Hem | Övriga Nyheter | Så gör du ditt hem personligare - med fototapet

Så gör du ditt hem personligare - med fototapet

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Borta bra men hemma är bäst, men med tiden kommer längtan efter att göra om hemma. Kanske är det just det en gång mysiga vardagsrummet där du tillbringar så mycket tid som ska få ett lyft? Eller så är det hallen, barnrummet eller sovrummet som du vill sätta en ny prägel på?Skapa stor förändring med fototapet
En fototapet är ett stort motiv som täcker en hel vägg. Fototapeten är uppdelad på olika tapetvåder som limmas direkt på väggen och tillsammans bildar det hela motivet. Fototapeter tapetseras sällan på samtliga väggar i ett rum utan fungerar oftast som en fondvägg*.

Många förknippar fototapeter med 1970-talet då det var en stor trend för att sedan nästan helt försvinna under 1980- och 1990-talet. Länge fanns endast de kollektioner tillgängliga som tagits fram på 1970-talet. Men idag finns ett stort urval av fototapeter, nästan varje tapetleverantör har någon form av fototapet i sitt sortiment.

Att använda fototapet är ett fantastiskt sätt att införliva din personliga stil och skapa en unik atmosfär i ditt hem. Det är en snabb metod för att ge en viss stämning eller känsla till ett rum. Fototapeter kan vara gjorda av olika material, såsom tyg eller papper, och kan vara tryckta med olika bilder, mönster eller struktur. De kan vara enkla och enfärgade, eller vara mer avancerade och detaljerade.

Kanske tycker du om gröna växter och vill ha en rofylld oas? Eller kanske du önskar en bild med fåglar? Du kan välja en tapet som återspeglar dina intressen, favoritplatser eller vackra naturmotiv. Det ger verkligen rummet en personlig touch och kan vara ett fantastiskt samtalsämne när gäster kommer över! Det finns många motiv att välja mellan, endast din smak, fantasi sätter gränsen.

Det du behöver göra innan du beställer ditt motiv är att mäta väggen, både på bredden och på höjden.

Tapetsera själv eller anlita hantverkare 
Vill du slippa krångel och få tid över till annat - boka ett proffs att fixa väggen! Att anlita en professionell målare/tapetserare behöver inte vara dyrt. Många glömmer ofta att man som privatperson kan anlita en med Rot-avdraget och på så sätt dra av 30 % av den totala kostnaden för arbetet.

Ska du tapetsera själv så finns det en detalj i arbetet som inte får försummas eller negligeras. Förarbetet. Det förarbete du gör kommer nämligen till mångt och mycket vara avgörande för det färdiga resultatet. Ett dåligt förarbete kommer att ge ett undermåligt slutresultat. Lägger du däremot ner mer tid på det lite tråkigare jobbet så belönas du i slutändan.

Oavsett vilken typ av vägg det handlar om – målad yta, betong, puts, gips, glasfiberväv eller exempelvis en redan tapetserad vägg – så kommer ytan i fråga att behöva var slät, torr och fast förankrad.

Så ser ditt förarbete inför tapetsering ut 

1. Börja alltid med att förenkla för dig själv. Ta undan alla möbler och se till att du har space att röra dig på. Se till att täcka golvet och se till att ta bort alla spikar och skruvar samt att bryta strömmen och skruva loss vägguttagen.

2. Ta bort alla överflödig tapet. Har du tapet på väggarna så ska du dra bort så mycket som möjligt av denna. Speciellt viktigt är det vid alla skarvar. Använd en skrapa.

3. Spackla. Alla ojämnheter ska spacklas igen. Var noggrann med detta.

4. Slipa. Som sagt, väggen ska vara slät och därför ska du också slipa till de ytor du spacklat.

5. Större ojämnheter och hål? Börja med att använda en trekantsskrapa för att få till en jämnare yta. Därefter så ska du spackla, sätta fast vävtejp och spackla ännu en gång innan du låter det torka. Avsluta – som ovan – med att sandpappra.

6. Tvätta av alla målade ytor med en tvättsvamp.

7. Måla. Har du en tapet under med starka färger och stora färgskiftningar så ska du måla. Detta för att det inte ska lysa igenom. Vi kan även säga att om du har en betongvägg så ska denna målas genom en förlimning innan.

Fortsätt läsa mer på Tapetsera Guiden, där du hittar även övriga tips, och förslag på verktyg.

Attila Gal
HåboPortalen

* När en vägg avviker till utseendet mot rummets övriga väggar kallas det fondväggPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2747