Hem | Politik | Förtroendevalda politiker och chefstjänstemän i Håbo polisanmälda

Förtroendevalda politiker och chefstjänstemän i Håbo polisanmälda

Det officiella ställningstagandet från kommunledning i mail och artiklar i EP som berört ärendet har varit att arvodesreglementet var feltolkat av artikelförfattaren och andra insändare.

Dessutom hade man kontrollerat regelsystemet som gäller arvodesersättningar och där inte funnit några brister i rutintillämpningen. Med andra ord, några oegentligheter utöver K-H Nannings beteende förelåg inte. Svaren och uttalanden bedömdes av mig, att inte vara helt sanningsenliga. Personliga kontakter med rutinansvariga förstärkte uppfattningen att de utbetalade ersättningarna kunde ifrågasättas.

För att inte belasta personalavdelningen på Håbo kommun alltför mycket, valde jag att göra en stickprovsundersökning baserad på det material som fanns arkiverat över tid och gällande utbetalade arvodesersättningar. Bland de förtroendevalda politikerna med egna företag, ”egenföretagare” valde jag ut två och följde dessa under åren 2010 – 2013. Min verksamhetskontroll av dessa ”egenföretagare” visade att ingen av dem bedrev sådan verksamhet att ersättning för förlorad arbetsinkomst kunde styrkas. Ändock hade sådan ersättning yrkats av dessa ”egenföretagare” och personalavdelningen hade också utbetalat ersättningskravet.

Lönekontorist som registerar uppgifterna för utbetalning är inte ansvarig. Däremot, har de förtroendevalda politiker och chefstjänstemän som skall kontrollera riktigheten i den begärda ersättningen godkänt ( attesterat och granskningsattesterat ) utan att göra den kontroll som rutinen påkallar och därmed medverkat till att dessa oegentligheter kunnat förekomma. Trots en påtalan till kommundirektör, personalchef och dåvarande kommunalråd har man inte vidtagit någonting. Det förefaller som att man skyddar varandra. Likaså, internkontrollen har inte heller varit intresserad av att öppna något ärende.

I det läget återstår bara en handling. Polisanmälan. En polisanmälan baserad på oegentligheter av samma slag som fick kommundirektören att tidigare utan dröjsmål anmäla K-H Nanning. Enda skillnaden här är att min anmälan avser fler personer med lojalitetsband mellan sig. Anmälan gjordes den 10 oktober 2014. Jag betraktar de anmälda oegentligheterna som bedrägeri och trolöshet mot huvudman. Åklagare är inkopplad på ärendet och en förundersökning har påbörjats.

Jan-Eric Hernkrantz