Hem | Övriga Nyheter | Kultur/Konst/Lokalhistoria | Alfabetiseringsprojekt gör integration möjlig!

Alfabetiseringsprojekt gör integration möjlig!

image

De har bott i Sverige i mellan 10 och 30 år. Nu först har de 16 kvinnor som deltagit i kunskaps- och designcentret Livstyckets alfabetiseringsprojektet Vi dricker te och lär oss e lärt sig att läsa och skriva. – Äntligen kan deras isolering brytas. Kärnan i all integration är attförstå språket och samhället i det nya landet, säger Birgitta Notlöf, initiativtagare till verksamheten.

I Europa finns flera miljoner flyktingar som varken kan läsa eller skriva. De allra flesta av dem är kvinnor och i det nya landet förblir de flesta av dem analfabeter och främlingar. Livstycket har i 20 år arbetat för att ge kvinnor som invandrat till Sverige en chans att lära sig det svenska språket och kulturen samtidigt som de stärker sin självkänsla.
- Eftersom kvinnorna är de som står närmast barnen i en familj är jag övertygad om att deras utbildning och självkänsla är central också för barnens utveckling. Utanförskap går i arv, säger Birgitta Notlöf..
Hon har myntat begreppet funktionell pedagogik, som utgår från att det är lättare att lära sig ett främmande språk om de nya orden får en konkret funktion. På Livstycket kombineras därför teoretisk undervisning i svenska, samhällskunskap, matematik och data med konstnärlig verksamhet som att sy, brodera och trycka i textil.

- Det nya språket måste användas för att sätta sig, säger Birgitta Notlöf. Här försöker vi se till hela människan. För att slå rot och kunna lära sig nytt, måste man må bra. En vanlig uppfattning är att det är snudd på omöjligt att lära vuxna människor läsa och skriva, åtminstone på ett annat språk än modersmålet.

Livstyckets alfabetiseringsprojekt visar på motsatsen. De 16 kvinnor som deltagit i projektet sedan starten för två år sedan, har alla knäckt läskoden. Tillsammans med sin lärare har de skrivit en bok av och för analfabeter, med samma namn som projektet: Vi dricker te och lär oss e.

För dessa kvinnor är ord och bokstäver inte längre ett hinder, utan en hjälp, för att förstå och hitta en plats i det nya landet. Bara en sådan liten sak som att handla eller åka tunnelbana utan sällskap är ett stort och viktigt steg mot integration.- Att få lära sig att läsa och skriva är en mänsklig rättighet, säger Birgitta Notlöf. I förlängningen handlar vår verksamhet inte bara om kvinnor srätt. Det handlar om hela världens överlevnad.

2012 fick Livstycket och projektet Vi dricker te och lär oss e det prestigefyllda EUpriset Civil Society Prize. Det delas varje år ut till tre projekt i Europa som främjar identitet och integration.

2013 fick Livstycket Abrahams Barns Pris 2013 för sin förmåga att kombinera storslagna projekt med konkreta insatser och därmed möjliggöra för kvinnor från världens alla hörn att ta sin plats i samhället.

OECD definierar läs- och skrivförmåga som förmågan att använda tryckt eller handskriven text för att:

  • Fungera i samhället och fylla kraven i olika vardagssituationer
  • Kunna tillgodose sina behov och personliga mål.
  • Förkovra sig och utvecklas i enlighet med sina personliga förutsättningar.


I anslutning till utställningen. Platsen är: Håbo bibliotek
2 oktober 19:00 Från flykting till invånare i Håbo
Maria Lindberg, flyktingsamordnare bjuder in till dialog och informationskväll.
Samarr: Socialförvaltningen & Håbo bibliotek

9 oktober 19.00 Du behövs!

Hur kan du engagera dig och bidra till att nyanlända får en bra start i Håbo? Anna-Lena Andrews, Håbos internationella kvinnoförening, Lisbeth Bolin, Medspråk och Maria Lindberg, flyktingsamordnare berättar om sina verksamheter och hur du kan bidra.

Nina Halden Rönnlund
Bibliotekschef, Håbo bibliotek