Hem | Övriga Nyheter | Kan bli hårdare regler mot marknadsföring av spel

Kan bli hårdare regler mot marknadsföring av spel

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

I samband med att den nya spellagen skulle träda i kraft i början av 2019 så inrättades även det som kallas för Spelmarknadsutredningen. Eftersom omregleringen av den svenska spelmarknaden innebar outforskat territorium så beslutade regeringen att en utredning skulle genomföras – bland annat med syfte att upptäcka eventuella förbättringsområden. Spelmarknadsutredningen lämnade i mitten av december 2020 över sitt slutbetänkande till regeringen, och bland förslagen hittar vi sådant som åtgärder för att minska illegalt spel, samt betydligt hårdare tag mot spelreklam.Reklam under begränsade tider
De senaste åren tycks det inte ha funnits någon hejd på hur mycket spelreklam som pumpas ut i alla våra olika medier. Det spelar ingen roll om du slagit på tv:n, radion, eller tittat på affischer uppsatta på tåg – reklamerna från Svenska casinon på nätet har varit ett givet inslag i vår vardag under en lång tid nu. Mindre justeringar i hur spelbolag får marknadsföra sig har genomförts tidigare, men nu föreslår alltså Spelmarknadsutredningen hårdare restriktioner.

Dels föreslår utredningen att det behövs ett starkare förbud mot marknadsföring från aktörer som inte har licens på den svenska marknaden. Redan nu är det förbjudet för olicensierade spelsidor att rikta sig till spelare på den svenska marknaden med sin reklam, men utredningen menar alltså på att förbudet bör utvidgas än mer.

Även för spelbolagen på den svenska spelmarknaden har Spelmarknadsutredningen föreslagit strängare regler för reklam. Mer specifikt så är det reklam för spel som anses särskilt riskfyllda som föreslås förbjudas under dagtid.

Mer material som kan hjälpa spelbolagen
Utöver åtgärder mot marknadsföring och hårdare tag mot illegalt spel på den svenska spelmarknaden, så rekommenderar även Spelmarknadsutredningen att Spelinspektionen tar fram mer material som kan bistå och utbilda spelbolagen.

Utredningen önskar dels att Spelinspektionen presenterar en modell för riskklassificering, samt att myndigheten bör skynda på processen med att förtydliga innebörden av omsorgsplikt. 

Ett svängigt år på spelmarknaden
År 2020 kommer gå till historien som ett år då det hände en hel del på den svenska spelmarknaden, inte minst på grund av det rådande världsläget. I takt med att läget i samhället gjorde att allt fler blev försatta i ekonomiskt osäkra situationer, så ökade samtidigt spelandet online. Det fick regeringen att vidta åtgärder, och dessa inkluderade bland annat begränsade bonusar, lägre insättningstak och krav på att spelare måste ange hur länge de tänker spela. 

Trots de hårda restriktionerna så har spelbranschen i sin helhet haft ett bra år, och då inte minst tack vare den stadiga aktiviteten på kommersiellt onlinespel. 

Efter allt som har hänt under året så har Spelmarknadsutredningen alltså kommit med förslag som eventuellt skulle kunna leda till ett år 2021 som fortsätter på samma spår som 2020. Det finns dock ingenting som säger att regeringen måste verkställa Spelmarknadsutredningen rekommendationer. Däremot kommer förslagen att fungera som underlag när regeringen beslutar om framtida åtgärder på spelmarknaden. 

Den ständigt omdebatterade spelmarknaden fortsätter att förändras, både för att det är en marknad som lagstiftningen fortfarande lär sig att förhålla sig till, men även för att den påverkas av alla skeenden i världen. Att lika stora förändringar skulle ske 2021 som 2020 känns måhända osannolikt, men att branschen kommer fortsätta att utvecklas råder det inga tvivel om. 

Attila Gal
HåboPortalenPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2759