Hem | Skola | Håbo anmäld av friskola för beslut om skolval

Håbo anmäld av friskola för beslut om skolval

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Skolinspektionen granskar just nu en anmälan från en av friskolorna i kommunen. Orsaken är de nya reglerna kring skolvalet i Håbo.

Illustration: Attila Gal (foto) Illustration: Attila Gal (foto)


Läs artikeln på sr.se/upplandsnyttPrenumerera på kommentarer Kommentarer (5 Skickat)

avatar
Anders Nilfjord 08 Aug 2011
Bra att det beslutet överklagas. Det var ett beslut som vi i Folkpartiet liberalerna tydligt reserverade oss mot i nämnden. Det som vår friskolefientliga socialdemokratiska majoritet trots allt fått igenom innebär stora försämringar för de elever som vill byta skola. Det är ett hårt slag mot valfriheten och är högst troligt även lagvidrigt men det får vi se framöver.

Den friskolefientliga majoriteten har fattat flera beslut som försämrar för våra elever och för dem verkar de elever som går i kommunal skola de enda som betyder något. VI i Folkpartiet anser däremot att ALLA elever förtjänar samma möjligheter.

Anders Nilfjord
Ordförande Folkpartiet Liberalerna Håbo samt ledamot i Skolnämnden
avatar
Varje barn och familj som väljer att byta skola har, som jag ser det, särskilda skäl!
INGEN byter skola och kamrater av någon spontan impuls!
Det är alltid jobbigt, väl övervägt i familjen och något man efter stor vånda kommit fram till.
Så har det i alla fall varit för de familjer som bytt FRÅN vår skola till någon annan.
Och det har skett!

I Läraskolans kö har vi barn från både Upplands-Bro och Enköping!
VI har inga svårigheter att fylla platserna!
Frågan är, om detta är rätt mot Håbo kommuns egna barn!?

I de nya direktiven läggs nu ansvaret på varje enskild kommunal rektor.
- Har den elev som önskar byta från min skola - till en annan - sk. "särskilda skäl"?
DÅ får rektor nämligen bevilja byte!
HUR kommer rektorerna att agera?
Kommer man att vägra en elev byte - och på det sättet utsätta sig för föräldrars och barns vrede och sorg? (Barnkonventionen/barnperspektivet)

Ingen annan kommun i hela Sverige har på detta sätt förhindrat det fria skolvalet!
Håbo kommun har verkligen satt sig själva och skolpolitiken på kartan - ännu en gång!
Men är det på ett positivt sätt?

Lili-Ann Öhlund Green
rektor, Läraskolan
avatar
Pyry Niemi 15 Aug 2011
Hej

Skolnämnden fattade ett beslut om att koncentrera skolvalet till en period under läsåret. Det finns fler skäl för detta. Under senaste åren har det varit stora problem att planera skolverksamheten avseende överflyttning av elever, men också av andra skäl t.ex. lokalfrågor. Ett moment i planeringen är att göra ett likvärdigt regelverk avseende skolvalet. Det som i praktiken förändrats är just att rektorn beslutar om skolvalet under andra perioder än vid skolvalsperioden. Jag håller med dig Lili-Ann om att föräldrar och barn inte väljer att byta skola utan en tydlig anledning. Vi har sagt i majoriteten att vi utvärderar beslutet under det kommande läsåret och följer upp begreppet särskilda skäl. Vilka bedömningar som kommer att göras är svårt för mig att uttala mig om, men jag utgår i från att varje rektor gör en professionell bedömning som tar avstamp i respektive barns skolsituation. När det gäller Anders Nilfjords påhopp om att vi skulle vara fientligt inställda till friskolor är det påståendet rent trams. Vi socialdemokrater vill ha bra skolverksamhet oavsett driftsform, där barnen får den bästa kvalitén och möjligheterna att komma vidare till studier och yrkesverksamheter med fullgoda kunskaper. Jag kan inte tolka Anders Nilfjords inlägg på att annat sätt än att Fp i Håbo är mer intresserade av driftsform och fritt skolval än barnens verkliga behov av att få det bästa förutsättningarna för kunskapsinlärning.
Pyry Niemi (S)
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
avatar
Håkan Sundström 15 Aug 2011
Hej
Helt rätt Pyry, man ska utvärdera besluten som du säger och ändra om det behövs, då når man det bästa resultatet. Inte göra som Folkpartiet gör d.v.s. ingen ting, de bara har som uppgift att tjafsa emot utan att själva komma med några lösningar.
Hälsningar
Håkan Sundström
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
avatar
Anders Nilfjord 18 Aug 2011
Jag kan inte förstå vad vi skulle komma med för lösning i just den här frågan. Lösningen är ju att tillåta elever att byta skola när de vill göra det. Det betyder ju att inte ändra de tidigare reglerna, således skulle inget nytt beslut behöva fattas (se vår reservation i skolnämnden).

Ja Pyry, jag är för ett Fritt skolval och anser att det är en viktig fråga. Vill poängtera att ett fritt skolval även innebär att man kan byta mellan kommunala skolor och från fristående till kommunal.

Att majoriteten är friskolefientlig kanske var att ta i men jag anser att man försöker ge den kommunala skolan fördelar gentemot friskolorna. Jag anser att man inte prioriterar samtliga skolor i kommunen vilket dels syns i och med beslutet i denna fråga men även det faktum att man inte ger friskolorna samma peng som de kommunala (de kommunala skolorna har gått med underskott vilket inte kommit friskolorna till del i tillräcklig utsträckning, se vår reservation i skolnämnden kring det beslutet).

Ytterligare ett exempel är ju när majoriteten ville säga upp Läraskolans avtal utan att veta vilket behov som långsiktigt fanns för den kommunala skolan. Vi motsatte oss detta och det kommer nu ske en ordentlig genomlysning av behovet.

Jag ser framemot att vi gemensamt går vidare utifrån rapporten om skollyftet så att vi kan göra de kommunala skolorna bättre och mer attraktiva. Då jag tycker detta ska ske gemensamt över blockgränserna vill jag först att vi tillsammans försöker lyfta de kommunala skolorna. Sen får vi självklart se om vi kan komma överens men det tror jag vi ska kunna göra. Därför kommer inte vi i Fokpartiet föreslå en massa nya förändringar innan vi gemensamt diskuterat frågan över blockgränserna.

Anders Nilfjord
FP
Reply Tummen up Tummen ner
-2
Rapportera som olämpligt
totalt: 3 | visar: 1 - 3

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

4.00

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2724