Hem | Skokloster | Skokloster Arena - framtidens arena i Håbo kommun

Skokloster Arena - framtidens arena i Håbo kommun

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Framtidens arena, SKOKLOSTER ARENA, i Håbo kommun behöver vi inte bygga - den finns i Skokloster, skriver Christer Lindh, som är ordförande i Skoklostergruppen. Skoklostergruppen har sedan 3 år tillbaka bedrivit utveckling och förnyelse i Skokloster med hjälp av stöd finansiellt från Leader Norra Mälarstranden, medlemsintäkter och partners inom näringslivet.

Skokloter Arena - framtidens arena i Håbo kommun Skokloter Arena - framtidens arena i Håbo kommun


Nytt år, och nya förväntningar, det är säkerligen en syn och grund för både människor och företag. Nu har år 2014 landat och många frågar sig, vad kommer att ske under detta år och vad innebär det för min del och den miljö jag lever i, inte minst i Skokloster och dess halvö?

Låt oss först göra en återblick. För över 3 år sedan startade jag Skoklostergruppen med en grupp eldsjälar. Vi hade och har fortfarande en klar bild om Skokloster - att nå utveckling och förnyelse, det är ett måste för framtiden. Både genom att involvera boende, näringslivet, kommunen, intressenter och inte minst nya kreativa och entreprenörsinriktade personer med kraft och vilja till Skokloster. Mycket har hänt och man lär sig otroligt mycket längs vägen. Under 3 år så har både människor inom Skoklostergruppen kommit och gått, likväl intressenter som boende och företagare i Skokloster. Viljan längs vägen har också kommit och gått i och med att förändringar har skett inom ledningen i kommunen och dess intressenter.
Allt kan ske, och förändringar sker oavsett och vi vill det eller inte. Mycket har varit positivt, men vissa saker har även varit lite mer negativa. Det finns en kraft och en möjlighet i Skokloster - det måste alla förstå. Det finns kommuner i vår region som är avundsjuka på vad vi har i Skokloster. Visst känns det skönt? Vi har något som andra saknar och vill ha. Där har vi en möjlighet för framtid.

Skokloster har idag en unik historia, det vet vi alla. Det som många glömmer dock är vilken möjlighet Skokloster har idag och för framtiden. Enligt min mening finns det idag inte i vårt närområde någon geografisk yta med samma möjlighet som Skokloster.
Alla människor söker inte stora nya arenor som ska byggas och betalas, utan en geografisk yta med möjligheter och lugn och ro, tillsammans med entreprenörskap och kreativa tankar, där upplevelserna kommer och går, men naturen och dess miljö består.

Att omges i stort sett av vatten runt halvön, tillsammans med en otrolig natur och skogsmiljö är en bra grundstomme för att varje person ska finna ro och harmoni.

Lägger man till detta en fast befolkning som till stor del är entreprenörer och egna företagare, får man en god struktur av människor som vill se fortsatt utveckling.
Servicedelen och den lokala handeln har klarat av sina förhoppningsvis tuffaste år, och kan nu fortsätta sin utveckling för sin verksamhet för framtiden.
Slottsskogen och Idealbyn kommer fortsättningsvis vara det ledande området nu och för framtiden för ny bebyggelse och dess kommande invånare. Konstigt vore annars, eftersom både lanthandel, skolan och den naturliga infrastrukturen finns här.

Slutligen så har vi Skoklosters slott, Kyrkan och Sejour Skokloster Wärdshus, Skokloster Macken nere vid vattnet, som också ska få sin del av grundstommen i Skokloster. Det är främst här inledningsvis en utveckling av Skokloster för nya intressenter och dess kommande besöksnäring i framtiden kan ske.

När man svänger runt hörnet ner mot vattnet och ser Sejour Skokloster Wärdshus, det är också där man anländer till entrén till Skokloster Arena. Det är enkelt att se, vi har tre stora aktörer i form av Skoklosters Slott, till höger med dess enorma möjligheter, både innanför väggarna såväl som utanför. Efter det har vi Svenska Kyrkan i Håbo, i mitten, med den faktiska kyrkan och Sjövillan och dess mark och lokaler. Om vi till detta lägger Sejour Skokloster Wärdshus, till vänster, och Skokloster Macken så har vi 4 utvalda aktörer som tillsammans med stora unika grönområden och parkeringsmöjligheter och det fina vattnet som ramar in allt utanför, får vi en gemensam yta - Skokloster Arena.

Skoklosters Slott - Sejour Skokloster Wärdshus - Svenska Kyrkan i Håbo - Skokloster Macken samt grönytorna och vattnet bildar således enligt min mening Skokloster Arena.
Vi behöver inte bygga någonting - vi har allt. Vi behöver bara entreprenörer och kreativa personer som ser möjligheter, och återigen möjligheter, aldrig problem.
Skokloster Arena kan bli den ledande geografiska ytan, inte bara i kommunen, för kommande mässor, konserter, sjöaktiviteter, upplevelser, aktiviteter med mera.

Om vi får Skokloster Arena att fungera tillsammans med intressenter som kommunen, näringslivet, nya entreprenörer såväl som existerande kreativa resurser i Skokloster kan vi sträcka på ryggen ytterligare och bli än mer stolta som boende i Skokloster och som entreprenörer i Skokloster.
För vad det hela handlar om är att vi kan, och ska höja image och profilen på Skokloster nu och för framtiden. Vi ska få omvärlden att se vad vi kan och vill göra i Skokloster.

Vi har en arena och en miljö som få kan påvisa. Vi har något som andra saknar. Nu är det bara se vilka som ska vara med på resan för att skapa framtidens Skokloster - framsidan i Håbo kommun.

Christer Lindh
070-6560351
Stolt entreprenör och kreativ resurs i Skokloster
Ordförande i SkoklostergruppenPrenumerera på kommentarer Kommentarer (13 Skickat)

avatar
Tommy Hildorsson 17 Jan 2014
Bra att du värnar om Skokloster Krister.
Men jag tror att du glömt en sak. Vi hr en bygdegård som det senaste året fått en ansiktslyftning. I år kommer troligtvis köksregionen att helt och hållet renoveras/förnyas. Bygdegården har en histora väl värd att värna om. Vi som snart har bott på Skohalvön en hel generaation är glada för all uppmärksamhet och kanske är det tack vare oss som Skohalvön är vad den är idag.

Så bildades Skokloster Bygdegårdsförening
Den 16 februari 1947 samlades några entusiaster till ett möte i Skokloster där även representanter från Bygdegårdarnas Riksförbund var med. Idén att bygga en bygdegård lades fram eftersom bygdens ungdomar samlades i en lada och inget annat befintligt hus fanns att tillgå i socken.

Två beredskapsbaracker köptes för 2 400 kr. och med virket i dem var arbetet med att bygga en bygdegård igång. Arbetsviljan hos de unga var det inget fel på och inte heller på andra i socken som välvilligt ställde upp med material och arbete. Som professionell hjälp fanns även en byggmästare med och såg till att allt gick rätt till. Den 23 oktober 1948 var bygget klart och Skokloster hade fått sin egen bygdegård för 20 547 kr.

Den blev omåttligt populär och uthyrd i stort sett varje helg. Där var kurser bland annat i vävning och sömnad, målarkurser och annat. Vatten kördes dit i 50-liters flaskor och värme fick man från en vedeldad plåtkamin. Ganska snart visades också film där och det var ”Bio-Pelle” från Grillby som skötte filmvisningen. Filmer som visades var bland annat ”Kastrullresan”, ”Hon dansade en sommar”, ”Raggare” och så förstås ”Åsa Nisse-filmerna”. ”Kastrullresan” och ”Hon dansade en sommar” hade spelats in i Häggeby/Skokloster så när de visades placerades fler än vanligt av de mahognyfärgade fällstolarna ut. Det blev fullsatt i biosalongen.

År 1978 borrades brunn och vatten drogs in till toalett och kök. Kommunen hade byggt en skola strax intill och eftersom bygdegården användes i matbespisningen så krävdes bland annat väl fungerande vatten och avlopp.

Det dröjde inte mer än fyra år så var det dags för nästa upprustning, något som kostade cirka 700 000 kronor. Bland annat gjordes bygdegården handikappanpassad.

Idag 58 år senare används Bygdegården fortfarande flitigt med sina kurser, cafékvällar, fester och andra evenemang. Så nog var det bra att de tog saken i egna händer, ungdomarna i 1940-talets Skokloster när de bildade föreningen och startade bygget med virke från de båda beredskaps-barackerna. Tack vare dem fortsätter Skokloster Bygdegårdsförening med sina möten, evenemang och annat i och omkring Bygdegården.
Hälsningar från Tommy Hildorsson
avatar
Ham 18 Jan 2014
Hej.Jag måste skarva på Tommy här med lite mer fakta ,som den kära Crister i sin självgodhet missat totalt. Det är inget fel att vara entusiast,men man skall nog se till att man har bra på fötterna. Betr.Bygdegården och Bygdegårdsrörelsen(en av Sveriges största folkrörelser) så har ju Tommy här klargjort en miss från Crister.Så har vi ju nästa folkrörelse,Hembygdsföreningen Skokloster Gille,som jag anser att har en stor uppgift för Skokloster.
Sedan undrar jag om inte Crister besökt hamnen de senaste 10 åren,Där finns ingen bensinstation--,svagt! Man säger att man inte behöver bygga någon "Arena",man får aldrig heller bygga någon.Jag tycker att Crister med sina massor rmed Leaderpengar skall köpa V ärdshuset(som visst är till salu),och på det sättet skapa en bättre förutsättning för turismen,som hur man än ser det borde vara det största temat i den delen av Håbo Kommun.
Hur Ego får man vara? Hälsningar Karl-Erik (Kalle på macken)
Reply Tummen up Tummen ner
-11
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 18 Jan 2014
Historiekunskaperna är det inget fel på, men det är värre med geografin. I artiklen står det:

" i Håbo kommun behöver vi inte bygga "

Var ligger Skokloster:))

Trevlig helg
Owe
Reply Tummen up Tummen ner
-14
Rapportera som olämpligt
avatar
Tommy Hildorsson 20 Jan 2014
Skokloster arena!
Det låter stort, kanske något i stil med Skipark 360 och Skokloster Sjöstad?! När jag var liten och fantiserade om något stort kallade min mor det för luftslott. Vi slutar aldrig att fantisera och drömma och det är väl bra, men kanske skall vi ta det lugnt och ta vara på det vi har till att börja med,

Det du skriver om att "Det finns kommuner i vår region som är avundsjuka på vad vi har i Skokloster. Visst känns det skönt? Vi har något som andra saknar och vill ha. Där har vi en möjlighet för framtid.", Christer och det tycker jag låter oroväckande. Vi skall väl samarbeta med närkommunerna?! Att skapa någon form av avundsjuka tycker jag låter oroväckande.

"Skokloster Arena kan bli den ledande geografiska ytan, inte bara i kommunen, för kommande mässor, konserter, sjöaktiviteter, upplevelser, aktiviteter med mera, skriver du. Då undrar jag vart den lantliga natursköna miljön tar vägen. Människor vill bo på Skoklosterhalvön för det lantliga läget vid Mälaren.

När jag var ung för så där 50 år sedan levde Skoklosterhalvön på ett helt annat sätt än idag. Det betade kor i hagarna, man hämtade mjölk hos bonden och jordbruks- och trädgårdsnäringen blomstrade. Jag tror inte att det behövs gigantiska Leaderpengar för att utveckla Skoklosterhalvön. Det bästa måste väl att utveckla och förnya det man har som t e x Bygdegårdsprojektet som pågår för fullt.

Det finns även annat som många väntar på, t e x en strandpromenad från Måttan i Häggeby till slottet i Skokloster. Det talas om hur många mil stränder Håbo kommun har men ändå finns ingen riktig strandpromenad där man har möjlighet att få njut av dessa stränder.

Sedan får man ju hoppas att Fastighetsverket får möjlighet att lägga pengar på en rikligt blomstrande trädgård kring slottet. Besökte Paradiset bakom slottet förra året och av det som en gång funnits där med blommor och örter av olika slag fanns bara ett skräpigt, vildvuxet och ovårdat område för turister att beskåda. Låt oss ta tillvara på det och dem vi har omkring oss så att vi får fortsätta att leva i den härliga landsbygd vi har på Skohalvön.

"Att omges i stort sett av vatten runt halvön, tillsammans med en otrolig natur och skogsmiljö är en bra grundstomme för att varje person ska finna ro och harmoni, skriver du. Perfekt! Det är så vi vill ha det och i sådana fall får vi nog ta det lugnt med exploateringen av halvön.
avatar
Sonia Thunman Larsson 20 Jan 2014
Jag säger bara ( GUBBRÖRA) hu vad jag blir trött kan man inte tänka lite samarbete kanske och inte stirra blint på vad just NI DU VI JAG har gjort de e historia kan man tänka lite framåt kanske .
Det verkar vara en del missförstånd nånstans ....Ni är Goa Gubbar allihop men sluta kasta skit. Skokloster behöver positivt tänkande samarbetande människor Ni kanske skulle träffas över en fika ?
Reply Tummen up Tummen ner
14
Rapportera som olämpligt
avatar
Tommy Hildorsson 21 Jan 2014
Om du läser vad jag skrivit noga Sonia så finns där inget "kasta skit", det är enbart positiva vibbar som talar om vad som finns och vad som det borde satsas mer på. Tänk positivt när du läser och skippa de negativa känslorna så klarnar allt.
Kul att se dig här bland det du kallar GUBBRÖRA.
Mvh Tommy
avatar
Henric Sjöborg 21 Jan 2014
När det gäller Karl-Eriks kommentar råder det ju knappast någon tvekan huruvida den är av negativ karaktär och även om dina kommentarer är avsedda att vara positiva Tommy tror jag nog att de flesta utan större problem skulle kunna tolka in motsatsen - tänk gärna efter en extra gång innan du postar något liknande om du verkligen har positiva intentioner.

Visst är historia intressant och bygdegården verkar ju fylla sin funktion som pensionärsfritidsgård och lokal för mindre arrangemang av varierande slag – men på vilket sätt har den, dess historia eller hembygdsföreningen någonting överhuvudtaget att göra med det Christer skriver om?

Jag kan ha fel, men jag tycker mig precis ha läst en visionär text som främst behandlar frågan hur man skulle kunna använda det på många sätt fantastiska området kring slottet för olika typer av större evenemang. Kan du rimligen tro att din kära bygdegård skulle kunna konkurrera i det avseendet Tommy? Eller på vilket sätt har det du skrivit ovan relevans i sammanhanget?

Jag brukar inte anse det vara värt mödan att besvara gnälliga kommentarer angående utveckling i Skokloster, men jag gör ett undantag då det börjar irritera mig ganska kraftigt att ett par promille av Skoklosters befolkning verkar se det som sin livsuppgift att gnälla, klaga och sätta sig på tvären så snart ordet ”utveckling” nämns i samma mening som namnet på vår hemort. Tack vare det ideliga offentliga protesterandet och klagandet i forum och på diverse insändarsidor är det förmodligen många som tror att skoklosterbor i allmänhet är gnälliga och utvecklingsfientliga. Den bilden behöver nyanseras. Väldigt många av de inflyttade barnfamiljer som idag utgör en betydande del av Skoklosters befolkning uppskattar visserligen närheten till naturen (som finns här i överflöd), men ser även gärna en utveckling av servicen på halvön och räds inte en utökad bebyggelse inom rimliga gränser. Projekt i likhet med Skokloster Arena som Christer nämner i sin text känner jag nog ingen här som skulle motsätta sig.

En strandpromenad från Måttan till slottet vore som Tommy nämner en fantastisk uppgradering av halvön, men vem tror ni är intresserade av att skapa en sådan om det inte sker någon utveckling här? Det kanske inte var hela den sträckan, men jag vill minnas att det t.ex. fanns med en strandpromenad i planen för Skokloster Udde - och den vet vi ju alla att någon var beredd att överklaga ända till regeringen för att förhindra. Om alla skoklosterbor kunde försöka vara lite positiva, istället för att gnälla och överklaga, när en entreprenör ser potential i något projekt som kan främja halvöns utveckling kanske både en strandpromenad och ett och annat trevligt evenemang på Skokloster Arena kan bli verklighet någon gång i framtiden. Jag kan med säkerhet säga att vi är många som skulle uppskatta det.

Ditt engagemang är fantastiskt Christer och jag hoppas du inser att åsikterna som uttrycks ovan inte på något sätt är representativa för vad majoriteten av oss skoklosterbor tycker.
avatar
Ham 21 Jan 2014
Ja du Henrik.Jag förstår inte riktigt om det var positivt eller vad i din komentar,jag är inte så väl utbildad.Mitt inlägg grundar sig på dom rena fel som Christer jonglerade med. Jag har bott och verkat på Skokloster sedan 1971 och rent affärsmässigt i 31 år fram till slutet av 2002..Skokloster Arena,hur kan man tänka,då man vet att staten och fastihetsverket bestämmer över större delen av området.Som vi alla vet så är staten-staten.Som jag sa till Crister,det är inte fel att vara entusiastisk,men man måste också vara realistisk,och det saknads totalt .lite samma sak som i ditt utlägg..Jag önskar naturligtvis att det skall gå bra för min gamla hembygd,viktigt är att man ser till helheten och inte spekulerar. Önskar ju också att Håbo Kommun tittar lite mer mot Skokloster än bara tornen på Slottet när det vill sig.
Hälsningar Kar-Erik
Reply Tummen up Tummen ner
-15
Rapportera som olämpligt
avatar
Tommy Hildorsson 21 Jan 2014
Henrik skriver:
Visst är historia intressant och bygdegården verkar ju fylla sin funktion som pensionärsfritidsgård och lokal för mindre arrangemang av varierande slag – men på vilket sätt har den, dess historia eller hembygdsföreningen någonting överhuvudtaget att göra med det Christer skriver om?
Men jag undrar hur Henrik tänker.

Ibland måste man som Kalle skriver vara realistisk. Och beträffande.Bygdegårdsrörelsen(en av Sveriges största folkrörelser) så tycks du inte känna till något av det. Välkommen att bli medlem i Bygdegårdsföreningen så att du kan vara med och påverka och utveckla. Ta en titt på skoklosterbygdegard.se och ta del av allt som den har att erbjuda. För övrigt finns inget att kommentera till det du skriver.
avatar
Björne 21 Jan 2014
Hej
Jag kan inte låta bli att kommentera detta. Jag håller helt med Henrik om att det är lite olika saker som ni pratar om här. Det är jättebra att Bygdegården finns, jag har själv hyrt den vid några tillfällen och den är jättebra på alla sätt.
Dock är det svårt att få några turister till Skokloster genom att köket i Bygdegården har genomgått en renovering. Det som Christer menar är ju att denna historiska miljö drar till sig uppmärksamhet bara man säger namnet.. Det är ju lite svårt att ha Skoklosterspelen i Bygdegården, eller ett annat större evenemang i vasken.. Det som blir när vi får hit Turister både på sommaren och vintern är att det förhoppningsvis är fler som vill bo på halvön, vilket bidrar till ökat engagemang bland de boende. Ett fungerande föreningsliv mm.mm
Jag vet att ni då kommer att säga att det hade vi förr.. Men det var kanske för att det var många som byggde nytt, skogen var inte uppvuxen och många hade sjöutsikt..
Det kanske är dags för en ny generation att göra samma sak?

Man behöver inte bygga en Arena i Håbo kommun! Den finns redan och är ett mycket starkt varumärke. Hade tex en båttävling legat utanför kalmarsand, så tvivlar jag starkt på att det blivit en succè. Jag vet att det varit tex tävlingar här förr. Men det är för att vi redan har en Skokloster Arena som bjuder in... Det går dock att utveckla väldigt mycket med diverse evenemang.

För att Skokloster skall få bort en liten stämpel bland lokalbefolkningen i Bålsta så krävs det att vi som vill få en förändring och en utveckling också hörs. BRA JOBBAT CHRISTER
avatar
Sonia Thunman Larsson 22 Jan 2014
Får jag fråga Kalle o Tommy vad Bygdegården har med turism att göra den är ju till för lokalbefolkningen för fester o föreningsträffar kurser odylikt. Hur tror Ni att det kommer fler turister till Skokloster om vi har en bygdegård, som inte har något att visa typ museum el dyl. Skokloster Gille som har visningar av Soldattorp No 48 i Nedre Sånka visar hur det var i ett "soldattorp och dess historia dit kan de väl komma några o titta ,men Slottet, Kyrkan och dess omgivningar drar väl betydligt fler turister till sig från hela världen detta vet Ni ju redan ! Men varför vara så negativa till utveckling av olika arrangemang som kan vara i de naturliga omgivningarna .
Och Kalle du bor ju inte kvar du skulle väl stannat? men nu finns de ju en plats ledig kom o ta upp handsken efter Christer .

Och vad beträffar kommunen och deras syn på Skokloster så var dom positiva att bevilja bidrag till Bygdegården om Boverket också ställer upp, så vi kan nog inte skryta med något nytt kök ännu jag
tror vi skall vara lite ödmjuka i våra uttalanden om kommunen och deras syn på Skokloster de som beslutar är ju politiker som tror på vår förmåga att färdigställa våra åtagande och vill oss väl och de är
människor som är valda av oss invånare .

Och Staten -Staten, Kalle består också av människor som är tillsatta för att gör ett jobb för oss skattebetalare???
Och var tror du Leaderpengar kommer ifrån ? de är till för att stödja projekt för utveckling på landsbygden var glada att vi får ta del av det i Skokloster Håbo Kommun
avatar
Björne 22 Jan 2014
Så sant. Synd att det skall klagas till höger och vänster på de som har energi att satsa.
avatar
Ham 23 Jan 2014
Snälla Sonja och Björne. I mina 2 inlägg i detta ämne har jag inte klagat på något.Har försökt ta ner det hela på en rimlig nivå,så att endera av Er kan ta på er "handsken".Det mest skrämmande är den fullständiga okunnighet om vanligt hyfs hos Christer ,då han inte kunde nämna den som på senare tid skapat de bästa förutsättningarna för "Skokloster Arena". Om inte "lillfredde" hade tagit sig ann macken och stranden och investerat enorma pengar,som han aldrig får igen,så hade inteChristers ideer överhuvudtaget aldrig kommit fram. Och vad har Ferdrik von Essen fått för "kredit" för det. Alla tar det så självklart,det där skall han bara göra,det är ju von Essen. De summor som han plöjde ner i bryggor och båplatser och rep av huset som några entusiaster i Slottsskogen brände ner.Ingen uppmärksammar det.Förr var värdshuset för alla,men efter reparationen som inte var billig,ja då blev även värdshuset som en ikon utan värde för omgivningen. Det är helheten som är intressant,liksom historien.Karl-Erik
Reply Tummen up Tummen ner
-7
Rapportera som olämpligt
totalt: 12 | visar: 1 - 12

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2692