Hem | Skokloster | Med välbrynta skridskor i ett blött Vikingaränn

Med välbrynta skridskor i ett blött Vikingaränn

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Ett par dagar innan Vikingarännet gav arrangörerna rådet att ha välbrynta skridskor när de skulle ge sig ut på isarna på söndagens motionslopp på Mälaren. En bra uppmaning men det behövdes mer än så för årets Vikingarännet blev ett blött äventyr med mjuka isar, vattenansamlingar och snösörja.

En klunga vid Skokloster | Foto: Tommy Hildorsson En klunga vid Skokloster | Foto: Tommy Hildorsson


Trots det var det många som var nöjda med allt beträffande isar, väder och vind. Som vanligt gick loppet från Uppsala till Stockholm.
Dagarna innan loppet drog mildvädret in och med vindar från syd var man in i det sista osäker på om loppet skulle vändas. Söndagen kom och beslutet att loppet skulle gå från Uppsala till Stockholm stod fast.

Från Uppsala till Skokloster på 25 minuter
Starten för elitåkarna gick kl. 08.00 från Skarholmen på söndagsmorgonen. Temperaturen låg runt nollan och isarna var ganska bra. Natten innan hade ”plogtåget” gått från Uppsala till Eriksund. Det var sex fyrhjulingar med plog som slingrat sig fram på banan vid 04-tiden på morgonen. Uppsala, Håbo och Knivsta delar på skötseln från Uppsala till Eriksund och nu gjorde man en sista ”uppsnyggning” innan loppet skulle starta. 25 minuter efter start kom de första åkarna till Skokloster. Det var nummer 135 Marten Heideman och 136 Jens Zwitser som ett par timmar senare var de första över mållinjen i Alby. Med snabba skär svischade de förbi bryggan i bra fart. Några hundra meter efter kom en liten grupp åkare och sedan en lite större klunga. Så fortsatte det en stund innan de andra klasserna som startade från Skarholmen lite senare skymtades vid Stafsund. De första åkarna fick de bästa isarna för längre fram på förmiddagen blev isen mjukare och skridskorna skar ner i isen enligt flera lite uppgivna åkare.

Folkfest på isen vid Sveriges första stad
Vid Eriksund var det fler åkare som gav upp. Vägen dit hade varit tung tyckte några och menade att isarna var fruktansvärt dåliga. Andra hade fortfarande kraft och inspiration kvar när de passerade landsvägen och gav sig av ut på ängen förbi det öppna vattnet för att glida ut på isen lite längre fram där den fortfarande bar. Solen tittade fram en stund vid Eriksund och även lite senare vid Sigtuna. Där i Sveriges första stad var det en folkfest i kolossalformat. Där fanns mat och dryck för åkare och åskådare. Bland annat så gräddade Frösåkers Vikingar tunnbröd och pannkakor på vedeldade stekplattor. Många holländare deltog i årets Vikingaränn. Det blev också två holländare som tog hem segern. Etta Marten Heideman på tiden 3.02.35, tvåa Jens Zwitser 3.04.42 och trea svensken Sonny Pettersson 3.06.53.

Tommy Hildorsson
morgondis@gmail.comPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Album

Frösåkers Vikingar bakade tunnbröd och pannkakor Övergången vid Eriksund Först i Skokloster och först i mål

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2732