Hem | Övriga Nyheter | Så skulle fastighetsskatten slå i Håbo: över 10 200 kr dyrare

Så skulle fastighetsskatten slå i Håbo: över 10 200 kr dyrare

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Ett slopat tak för fastighetsavgift riskerar att kosta många villaägare tusentals kronor om året. I Håbo skulle skatten bli mer än dubbelt så dyr som i dag. Villaägarnas Riksförbund kan i dag presentera siffror som visar hur förslaget att avskaffa avgiftstaket skulle påverka den genomsnittliga husägaren – kommun för kommun.

Så skulle fastighetsskatten slå i Håbo: Över 10 200 kronor dyrare Så skulle fastighetsskatten slå i Håbo: Över 10 200 kronor dyrare


I Håbo är det genomsnittliga taxeringsvärdet på ett hus ungefär 2 miljoner kronor. Om taket för fastighetsavgiften tas bort skulle kostnaden bli 18 735 kronor om året, 122 procent mer än dagens avgift. 

Håbo är därmed en av de kommuner som skulle drabbas hårt av en lagförändring. 

Fastighetsskatten avskaffades år 2008 och ersattes med en avgift med ett tak. Nu finns ett förslag från Socialdemokraterna i Stockholm om att ta bort taket och återinföra en progressiv skatt, som bygger på husets taxeringsvärde. 

I dag ligger den genomsnittliga fastighetsavgiften i Håbo på 8 437 kronor om året, vilket alltså motsvarar det nuvarande avgiftstaket. Om taket tas bort och skatten hamnar på 0,75 procent av taxeringsvärdet skulle den genomsnittliga husägaren få betala 18 735 kronor om året i stället.

I hela Uppsala län påverkas genomsnittsvillan i fem av åtta kommuner av förslaget. Uppsala skulle drabbas hårdast ( +13 411 kronor).

Två av fem kommuner påverkas
Genomsnittsvillan i Sverige har ett taxeringsvärde på drygt 1,9 miljoner kronor. Här blir skatten 14 600 kronor om året, en höjning med 73 procent jämfört med dagens tak. I totalt 118 av landets kommuner får den genomsnittliga husägaren höjd skatt. 

Det är framför allt i – och i närheten av storstäder som effekten är störst.

– Priser och taxeringsvärden stiger snabbt i många kommuner, eftersom det råder stor obalans mellan utbud och efterfrågan på småhus. Om taket i beskattningen nu slopas kommer småhusägarna straffas för decennier av försummad bostadspolitik. I stället för att slopa taket i fastighetsavgiften borde Socialdemokraterna gå till val på ökat småhusbyggande, säger Håkan Larsson, samhällspolitisk chef på Villaägarna.
Så stor är den genomsnittliga fastighetsavgiften i kommunerna i Uppsala län


Metod
•Uppgifterna om genomsnittligt taxeringsvärde per kommun kommer från SCB.
•Uträkningen av effekten av ett slopat tak för fastighetsavgiften har gjorts av Villaägarna. 

Källa: Villaägarnas Riksförbund


Prenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2733