Hem | Skokloster | En ceremoni för sommarens utställning på slottet

En ceremoni för sommarens utställning på slottet

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Det är försommar en eftermiddag i juni 2011. I portiken i Skoklosters slott står några bord uppdukade med rysk champagne, finska pinnar, kareliska piroger och estniskt godis.

De uppdukade borden | Foto: Tommy Hildorsson De uppdukade borden | Foto: Tommy Hildorsson


Vinden mojnar något och eftermiddagssolen kasta långa skuggor av människorna som rör sig i området. Toner från några blåsinstrument virvlar omkring bland pelarna i slottet. Några av tonerna letar sig ut genom de båda portarna och drar till sig uppmärksamheten. Det är en grupp ur Akademiska kapellet i Uppsala som tagit plats innanför den stora porten på sjösidan. Där riktar de både instrumenten och uppmärksamheten mot de uppdukade borden och människorna som kommit in i slottet.

En högtidlig invigning
Det är vernissage och feststämning. Några fotoblixtar har redan avfyrats för att föreviga stämningen denna sköna försommardag. Tiden rinner iväg och fler kommer in i portiken och blandar sig med dem som redan befinner sig där. Sorlet tilltar och stämningen blir lite familjär när de som känner varandra möts, tar i hand och kramas. Så rullas den röda mattan ut och museichefen Ann-Kristin Carlström tar till orda och hälsar välkommen. Ett åttiotal personer har samlats för att få vara med om invigningen av sommarens utställning Skoklosters slott – ett nav i Östersjöregionen. Efter välkomsthälsningen av Ann-Kristin var det dags för Annika Parikka från Finland att säga några väl valda ord i egenskap av koordinator vid Museiverket i Finland och president i föreningen The Association of Castles and Museums around the Baltic Sea. Efter henne steg intendent Bengt Kylsberg fram och berättade om utställningen. Så var det dags för Estlands president Mr Jaak Jŏerüüt att förrätta själva invigningen. Efter det ljöd en fanfar och toner som förkunnade att utställningen var invigd svepte genom borggården. Nu var det fritt fram att ta för sig av godsakerna på de uppdukade borden och se utställningen "Skoklosters slott - ett nav i Östersjöregionen”.

Tommy Hildorsson
morgondis@gmail.comPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2715