Hem | Politik | SD:s märkliga politik

SD:s märkliga politik

Så strävan att ge Nordafrikas invånare bättre förutsättningar har varit en strävan inom EU. Och i veckan röstade Europaparlamentet därför om att göra ett litet, men viktigt, undantag i EU:s tullregler för att ge Nordafrika möjlighet att exportera mer olivolja till Europa. Det stöttar den ekonomiska utvecklingen, lyfter människor ur fattigdom och motar den jihadistiska terrorn. I förlängningen ger det människor i dessa länder framtidsutsikter och minskar flyktingströmmarna till Europa.

Alla svenska ledamöter röstade för detta. Alla utom de båda Sverigedemokraterna. SD:s politik har alltid handlat om en enda sak: att bromsa flyktingströmmarna till Europa och stoppa invandringen till Sverige. Och som bekant säger SD att vi istället ska hjälpa människor på plats, skapa bättre förutsättningar för dem att stanna kvar i sina hemländer.

Och nu, i EU, hade de alltså en chans att faktiskt göra det, att göra något för att minska flyktingströmmarna från Nordafrika. Men då väljer de att låta bli. Istället röstar de för att öka flyktingströmmarna till Europa.

Och än märkligare är deras omedvetenhet om konsekvenserna för många av deras väljare här hemma i Sverige. Deras ställningstagande i omröstningen innebär att det är barnfamiljerna och fattigpensionärerna som får betala priset för högre tullar på olivolja varje gång de går till ICA eller Konsum. Så när SD röstar för höga olivoljetullar blir deras matkostnader högre varje månad. Det här med att bry sig om pensionärer och barnfamiljer var visst inte mer än tomt snack i valrörelsen från Jimmie Åkessons sida. När det väl kommer till kritan bryr sig SD uppenbarligen mer om spanska olivoljebönder än både flyktingströmmarna och svenska barnfamiljer och pensionärer.

Flyktingströmmarna är en av de största utmaningarna för Sverige och Europa just nu. Den viktigaste lösningen är utan tvekan att stabilisera läget på plats. Vi måste skapa förutsättningar för människor att bygga en framtid i sina hemländer istället för att riskera liv och lem i rangliga båtar på Medelhavet.

Det var just detta omröstningen i Europaparlamentet handlade om.

Men när det verkligen gällde röstade SD för ökade flyktingströmmar och högre matpriser för pensionärer och barnfamiljer istället.

SD:s tal om att värna pensionärer och barnfamiljer eller att hjälpa människor på plats var bara tomt prat. De verkar bara vilja resa höga murar mot omvärlden.

Källa: Christoffer Fjellner i Aftonbladet 26 februari 2016

Håkan Welin, Liberalerna