Hem | Politik | Sverigedemokraterna SD | Trygghetslarmet ska vara en kostnadsfri förmån

Trygghetslarmet ska vara en kostnadsfri förmån

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Trygghetslarmet är som namnet avslöjar ett verktyg för att öka tryggheten för våra äldre. Tekniken innebär att ett knapptryck, när som helst under dygnet, leder till ett hembesök från personal inom hemtjänsten samt kopplar upp ett samtal mot SOS larmcentral.

Trygghetslarm ska vara en kostnadsfri förmånet Trygghetslarm ska vara en kostnadsfri förmånet


Detta frivilliga larm kan man som pensionär erhålla mot en kostnad av 200 kronor per månad i Håbo kommun, en kostnad som till stor del äts upp av administrationen att hantera dessa betalningar. För en förvärvsarbetare med fullgod lön och jobbskatteavdrag kan beloppet ses som en struntsumma, men för en pensionär med enbart grundpension kan summan vara avgörande för om man har råd att betala sina räkningar i slutet av månaden eller inte.

Ett larm av denna typ innebär inte bara skillnaden mellan liv och död utan ökar också markant ägarens känsla av trygghet i vardagen. Sverigedemokraterna menar därför att ett trygghetslarm inte skall vara en valfri produkt utan en kostnadsfri förmån bekostad av kommunen för alla som är i behov av hemtjänst.

Politik handlar om prioriteringar. En röst på Sverigedemokraterna i Håbo är en röst för en trygg och prioriterad ålderdom – på riktigt.

Michael Rubbestad (SD)Prenumerera på kommentarer Kommentarer (23 Skickat)

avatar
Peter Kilger 09 Sep 2014
Hej,
det skulle vara intressant att få veta hur ni hade tänkt att finansiera detta löfte om "gratis" larm? Om man lovar något så bör man se till att hålla det!
Med vänlig hälsning
Peter Kilger
avatar
Krister Karlsson 09 Sep 2014
Eller att få veta varför det kostar 200 kr! per månad. Min mor är 93 år och ska betala Hemtjänst också. Hon brukar laga potatissoppa med purjolök för att spara pengar. Självfallet hjälper jag henne ekonomiskt så gott jag kan.
avatar
Peter Kilger 09 Sep 2014
Hej,
jag har snabbkollat vad ett digitalt larm kostar och det är c:a 200:-/månad eller mer (exkl. installation etc.), så om vi gör följande beräkning för vår kommun som har drygt 3500 pensionärer och antar att 10% av dessa behöver larm så skulle det kosta 840 000: - per år. Dessa medel måste tas ur kommunkassan såklart. Detta är åter en fråga om prioritering bland alla "önskemål". Självklart tycker jag att det behövs men man kan inte låna pengar till allt. Just nu är kommunen "skyldig" 744 miljoner med en årlig räntekostnad på 38 miljoner med nuvarande ränta. Dessa räntepengar hade lätt kunnat användas på ett bättre och förnuftigare sätt!
Med vänlig hälsning
Peter Kilger
avatar
Håkan Sundström 09 Sep 2014
Trygghetslarm ska vara gratis, men ska behovsprövas med generösa villkor.
avatar
Michael 09 Sep 2014
Kommunen har tidigare gjort en kalkyl av kostanden för att göra larmet gratis och om vi räknar med antalet pensionärer som har det idag skulle det handla om under 100.000 per år inräknat att den administrativa kostnaden försvinner då det är den som står för den största delen av kostnaden.

Självklart skall larmet behövsprövas med generösa vilkor, eventuellt helt utan prövning för personer över en viss ålder.
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
avatar
Håkan Sundström 09 Sep 2014
Här spretar kalkylerna väldigt mycket, kommunens kom fram till under 100 000kr och Peter Kilgers på 840 000kr.
Tänk på att Bålsta partiet kostar kommunen drygt 400 000kr om året med utlägg som partistöd och andra arvoderingar. Ser vi bara till att förpassa detta parti från politiken kan vi gott lägga den kostnaden på våra gamla. Det är val på söndag så gör ert bästa.
Reply Tummen up Tummen ner
-2
Rapportera som olämpligt
avatar
Michael 09 Sep 2014
Då Peter baserat kalkylen på att exakt 10 % av pensionärerna önskar larmet samt att de administrativa kostnaderna inte är avräknade är summen 840.000 fullt möjlig. De siffrar jag informerats om baseras som sagt på andra förutsättingar och kostnadsavräkningar.

Om Bålstapartiet mot förmodan skulle förlora samtliga sina mandat kommer dock dessa kostnader/mandat/poster fördelas till andra partier baserat på valresultatet så kostnaden för kommunen skulle nog dock bli ungefär densamma ändå.
avatar
09 Sep 2014
Hej
Du har alldeles rätt, några andra tar deras plats. Vill man jaga en finansiering för trygghetslarmet så kan man minska antalet KF ledamöterna till hälften (21) mandat i stället för 41 mandat som vi har idag. Den minskningen kräver ett KF beslut och skulle göra en besparing på ca 2,5 Mkr. per år. Vad tycker ni om det förslaget?
avatar
Michael 09 Sep 2014
I grund och botten ställer vi oss positiva till att hålla ned antalet ledamöter i KF. Dock är vår åsikt oviktig då kommunlagen SFS 1991:900 tydligt stipulerar att antalet mandat skall vara "41 i kommuner med över 16 000 till och med 24 000 röstberättigade invånare". https://lagen.nu/1991:900#K5R1

I Håbo har vi idagsläget 15.229 röstberättigade men vi lär med största sannolikhet passera 16.000 inom väldigt kort varför det inte är någon idé att för en så kort period minska antalet till 31 vilket lagen tillåter så länge vi håller oss under 16.000.
Reply Tummen up Tummen ner
-2
Rapportera som olämpligt
avatar
Christian Johansson 09 Sep 2014
Jag är emot det förslaget. 21 mandat då skulle KF se väldigt enformigt ut.
i KF behövs en mix av gubbar, gummor, gammal, ung erfaren , nya politiker, ljus, mörk, handikappad etc.

Ta t.ex Sossarna om vi antar att de får 12 mandat å 2014.
Med 21 mandat som max skulle det istället bli 6 mandat.

Deras valsedel ser idag ut som om det var PRO som ställer upp, i alla fall om man tittar på de på övre halvan av valsedeln.
så risk att det blir en för dålig mix med så få KF-ledamöter.
avatar
Håkan Sundström 09 Sep 2014
Hej igen Michael och Christian.
Jag tog siffran 21mandat som förslag med tanke på att det är endast ett fåtal av de 41 mandaten som är aktiva i fullmäktigemötet i Håbo. Det är också som du säger att S endast har PRO'are på sin övre hälft på sina vallistor och då kan det se konstigt ut.

Vad jag försöker är att hitta en finansiering till ett så bra hjälpmedel som trygghetslarmet är för våra gamla så skulle vi kunna gå ner till 31 mandat kommande period, därför att jag tror att inflyttningen till Håbo kommer att avstanna beroende på att det inte byggs några bostäder.
Reply Tummen up Tummen ner
-3
Rapportera som olämpligt
avatar
Peter Kilger 09 Sep 2014
Michael, oavsett vilka siffror som är riktiga så blev jag nyfiken på hur ni skulle finansiera kostnaden.
Mina siffror var ett antaget räkneexempel, men jag håller på att borra i de faktiska siffrorna så vi vet vad vi talar om. När jag fått svar från ansvarig på kommunen så återkommer jag med fakta i ärendet.
Hur som helst, ska ni fortsätta lånekarusellen eller ta medel till detta från någon annan verksamhet? Vore kanske intressant att få veta före valet.
Med vänlig hälsning
Peter Kilger intresserad pensionär
avatar
Michael 09 Sep 2014
De uppgifterna tar jag gärna del av när du fått dem, så jag säger tack på förhand.

Vi avser inte ta några vidare lån, vi är snarare av den åsikten att vi måste börja beta av de lån vi har.
Gällande finansiering ser vi olika vägar att gå. Är kostnaden under 100.000 per år är vår bedömning att kostnaden kan klämmas in i nästa års budgetramar för äldreomsorgen.

I övrigt handlar det i grund och botten om stro aomprioriteringar av de budgetar vi ser från S och M idag. Minska vissa områden, öka andra. Till detta ser vi att fler områden kan effektiviseras rent generellt. Om vi överlag effektiviserar kommunen med ca 1 % skulle det frigöra, i runda slängar, 9 miljoner kroner per år.

Vi menar att kommunen vid upphandlingar skall gynna flertalet lokala företagare då detta kortsiktigt kanske pekar på en dyrare prislapp men då företaget skattar och har anställda boende i kommunen kommer således en hel del skatt att betalas vilket kommer tillbaka till kommunen.
Vid kommunala anställningar menar vi att man, om kompetensen är likvärdig, skall prioritera boende i kommunen av samma anleding. De som bor här skattar även här (samt har bättre lokalkännedom) vilket i sin tur skulle leda till skatteintäkter för kommunen.

Hur vi exakt önskar prioritera om, satsa och spara, kommer vi återkomma till i detalj i samband med vår skuggbudget 2015.
Reply Tummen up Tummen ner
-2
Rapportera som olämpligt
avatar
Krister Karlsson 09 Sep 2014
Intressanta inlägg och kommentarer. Så vill det till att någon svarar på larmen också när det behövs. För övrigt Peter Kilger så har jag förtids-röstat idag. Så då var det klart.
avatar
Peter Kilger 11 Sep 2014
Hej igen Krister,
jag lovade att komma igen om trygghetslarmet, men tyvärr har jag inte fått något svar ännu från kommunen trots påstötning senast i dag om att jag vill ha ett svar. Jag är van att inom affärsvärlden är det snabba puckar som gäller men här är det tyvärr trögt tycker att de borde vara enkelt att plocka fram relevanta siffror. En eloge till ekonomiavdelningen och ekonomichefen som var mycket snabba med svar. Men får jag svar så återkommer jag naturligtvis i ärendet. Med andra ord så ser jag fram emot en ändring i den politiska styrningen i kommunen, jag har ytterligare en fråga som berör kulturen som har legat obesvarad sedan en tid tillbaka.
avatar
Krister Karlsson 11 Sep 2014
Okej. Jag såg också din kommentar om Håboseniorernas fråga den 31 aug. om hur det blir med ny lokal efter Skeppet. Jag var på politikerutfrågningen på Skeppet den 6 maj och fick uppfattningen att det var en lokal på gång.
avatar
Peter Kilger 11 Sep 2014
Hej,
jag var inte med på denna utfrågning men det är ibland långt mellan ord och handling. Som jag ser det är det en ekonomisk fråga och bör hanteras med sunt förnuft dvs. var tar vi pengarna ifrån och hur fördelar vi dem? Har man slösat bort mycket skattemedel på vansinniga projekt (tänker närmast på Skipark) så måste ju någon säga stopp, eller hur. Som pensionär så tänker jag även borra i detta projekt men lovar inget som jag inte kan stå för. Ber att få återkomma även i denna fråga då den är högintressant även efter valet!
Lev väl och njut av livet...det är tyvärr kort
avatar
Peter Kilger 11 Sep 2014
Hej igen,
nu har jag fått ett svar på trygghetslarmet i Håbo det är f.n. 211 larm á 200:-/månad med andra ord så ligger nuvarande årskostnad på 506 400: -! Detta svar är förmodligen inte hela sanningen då jag vet att en del betalar 250:-/månad. Dessutom måste jag tillägga att "Gratis" är inget som existerar i dessa sammanhang om man tycker att det ska vara kostnadsfritt så är det likväl alla vi skattebetalare som får stå för kostnaden via skattsedeln.
Svar från en som "borrar" vidare!
/Peter
avatar
Peter Kilger 09 Sep 2014
Bra Krister, Självklart bör man se till hela verksamheten inte bara den tekniska delen, allt ska ju fungera, även snabb respons och där dyker det tyvärr upp en kostnad till som ska finansieras och framförallt se till att det finns kompetent personal dygnet runt.
Med vänlig hälsning
Peter
avatar
AW 09 Sep 2014
Hej.NU när SD är på tråden. Varför
tog ni inte tid att svara Håbo FF Ni
och några partier till skicka
inget svar ? Detta gick ut till alla i
Håbo FF. Synd
avatar
Michael 10 Sep 2014
Hej AW.

SD i Håbo har fått in frågor från ett 30-tal olika föreningar och organisationer och vår avsikt är självklart att besvara samtliga. Just denna fråga har vi kategoriserat som "idrottsfrågor" vilket därför delegerats att besvaras av vår mest kunnigt inom området. Varför det inte besvarats är något jag självklart skall kontrollera. Är det försent nu eller kan vi fortfarande inkomma med våra svar?
avatar
Håkan Sundström 09 Sep 2014
Jag håller med kritiken och förstår inte varför ni politiker inte svarar när medborgarna frågar. Kan du Michael ge ett svar.
avatar
AW 10 Sep 2014
Hej Michael

Vet inte då jag inte sitter
i styrelsen.Dock vet jag att
Centern och Bålsta partiet fick deras sena
svar redovisade nu ikväll.
totalt: 7 | visar: 1 - 7

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2685