Ledare med glädje och engagemang

Ett sjuttial killar i åldern 14-18 år deltar på de tre veckor långa integrationsfotbollslägret som arrangeras av Nibro Integration och Håbo kommun. Under dessa veckor är det sju engagerade ledare som fixar det praktiska med träningar och matcher samt studiebesök och andra aktiviteter.
På frågan om hur det har gått utbrister de glatt i kör; – Jättebra!
Joachim som i vanliga fall arbetar som ungdomscoach på Håbo kommun och Catherine på Nibro Integration berättar att de första dagarna var lite oordning innan de lärde sig hur de måste hantera den utmaning det innebär med en stor grupp där alla inte pratar samma språk. Men de berättar även om den goda stämningen och om hur roligt de har tillsammans.
– Det finns så mycket kärlek och tacksamhet i gruppen. Vi ledare får säkert hundra kramar om dagen. Och ungdomarna får vuxna de kan ställa praktiska frågor till.
Ernesto som till vardags jobbar som ungdomscoach berättar om den goda stämningen i gruppen och hur mycket det ger tillbaks att få hjälpa till och göra skillnad:
– Ungdomarna kommer från olika länder och vi pratar olika språk. Men fotboll är ett eget språk. Man lär sig förstå och har kul tillsammans, vilket är viktigt.
Jumaali är en nyckelfigur bland ledarna. Han kom själv till Sverige för tre år sedan som ensamkommande från Afghanistan. På dessa tre år har han hunnit gå ut gymnasiet, tagit körkort och söker nu jobb. Han kan Dari, vilket de flesta pratar, och översätter om det är något som är viktigt att alla förstår. Annars tycker han att det viktigaste är att man så fort som möjligt lär sig svenska. Han får idel lovord från de andra ledarna, som säger att Jumaali är en stark förebild och stöttepelare för ungdomarna.
– Jag vet hur det känns för dem och försöker att finnas där om någon vill prata. Många har varit med om jobbiga upplevelser på sin resa eller i hemlandet.
Anton, som har jobbat som lärarassisten på Gröna Dalenskolan i två år tvekade inte när han fick frågan om att jobba som ledare på integrationslägret:
– Det har varit skitkul och inspirerande även om det ibland är svårt att kommunicera. Men när vi lär känna varandra öppnar det upp för frågor, bland annat om hur vårt samhälle fungerar och hur man söker lägenhet här.
Anton berättar om ett härligt minne från när gruppen bowlade tillsammans:
– Det var trångt, vi klämde ihop åtta ungdomar på varje bana, men alla var ödmjuka och det fungerade bra. Så satte Jumaali på musik i högtalarna från hemlandet och ungdomarna började spontandansa. Tillslut dansade alla, även vi. Sånt glömmer man inte.
Kristoffer, eller ”Stoffe” som han kallas, är nyexaminerad naprapat och egenföretagare till vardags, och tränar också Bålsta HC:s 01:or i Hockey:
– Allt som allt har det varit häftigt att lära känna dessa grabbar, det märks att det ger killarna något att vara på lägret, de vill vara här, de har roligt och skrattar tillsammans. Det gör att man själv tycker att det är roligt.
Attila Gal
HåboPortalen