Hem | Övriga Nyheter | Fortsatt många TBE-fall i Uppsala – här är kommunen där flest smittas

Fortsatt många TBE-fall i Uppsala – här är kommunen där flest smittas

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Allt fler svenskar insjuknar i den fästingburna TBE-smittan. Uppsala län är alltjämt hårt drabbat. Flest smittades förra året i Uppsala kommun. – Vi rekommenderar alla som rör sig i gamla och nya riskområden att vaccinera sig, säger Jenny Grimstig, personskadechef på If.



Antalet fall av den fästingburna smittan TBE ökar år för år. Det som driver ökningen är framför allt att fästingarna breder ut sig över ett allt större geografiskt område.
Uppsala län är – och har varit – ett av de värst drabbade områdena i landet. De senaste tre åren har omkring 45 personer per år smittats i länet. Det är 60 procent fler än för tio år sedan. 

För tio år sedan var fästingproblemen nästan helt isolerade till Mälardalstrakten. Tre av fyra TBE-fall registrerades i Södermland och Uppland. I dag står övriga landet för över hälften av all TBE-smitta. Under 2022 rapporterades smittan i elva kommuner i landet som aldrig tidigare haft några fall.

Under förra året rapporterades TBE-fall i sex av åtta kommuner i Uppsala län. Flest fall noterades i Uppsala kommun. Då är det platsen där personen smittats som avses. 

Kommun (Antal TBE-fall 2022)

Uppsala 16
Enköping 10
Östhammar 8
Håbo 4
Knivsta 4
Tierp 4
Älvkarleby 0
Heby 0

Avser kommunen där personen tros ha smittats.
Källa: Folkhälsomyndigheten

Antalet fall varierar en del från år till år, men Folkhälsomyndigheten uppskattar att incidensen av TBE ökar med omkring fem procent per år. Det motsvarar en fördubbling vart femtonde år. 

– Det bästa är såklart att förebygga att drabbas av fästingburna sjukdomar, men det kan vara bra att veta att borreliainfektion och TBE till följd av fästingbett kan täckas av en personförsäkring om man har det, säger Jenny Grimstig, personskadechef på If.

Vid fästingbett – tänk på detta: 

•  Ta bort fästingen så fort som möjligt för att minska risken för att drabbas av borrelia. Om fästingen bär på TBE överförs det direkt när den biter sig fast. Om du vistas i riskområden bör du därför vaccinera dig, det gäller även små barn.
•  Ta bort fästingen med pincett, fästingborttagare eller naglarna. Tänk på att inte klämma bakkroppen på fästingen. Dra rakt ut utan att vrida.
•  Tvätta såret med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.
•  Kontakta vårdcentral om det uppstår en rodnad en vecka eller senare efter bettet, och som växer till mer en fem centimeter i diameter. Det kan vara tecken på borreliainfektion.
•  Kontakta vårdcentral om du får feber, huvudvärk, är ovanligt trött och har värk i muskler eller leder en tid efter fästingbettet. Det kan ofta ta en till fyra veckor innan symtomen visar sig.
•  Mörka kläder drar till sig färre fästingar. Däremot kan det vara lättare att upptäcka fästingar på ljusa kläder. Skydda dig genom att ha på dig mörka och täckande kläder. Det kan till exempel vara en långärmad tröja, långbyxor och strumpor. Ha heltäckande skor på fötterna, helst stövlar.

Läs mer
Sjukdomsinformation om TBE (Tick borne encephalitis) — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)



Prenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV






Bedöm denna artikel:

3.00

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2749