Hem | Företag | Praktik för unga och ny avfallshantering på frukostmöte

Praktik för unga och ny avfallshantering på frukostmöte

image

Det var fullsatt på Lastberget när höstens första frukostmöte drog igång på tisdagmorgonen.

Illustratören Malin Sahlström inledde morgonens frukostmöte med att presentera sig och sitt företag Ideburken för traktens företagare. Som nyinflyttad egenföretagare ville hon gärna visa vem hon är för att knyta nya kontakter. Malin är lärare på Gransäterskolan parallellt med företagande inom grafisk design, text och översättning. Läs mer om Idéburken här.

Malin Sahlström
Illustratör Malin Sahlström

Leader Norra Mälarstranden är ett flerårigt EU-finansierat landsbygdsprojekt som lider mot sitt slut. Charlotta Heimersson berättade om de fem år som gått och hur projektpengar använts och eventuell framtid inom ett liknande projekt. Läs mer om Leader Norra Mälarstranden här.

Charlotta heimersson
Charlotta Heimersson, Leader Norra Mälarstranden

I höst startar Sparbanken i Enköping tillsammans med Arbetsförmedlingen i Håbo, Enköping och Upplands-Bro ett samarbetsprojekt för att få ut fler unga i arbetslivet. På morgonens möte uppmanade Erika Maiorana, Sparbanken och Marie Walter, AF företagarna i Håbo att ta emot en ung person mellan 18-24 år som praktikant i 1-3 månader för att de ska få en chans att komma i kontakt med arbetslivet. Att ha en praktikant kostar inte företaget mer än deras tid och engagemang, men betyder mycket för en ung person som kanske aldrig förut kommit i kontakt med arbetslivet. Projektet startar 1 oktober med en första träff mellan företag och ungdomar på Sköldvägen 2. Läs mer om Unga Jobb här.

Erika Maiorana, Maria Walter
Erika Maiorana, Sparbanken och Marie Walter, AF företagarna i Håbo

Angela Arokianathan från Håbo kommuns avfallsavdelning informerade sedan om det nya avfallshanteringssystemet som håller på att införas i kommunen. Inom ett par veckor börjar de första bruna avfallskärlen distribueras till hushåll i Håbo, i vilka matavfall ska samlas. Matavfallet körs sedan till Högbytorp i Bro för att malas ner till finare bitar, varefter det transporteras till Himmerfjärdsverket strax utanför Södertälje för att där omvandlas till biogas. Håbos matavfall ska uteslutande användas till produktion av fordonsgas och är en del i kommunens strävan att bli en fossilbränslefri kommun är 2050. Läs mer om insamlingen av matavfall här.

Angela Arokianathan
Angela Arokianathan

Inom Regionförbundets projekt Främja Kvinnors Företagande som nu pågått i ett par år samverkar flera aktörer och en av dessa är Uppsala Innovation Center där man tar tillvara på och hjälper till att utveckla nya afförsidéer och företag. Stina Wikner från UIC berättade om hur man arbetar mot både företag, akademi och innovatörer i länet. Läs mer om UIC här.

Stina Wikner
Stina Wikner från UIC

En annan aktör inom FKF är Unga Företagare, som representerades av Henrik Arwidsson och Aya Ibrahim. Övriga aktörer inom projketet är Nyföretagarcentrum, Connect, Coompanion och ALMI Företagspartner. Läs mer om Regionsförbundets arbete med att främja kvinnors företagande här.

UF Uppsala
Aya Ibrahim och Henrik Arwidsson, Unga Företagare

Mötet avslutades med en påminnelse om Håbos lokala näteverk av kvinnor som driver företag, HQF som har ett uppstartsmöte inför bildandet av en förening den 19 september på Sköldvägen 2. Läs mer om HQF här.

Jenny Lindberg (foto)
Turismkoordinator
Håbo Marknads AB