Hem | Företag | Håbo ger småföretagare goda förutsättningar i ny jämförelse

Håbo ger småföretagare goda förutsättningar i ny jämförelse

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Förutsättningarna för små företag i Håbo är bättre än i de flesta andra kommuner i landet. Det visar en stor kartläggning av Småföretagarnas Riksförbund.Med Småföretagarindex kan Småföretagarnas Riksförbund för fjärde året i rad visa förutsättningarna för små och medelstora företag att verka i landets samtliga 290 kommuner. 

Håbo kommun är rankad som nummer 68 av 290. Det är 26 placeringar sämre än förra året. Möjligheterna att livnära sig som småföretagare är med andra ord bättre än i många andra kommuner.

– Småföretagen spelar en viktig roll för den kommunala ekonomin. De skapar jobb, bidrar till den lokala näringslivsutvecklingen och tillhandahåller efterfrågade produkter och tjänster såväl lokalt som på andra marknader och vårt Småföretagarindex visar hur förutsättningarna ser ut mellan olika kommuntyper och vilka konsekvenser det innebär, säger förbundsordförande Peter Thörn.

Syftet med rankingen är att beskriva förutsättningarna för företagande, snarare än att betygsätta kommunens verksamhet. Rapporten utgör ett användbart underlag för företagare, kommuner, myndigheter och politiker för identifiering av olika förbättringsbehov.

Av samtliga kommuner i Uppsala län har Knivsta bäst förutsättningar, och hamnar på plats 15 av 290. Heby ligger lägst i länet (plats 252 i hela landet). Bland Håbos grannar sticker Knivsta ut med bäst placering.

Utmaningar och möjligheter i Håbo 

Baserat på offentlig statistik har Småföretagarnas Riksförbund analyserat nio olika dimensioner av företagande för att ge en helhetsbild av de lokala förutsättningarna. Håbo ligger bättre till än snittet i sex av dessa och sämre i tre.
Kommunens välfärdsåtagande, demografin och andelen företagsamma drar upp kommunens betyg, medan den kommunala näringspolitiken, överlevnadsgraden bland nya företag och skolsystemet är relativa svagheter.

Ladda ner fördjupad rapport för Håbo kommun här.

Stora skillnader mellan kommuntyper

Småföretagarindex visar att de bästa villkoren för företagande finns i storstäder, i pendlingskommunerna kring storstäderna och i landsbygdskommuner med en stark turismsektor. De sämsta villkoren finns i glesbefolkade kommuner utan turism. 

Rankingen toppas i år av Åre kommun i Jämtland, följt av Trosa och Boden. 

Tidigare mätningar har visat att storstadskommunerna inte längre alltid befinner sig i toppskiktet och denna trend fortsätter. De kommuner som ligger på tio i topplistan finns i olika kategorier. Några är storstadskommuner, några är kommuner med besöksnäring, några finns i regioner med stark tillväxt och några uppnår helt enkelt höga poäng i alla dimensionerna.

De kommuner som kan erbjuda små företag bäst förutsättningar har också bäst ekonomi. De 50 kommuner med högst betyg har 3,8 procentenheter lägre arbetslöshet än de 50 kommuner med sämst betyg.

Håbo är, enligt Sveriges kommuner och regioners (SKR) definition, en pendlingskommun nära storstad. Det finns sammanlagt 43 sådana kommuner. 

Håbo klarar sig bättre än de flesta av dem, och är rankad nummer 20 av 43.

– Det måste bli tryggare, enklare och mer lönsamt att driva företag i Sverige. Mycket hänger på att regeringen och politiken agerar, säger Peter Thörn, Småföretagarnas Riksförbund.


Småföretagarnas Riksförbund föreslår en rad åtgärder som: 

Sänk arbetsgivaravgifterna.

Konkurserna ökar, inför ett förenklat förfarande för skulduppgörelse.

Omfördela medel för företagsfrämjande från statligt riskkapital och företagscoachande till att ge fler etablerade företag en chans att överleva.

Rätta till obalanser i elpriser och elskatter mellan små och stora företag.

Angrip kriminaliteten.

Om Småföretagarindex

Sammanställningen baseras på tillgänglig offentlig statistik samt på förbundets framtagna rapport om antalet företagsamma. 

De utvalda dimensionerna är grundförutsättningar för ett fungerande ekosystem runt företagandets olika villkor. 

Dimensionerna är: lokal marknad, företagsamma per capita (antal företagare/personer som driver privata arbetsplatser med minst en anställd per capita), överlevnadsgrad, trygghetsinsatser, kommunal näringspolitik, skolsystem, demografi, välfärdsåtagande samt kapitalförsörjning.

Nima Sanandaji är författare till rapporten. 


Läs hela rapporten här: https://smaforetagarna.se/rapporter/smaforetagarindex-2023/

Förutsättningar för småföretag i Uppsala län – rapporter för alla kommuner

Småföretagarnas Riksförbund har tagit fram lokala rapporter om förutsättningarna för småföretagare i landets samtliga kommuner. Du kan ladda ner rapporterna genom länkarna i tabellen nedan.

Kommun Ranking Förändring

Knivsta 15/290 +4 ▲

Håbo 68/290 −26 ▼

Uppsala 106/290 −48 ▼

Enköping 115/290 −48 ▼

Tierp 136/290 +10 ▲

Östhammar 145/290 +53 ▲

Älvkarleby 246/290 +41 ▲

Heby 252/290 −60 ▼

Källa: https://smaforetagarna.se/rapporter/smaforetagarindex-2023/

 


Prenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2762