Hem | Skola | Sju av tio barngrupper större än rekommenderat i Håbo

Sju av tio barngrupper större än rekommenderat i Håbo

Enligt Skolverkets riktlinjer bör barngrupperna i förskolan för ett- till treåringar inte vara större än 12 barn. För äldre barn är rekommendationen max 15 barn per grupp. Nu vill lärarfacken lagstifta om en minimibemanning och ett maxtak för barngruppernas storlek. 

I Håbo kommun översteg under fjolåret hela 70 procent av alla åldersindelade barngrupper den här riktlinjen. Det här är betydligt högre än rikssnittet (48 procent). 

– Det är tydligt att Skolverkets rekommendationer inte har nått hela vägen. Vi kräver därför en lagstiftning för att komma tillrätta med förskolornas stora barngrupper. Det är faktiskt obegripligt att politikerna inte redan har tagit denna situation på allvar, säger Johanna Jaara Åstrand, tillträdande ordförande för Sveriges Lärare. 

Stora barngrupper bidrar till ökad stress bland både barn och personal och försämrar möjligheterna till en god pedagogisk undervisning. Skillnaderna bland kommunerna i Uppsala län är stora. I Enköping var 19 procent av barngrupperna större än de borde år 2021, jämfört med Håbos 70 procent. 

Lärarförbundets sajt kan du kolla läget kommun för kommun i hela landet.

– Det räcker inte att minska barngruppernas storlek, det måste matchas med fler förskollärare. Det är en fråga om såväl likvärdighet, kvalitet som trygghet för alla barn, säger Johanna Jaara Åstrand. 

Den norska regeringen lagstiftade om personaltätheten 2018. Sedan reglerna började gälla tog det bara några månader innan 94 procent av förskolorna uppfyllde kravet. 

– Om Norge kan införa en lagstiftning, kan Sverige ta efter! säger Johanna Jaara Åstrand.

Här kan du läsa om Håbos nyckeltal:

Attila Gal
HåboPortalen