 Nov 2013
Om man läser på kommunens hemsida står att ersättningen från kommunen understiger 15.000 kr.
avatar
Håkan Sundström 29 Nov 2013
Jag tror inte vår kommun har så god kontroll över utbetalningarna. Jag har sett högre summor.

Håkan Sundström
avatar
Lili-Ann Ö Green 29 Nov 2013
Låt nu utredning ske i lugn och ro.
Låt drevet utebli.
Låt hanteringen ta mesta möjliga hänsyn till människan bakom rubrikerna!
Låt oss inte döma någon ohörd.
Låt oss tänka efter innan - vi dömer.
Låt oss kunna skilja på sak och person .
avatar
Tommy Hildorsson 30 Nov 2013
Ja, läs nu Lili-Anns kommentar! Jaga inte människor så fort ni hittar ett fel någonstans. Försök att se på er själva och era egna misstag. Förlåt mig men skall ni fortsätta att jaga människor på det här sättet kommer alla fall inte jag att skicka in en endaste nyhet eller solskenshistoria till Håbo Portalen mer. Är det inte nog med pajkastning nu? Försök att finna glädje i livet på andra sätt än att förfölja och göra livet surt för människor.
Med vänlig hälsning Tommy
avatar
Håkan Sundström 30 Nov 2013
Jag håller i princip med Lili-Ann och Tommy Hildorsson att det finns en människa bakom tragedin, men varje människa i friskt tillstånd har ett ansvar och är ansvarig för sina handlingar. Ingen pratar om ansvarsfrågan i ett vidare perspektiv i denna tragedi. Vad har Håbo kommun, Landstinget och Samordningsförbundet för ansvar? De skulle ha den internkontroll som de påstår sig ha, så skulle inte de felaktiga transaktioner kunnat ske och vi hade med stor sannorlikhet undvikit denna så olyckliga tragedi.

Jag påpekade problemet om felaktiga utbetalningar för kommunens revisorer och personalavdelning 2012 men inget hände, svaret jag fick var att allt var i sin ordning och att intyg fanns. Det finns fler som skulle ta sitt ansvar i denna händelse. I mina ögon var Karl-Henrik en toppolitiker som behövdes i kommunen som jag nu kommer att sakna i talarstolen.

Håkan Sundström
avatar
Christian 02 Dec 2013
När det gäller de felaktiga utbetalningarna från kommunen så utgår jag att man nu kollar upp alla ersättningar angående utebliven arbetsinkomst.
Jag tror inte att man har full koll på läget, det såg man inte minst för ett år sedan då man missat betala el för många år.

Sen är det synd att detta hände. Karl Henrik Nanning var en skicklig politiker och enligt mig M:s självklara kommunalrådskandidat.
Jag tror även Agneta Hägglund tyckte bättre om att debattera / sammarbeta med Karl Henrik än Nina Lagh. Åtminstone fick jag den uppfattningen.

Jag tror inte att detta skada Håbomoderaterna i någon större utsträckning. Hade det kommit upp några veckor innan valet så hade det säkerligen gjort det.
Vad M måste göra nu är att välja Nils-Åke Mårheden som gruppledare tillika kommunalrådskandidat.
avatar
Håkan Sundström 02 Dec 2013
Du har hel rätt i din analys av Karl-Henrik som politiker och jag t.o.m. vet att Agneta tyckte om att debattera med honom just för att han var så saklig. Det olyckliga har hänt och han måste nu ta ansvaret för sina handlingar, men det finns fler som måste ransaka sitt ansvar och vi måste också ifrågasätta vilket ansvar har kommunen, Landstinget och samordningsförbundet i detta.

Vad beträffande de felaktiga utbetalningarna så påtalade jag detta för kommunen 2011 där fler politiker än Karl-Henrik var inblandade. Som vanligt så hände ingenting, påtalade också det för kommunens revisorer men där hände ingenting heller.Alla de berörda politikerna måste nu granskas igen och att summan understiger 15 000 Kr för Karl-Henrik är fel, jag har sett betydligt högre summor beröra honom och andra politiker. Skulle inte förvåna mig om summan totalt sett för åren 2010 - 2013 rör sig kring 250 000 kr, men det måste nu revisorerna ta fram och redovisa för oss skattebetalare.

Jag håller definitivt inte med dig om att Nils-Åke Mårheden ska ersätta honom som partiets gruppledare, om så blir fallet så kommer partiet att tyna bort i Håbo vilket skulle vara synd.

Håkan Sundström
avatar
Maria Granberg 09 Dec 2013
Jag skulle vilja be Tommy Hildorsson om ett förtydligande vad gäller kommentaren om pajkastning. Förstår jag dig rätt om du menar att Nanning blir "pajkastad" i artikeln ovan?
avatar
Maria Granberg 09 Dec 2013
Personligen har jag mycket svårt att se hur ansvaret skulle kunna ligga på någon annan än Nanning själv. Han må vara en hur skicklig politiker som helst men att systematiskt begära ersättning för förlorad arbetsinkomst för ett arbete man ej har, jag finner knappt ord för hur osmakligt det känns. Om jag ska blanda in kommun, landsting och samordningsförbund i detta så påvisar denna historia ett uppenbart behov av reviderade rutiner vid utbetalning av ersättningsanspråk, vilket kanske inte hade behövts om man inte hade haft med fuskare att göra.
totalt: 9 | visar: 1 - 9

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2702