Hem | Skokloster | Barockt på slottet

Barockt på slottet

image

Den 16 juni öppnar utställningen, Barockt på Skoklosters slott! Det är fantasifull nutida keramik som hämtar inspiration från barockens formspråk med dess överdåd. Den norskfranska keramikern Den norskfranska keramikern Christine Eyde Viennet ställer ut sin färgsprakande och originella keramik med inspiration från djur och växtriket.

Den norskfranska keramikern Christine Eyde Viennet ställer ut tre av sina tematiska samlingar; fat, vaser och krukor dekorerade med djur och växter i trompe l'oeil inspirerade av den berömda franske renässanskeramikern Bernard Palissy. Hans berömda plastiska dekor av kräldjur, reptiler och växter har genom tiderna både tjusat och avskräckt och balanserat på gränsen till det absurda.
Ett annat tema är färgrika skulpturer av växter och djur, en värld befolkad av mystiska djur som tillhör olika arter, verkliga eller imaginära. Med sina vridna tentakler och klotformiga ögon tycks de betrakta oss med – ömsesidig häpnad.
En särskild installation ett imponerande dukat bord om naturens form och färger visas i slottets pampiga Kungssal.

Visas på Skoklosters slott 16 juni -30 september

Christine Eyde Viennet  (1947-. Norsk fransk keramiker
Som mycket ung kom hon till Frankrike och fascinerades redan då av den franske renässanskeramikern Bernard Palissy (1510-1590) Hans oförtröttliga arbete, ägnat åt att prisa naturens uppenbarelser i deras skönhet, styrka och samtidigt nyttoinriktade form fascinerade henne. Under 30 år har Christine Viennet format föremål som återskapar markens många djur, skog, vatten, fauna och flora. Idag ägnar hon sig åt en ny värld, havens djup, deras djur, växter och former i en tidvis mystisk, drömlik omgivning i en färgrik och prunkande inramning.

Christine Viennet skapar liv från lera, stengods och porslin, allt i en sprakande prakt.  Leran ser hon som en komplex och närmast mystisk materia, med anor långt tillbaka i människans historia.
Med Sydfrankrike som utgångspunkt har hon idag utställningar runt om i världen