Hem | Politik | Walter Frankenstein överlistade nazisterna

Walter Frankenstein överlistade nazisterna

Walter och Leonie sliter de avskydda judestjärnorna från sina kläder och förstör dem tillsammans med sina identitetskort med det stora J:et för ’jude’. 

– Vi bestämde oss för att gå under jorden eftersom vi var optimister båda två, säger Walter Frankenstein. Vi vill inte låta oss utsättas för förtryck. 

När Walters och Leonies illegala liv inleds 1943 har de en sex veckor gammal baby, sonen Peter, att ta hand om. Walter gömmer sig i Berlin i utrymda lägenheter, rivningstomter, avställda bilar och utbombade hus. Walter behöver inte bara en sovplats. Han är i akut behov av pengar. Han knyter kontakter på svarta börsen och deltar i illegala affärer. Allt för att överleva. Leonie och sonen Peter gömmer sig hos anhöriga i Leipzig.

Många gånger är det ytterst nära att Walter och Leonie åker fast i identitetskontroller. Som 19-årig ung man löper Walter betydligt större fara än hustrun. Gestapo letar efter judar på flykt och torterar gripna judar för att de ska avslöja andra namn. Patruller från armén är dessutom på jakt efter desertörer och soldater som inte infunnit sig i tid efter sin hempermission, men hela familjen överlever.

Hör hela berättelsen ”Inför förintelsens minnesdag – med livet i behåll” på Fridegårdscenen i Bålsta, Håbo kommun, tisdagen den 26 januari kl. 18.00. Platserna ska vara intagna kl. 17.50. Programmet, inklusive avslutande frågestund, är cirka 90 minuter långt.

Pianisten Asuka Nakamura spelar musik med anknytning till Walter Frankensteins berättelse.

Attila Gal
HåboPortalen