Hem | Övriga Nyheter | Kultur/Konst/Lokalhistoria | Traditionell julmarknad i storslagen slottsmiljö

Traditionell julmarknad i storslagen slottsmiljö

image

Den första helgen i advent bjuder Skoklosters slott in till sin traditionella julmarknad. Under två dagar erbjuds genuint hantverk och lokala delikatesser i det stämningsfulla slottet.

I de pampiga korridorerna runt borggården dukar runt 30 utställare upp sina bord med lokalproducerat hantverk, delikatesser, kransar och fina julklappar.  På samma våningsplan kan besökarna kostnadsfritt se utställningen Drömmar om Skokloster – mellan slagfältet och stjärnhimlen där bland annat den världsberömda målningen Vertumnus finns att se. 

Vintervisningar
För att uppleva de övriga våningarna av slottet finns det möjlighet att gå en vintervisning där besökarna passerar ofullbordade salen, Kungssalen och Wrangels rustkammare. Museibutiken håller öppet med ett juligt sortiment och slottscaféet har jultallrik på menyn.

Tomtenisse och ponnyridning
Utanför entrén finns foodtrucks som säljer wraps och hamburgare. I folkvimlet kommer slottets snälla tomtenisse att hjälpa till med önskelistor och julklappstävling och ute på området finns ponnyridning för barnen. På söndagen den 3 december håller Bålsta Kammarkör konsert i Skoklosters kyrka.

Fakta: Skoklosters slotts julmarknad

När: 2-3 december klockan 11-16

Var: Skoklosters slott

Pris: Fri entré till julmarknaden och utställningen på entréplan. Övriga slottet går endast att se med kortare vintervisningar. 75 kronor för vuxna. Gratis för barn under 19 år. Biljetter köps på plats i entrén till slottet.

Skoklosters slott är ett av världens främsta barockslott, beläget vid Mälarens strand. Här möter du greveparet Carl Gustaf Wrangel och Anna Margareta von Haugwitz som lät uppföra slottet på 1600-talet och lär känna de människor som har levt och verkat på Skokloster genom tiderna. Slottet byggdes under den svenska stormaktstiden, ett bygge som pågick i över 30 år. Ändå blev inte slottet helt klart eftersom hantverkarna lämnade sitt jobb när Carl Gustaf Wrangel dog 1676. Ligger beläget vid Mälaren och Upplandsleden.

Slottet är ett museum och här förvaras över 50 000 föremål. Museet ingår i myndigheten Statens historiska museer.