Hem | Skola | Fridegårdselever besökte EU-parlamentet och Europadomstolen

Fridegårdselever besökte EU-parlamentet och Europadomstolen

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Första veckan i oktober reste elever från årskurs 2 och 3 på Samhällsvetenskapliga programmet i Fridegårdsgymnasiet i Bålsta till Frankrike. Anledningen till resan var att besöka EU-parlamentet i Strasbourg i Frankrike som en del av utbildningen på gymnasiet. De besökte även Europarådet för mänskliga rättigheter i Strasbourg. Även ett besök i Paris ingick i resans mål. Allt för att få uppleva den franska kulturen.

Hela klassen samlad utanför Fridegårdsgymnasiet | Foto: Allan Nieminen. Hela klassen samlad utanför Fridegårdsgymnasiet | Foto: Allan Nieminen.


Lyssna på inslaget från Håbo Närradio:


Det började redan hösten 2011 när Elin Quas, lärare på Fridegårdsgymnasiet i Bålsta, gick en utbildning för att bli Skolambassadör för EU. Utbildningen av skolambassadörer är ett partnerskapsamarbete mellan Kommissionen och Regeringen som syftar till att öka kunskapen om EU och Europa. Idag finns det ca 120 skolambassadörer för EU i Sverige. Efter avslutad kurs började Elin arbeta för att öka internationaliseringen på Fridegårdsgymnasiet.

Som ett led i utbildningen
Elin och eleverna ansökte om att få delta i Euroscola, en typ av ungdomsparlament som äger rum i Strasbourg. Eleverna får där möjlighet att träffa elever från övriga Europa och diskutera aktuella ämnen som immigration, miljö och Europas framtid. De får även en ökad insyn i hur EU fungerar. Totalt är det 20 tillfällen per år där Sverige deltar vid ca 10. En svensk skola deltar per gång.

Projekt som finansieras av EU-medel
Resan finansieras till största delen av EU-pengar men i det här fallet gick även skolan in och finansierade en del.
– Fortsättningsvis hoppas vi, lärare på Samhällsvetenskapliga programmet, att resandet kan bli en permanent del i undervisningen. Detta eftersom det tillför ytterligare en dimension i lärandet som vi aldrig kan tillföra i klassrummet, säger Elin Quas.

En inspirerande resa
– Eleverna gjorde ett mycket gott arbete och allting fungerade mycket bra på resan trots att vi verkligen reste med knapp budget. Jag är mycket stolt över alla som deltog och är övertygad om att de lärde sig massor. De kommer säkert att bära med sig många av minnena från resan genom livet, säger Elin Quas som tillsammans med kollegan Helena Rastas kom hem med många nya erfarenheter. Och att resan var inspirerande framkom även när fyra av eleverna blev intervjuade i radioprogrammet Höststormar i Håbo Närradio. En av eleverna, Emelie Alm, berättade där att hon på EU-parlamentet i Strasbourg fick äran att hålla öppningsanförandet inför hela parlamentet där hon representerade Fridegårdsgymnasiet i Bålsta och Sverige.

Tommy HildorssonPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Album

Intervju i Håbo Närradio Fr v Veronica Hage, Adrian Hummelstedt (på knä), Linnéa Gardström, Emelie Alm och Elin Quas (lärare)

Bedöm denna artikel:

5.00

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2724