Hem | Skokloster | Skoklosters slott blir en del av Google Art

Skoklosters slott blir en del av Google Art

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Livrustkammaren, Skoklosters slott och Hallwylska museet blir bland de första museerna i Sverige att ansluta sig till Google Art Project. Den tredje april 2012 blir museerna en del av den globala digitala konstvärlden i Googles stor kultursatsning för att främja och tillgängliggöra konst på Internet. Museerna får fint sällskap av bl a Van Gogh-museet i Amsterdam, Slottet i Versailles, National Gallery i London och MoMA i New York.

Still Life with parrot av Roelof Koets | Skoklosters slott Still Life with parrot av Roelof Koets | Skoklosters slott


Google Art är ett digitalt världsmuseum som gör världens konstskatter tillgängliga för alla. Sedan starten 2011 har mer än 20 miljoner människor besökt Google Art och skapat fler än 200 000 privata gallerier. I Google Art är det möjligt att komma verken så pass nära att besökarna kan se de exakta penseldragen och materialets struktur.

Livrustkammaren, Skoklosters slott och Hallwylska museet hör till de utvalda museerna och deltar initialt med 108 konstverk. I urvalet återfinns mästarverk från 1500- och 1600-talet såsom Skoklosters slotts berömda målning Vertumnus av konstnären Giuseppe Arcimboldo. I Livrustkammarens konstsamling hittar du välkända porträtt på t ex Drottning Kristina och Gustav Vasa.

- Genom att finnas med i Google Art Project vill vi öka tillgängligheten till, och kunskapen om, våra tre museers konstsamlingar för en större nationell och internationell publik, säger Ingalill Jansson, projektledare och 1:e intendent vid de tre museerna.

Lanseringen av etapp två kommer totalt att innefatta 151 museer från 40 länder som tillsammans visar 30 000 verk. Nytt för denna etapp är den sociala integrationen med Google+ och Hangouts vilket bland annat innebär att besökarna kan dela sina samlingar samt videochatta i grupp med andra konstintresserade.

- Google Art går tillbaka till Googles grundfilosofi – att göra all världens information sökbar och tillgänglig för alla. Vårt svenska samhälle och identitet är nära kopplat till vårt kulturarv och konsten är därför väldigt viktig i Googles värld. Digitalisering av konst är ett utmärkt exempel på hur Internet kan ge helt nya möjligheter att konsumera konst och åt andra hållet, för konsten att nå medborgarna, säger David Mothander, ansvarig för samhällsfrågor på Google Sverige.

Utöver Livrustkammaren, Skoklosters slott och Hallwylska museet kommerNationalmuseum och de fyra Världskulturmuseerna; Etnografiska, Östasiatiska, Världskulturmuseet och Medelhavsmuseet att bli en del av etapp två i Google Art.

Den tredje april invigs projektet på Nationalmuseum. På plats finns kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth för att markera det svenska kulturarvets intåg i den globala världen genom Google Art.

Upplev Skoklosters slotts tavelsamling på Google Art »

 

Om Livrustkammaren och Skoklosters slott med stiftelsen Hallwylska museet
Myndigheten Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet (LSH) bildades den 1 juli 1978. Myndigheten tillhör kulturdepartementets ansvarsområde och leds av en överintendent.

LSH:s uppdrag är förvalta och tillgängliggöra vårt gemensamma kulturarv. Myndigheten ska utifrån museernas samlingar utveckla och förmedla kunskap om och upplevelser av kulturarvet och därigenom ge perspektiv på samhällsutvecklingen. Riksdagens beslut om en nationell kulturpolitik ligger till grund för myndighetens arbete. 

Om Google Art Project
www.googleartproject.co

Film om Skoklosters slotts tavlorPrenumerera på kommentarer Kommentarer (1 Skickat)

avatar
Fredrik Eriksson 07 Apr 2012
Mycket trevligt!
totalt: 1 | visar: 1 - 1

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2685