Hem | Skokloster | Barockfesten – en utställning om något storslaget

Barockfesten – en utställning om något storslaget

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Föreställ er kanonernas timslånga mullrande salut, smattrande trumpetfanfarer som introducerar ännu en ny maträtt, skådespelare och narrar som rör sig lätt kring borden, osande stekar, griljerade svanar, söt konfekt, kryddat vin och ett myller av förnäma gäster. Det är barockfesten.

 Pokalen som Carl Gustav Wrangel (Skoklosters slotts byggherre) fick i gåva av staden Nürnberg 1648 | Foto/Källa: Erik Lernestål Pokalen som Carl Gustav Wrangel (Skoklosters slotts byggherre) fick i gåva av staden Nürnberg 1648 | Foto/Källa: Erik Lernestål


Nu, trehundra år senare, manar vi fram minnet av detta prunkande överflöd genom de föremål som finns kvar på Skoklosters slott. Det är en  utställning om något storslaget.

En maktmanifestation
På 1600-talet, barockens århundrade, hölls banketter – barockfester – för att fira vunna segrar, slutna fredstraktat eller med anledning av diplomatiska förbindelser. Ansvariga för dessa tillställningar var kungamakten och aristokratin.

Banketten kan ses som en teaterscen där makt och rikedom manifesterades på ett konstfullt och spektakulärt sätt. Tillsammans med dans, musik och fyrverkerier utgjorde den en storslagen helhet. Deltagarna i banketten spelade sina officiella roller där rang och ära betonades. Denna del av utställningen visas i slottets bottenvåning.

Fredsbankett och ett festbord av idag.
Utställningen fortsätter i en annan form i Kungssalen, en trappa upp. Här visas en suggestiv scen ur den svenska fredsbanketten i Nürnberg 1649, där slottets byggherre, Carl Gustav Wrangel deltog.

I Brahematsalen har vi dukat upp ett festbord av idag. Lars Eriksson, formgivare av måltider, står för dukningen, influerad av barocken men med dagens konsthantverk. 

Visas från 6 juni till 27 september
Barockfesten, sommarens utställning på Skoklosters slott öppnar den 6 juni och visas fram till 27 september. Den dagen firar vi i Sveriges nationaldag i samarbete med Håbo kommun.

Källa: Skoklosters slott Prenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2700