Hem | Övriga Nyheter | Allt fler äldre ska försörjas – Håbos försörjningskvot ökar näst mest i länet

Allt fler äldre ska försörjas – Håbos försörjningskvot ökar näst mest i länet

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Det bor allt fler personer i pensionsålder per invånare i arbetsför ålder i Sverige och Uppsala län, visar ny statistik från statistikmyndigheten SCB. I Håbo kommun är utvecklingen näst starkast i länet, efter Östhammars kommun.

Allt fler äldre ska försörjas – Håbos försörjningskvot ökar näst mest i länet Allt fler äldre ska försörjas – Håbos försörjningskvot ökar näst mest i länet


Försörjningskvoten från äldre är ett mått som visar hur många personer i pensionsålder det finns i förhållande till befolkningen arbetsför ålder. I Håbo kommun bor det 3 878 personer som är minst 65 år, och 12 253 personer i åldern 20–64 år. Det motsvarar 32 personer i pensionsålder per 100 personer i arbetsför ålder – vilket innebär att kommunens försörjningskvot från äldre är just 32. År 2000 var motsvarande siffra 13.

– Försörjningskvoten från äldre har alltså stigit kännbart i Håbo. När försörjningskvoten stiger betyder det att färre personer ska finansiera välfärden för fler. Kommunen följer därmed utvecklingen i riket. Sedan millennieskiftet har vi blivit färre personer i arbetsför ålder i relation till antalet äldre i Sverige, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

I Uppsala län har försörjningskvoten från äldre stigit i samtliga kommuner under 2000-talet. Störst är ökningen i Östhammar. Siffrorna för Knivsta och Uppsala kommuner bygger på kommunernas nuvarande gränser. Knivsta kommun bildades ur Uppsala kommun 2003.

Förändringen ser olika ut i olika delar av landet. Det finns enstaka kommuner som fått fler invånare i arbetsför ålder (och med det en lägre försörjningskvot), men i de flesta kommuner har försörjningskvoten från äldre stigit. Allra mest i småstäder och landsbygdskommuner.

I vissa kommuner är förändringarna dramatiska. I till exempel Borgholms kommun på Öland har försörjningskvoten från äldre nästan fördubblats på 20 år.

– På en del håll drivs utvecklingen av stor inflyttning av äldre som nyligen gått i pension eller håller på att avsluta sitt yrkesverksamma liv. Andra kommuner får en ökad obalans när unga vuxna flyttar ut, säger Lena Lundkvist.

Regionala mönster
Håbos försörjningskvot från äldre ligger under hela Sveriges kvot (32 i kommunen jämfört med 36 i riket). Kvoten för Uppsala län ligger på 32.

– Håbo har därmed en relativt låg försörningskvot från äldre bland kommunerna i länet, säger Lena Lundkvist.

Bland kommunerna som har högst försörjningskvot återfinns å ena sidan kommuner med en med en åldrande befolkning utan större inflyttning och barnafödande (till exempel Överkalix och Övertorneå), å andra sidan välbärgade områden som Österlen och Båstad.

Källa: SCB
SCB:s informationspanel


Prenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2742