Hem | Övriga Nyheter | Berättardags | Min söndagseftermiddag i solen vid Bonnkroken

Min söndagseftermiddag i solen vid Bonnkroken

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Det var sen eftermiddag i oktober och solen värmde ännu skönt. Jag hade parkerat min bil vid Bonnkroken, där det en gång i tiden fanns en lada. Den revs för många år sedan men som ”inföding” i Häggeby håller man fast vid sådant som var då man var ung. Det skall sägas att ingen blir Häggebybo som inte bott där mer än 50 år.

Ett annat rådjur en annan gång på Skadevi Oxen | Foto: Tommy Hildorsson Ett annat rådjur en annan gång på Skadevi Oxen | Foto: Tommy Hildorsson


Jag hade parkerat bilen intill buskarna vid kullen där ladan en gång stått. Bildörren var öppen och jag tog av mig collagetröjan. Jag tog fram boken ”Den magiska gnistan” av Kajsa Ingemansson och satte mig tillrätta i framsätet så att solen sken på den del av kroppen som den öppna bildörren tillät.

Efter att ha suttit och njutit av det varma vädret, tuggat i mig lite chips och tagit några klunkar Coca Cola såg jag hur en bil stannade en bit bort där vägen svänger mot Slotts- och Söderskogen. Det var en bils av modellen Suv och jag tänkte, kanske är det någon som skall rasta sina hundar. Med det i tankarna förberedde jag mig på att det skulle komma en eller flera hundar rusande mot mig där jag satt i bilen. Mellan bilen på vägen i kurvan och där jag befann mig var det en gropig väg med hög vass i dikena. Det gjorde att om det skulle komma några hundar springande skulle jag inte se dem förrän de var alldeles intill mig. Men det kom inga hundar och jag fortsatte att läsa.

Efter en stund kom det istället en man klädd i gröna camoflagekläder och en bössa i en rem över axeln. Jag hajade till lite när jag fick se honom och tankarna flög iväg. Det kunde ju vara vem som helst, kanske en galning som kunde skjuta mig till döds rätt upp och ner. Ja man hör så mycket om tokiga människor nu för tiden så man får vara beredd på vad som helst. När jag tittade till på mannen lyfte han lite nonchalant på handen liksom för att hälsa lite diskret. Jag satt still och fortsatte att läsa för att visa att jag inte visade någon form av oro av något slag. Mannen fortsatte på den gräsbevuxna vägen ner mot sjön och jag förstod att det var en jägare och att han var ute för att skjuta något djur, en fågel kanske. Snart var mannen utom synhåll och jag kunde koncentrera mig på innehållet i boken igen.

Nu hade jag återfått sinnesstämningen som jag hade innan och ljudet från bilarna som gasade iväg upp för Måttabacken var det enda som störde den här soliga och sköna söndagseftermiddagen. Men så plötsligt small det och när jag tittade upp såg jag mannen gående vid en kulle en bit ut på åkern längre bort. Jag såg mig omkring, kände efter om allt var okay med mig, om han hade skjutit mot mig eller åt ett annat håll. Tittade åt alla håll för att se om något djur hade fallit offer för hans kulor. Men nää, jag kunde inte se något djur som blivit skadat eller dödat. Några sekunder senare sprang ett rådjur ut från andra sidan av kullen där mannen befann sig. Jag hoppades innerligt att det spröda rådjuret skulle klara sig hela vägen ner till sjön och kunna gömma sig. Det höga gräset och buskarna döljde rådjuret och mannen hade ingen möjlighet att kunna skjuta det. Vad skottet som avlossades var menat att träffa vet jag inte men varken rådjuret, jag eller något annat djur verkade inte ha blivit träffat.

Jag såg hur mannen sakta gick längs diket tillbaka till bilen. Han öppnade bakdörren och lade in vapnet. Så öppnade han dörren på förarsidan, klev in och startade bilen. Sakta körde han iväg bort mot Viksjö, utan att ha fått något byte. När han kom fram till stora vägen svängde han mot Skokloster och min tanke var, att kanske skall han göra samma sak någon annanstans, smyga sig på ett oskyldigt vilt djur, avlossa ett skott och kanske döda det. Men vad vet ja för jag fortsatte att läsa min bok fram till att luften började kännas lite kylig och jag begav mig hemåt. Det som hade hänt hade satt fantasin och känslorna i rörelse och jag hade fått uppleva ännu ett litet äventyr några timmar på söndagseftermiddagen i en guldskimrande atmosfär när trädens löv skimrar i regnbågens alla färger.

Tommy HildorssonPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Album

Foto: Tommy Hilorsson Foto: Tommy Hilorsson Foto: Tommy Hildorsson

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2754