Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | Sista fullmäktigesändningen i Håbo Närradio

Sista fullmäktigesändningen i Håbo Närradio

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Håbo kommun står inför stora förändringar då det gäller dokumentation av fullmäktigemötena. De kommer från och med februari 2013 inte att direktsända fullmäktige i Lokal-TV eller Närradio utan endast via webben.

Foto: Tommy Hildorsson Foto: Tommy Hildorsson


Det meddelar kommunens kommunikationsstrateg Pia Jexell till Håbo Närradio. Årets sista fullmäktigemötet den 17 december blir därmed det sista som sänds i närradion.

– För Håbo Närradios del blir det en stor förlust eftersom fullmäktigemötena har varit en form av livlina för närradioverksamheten säger ordförande Marcus Edlundh. Han säger att Håbo Närradio nu får förlita sig på föreningarna i kommunen, att de upptäcker fördelarna med att ha egna radioprogram där de kan marknadsföra sin verksamhet.

En epok går i graven
Håbo Närradioförening bildades 1991. Föreningen är en ideell paraplyorganisation med syfte att knyta andra föreningar till sig, föreningar som är intresserade av att sända föreningsradio. De första åren blomstrade verksamheten men på senare tid har bara några få föreningar, kyrkan och kommunens fullmäktigesammanträden sänts. Idag då den digitala tekniken tagit ett fast grepp om utvecklingen har webbsändningar av olika slag trängt undan de analoga radio- och TV-sändningarna. Det har även Håbo kommun tagit fasta på nu när de avslutar det samarbetet med Håbo Närradio efter många år.
– Men trots beskedet att kommunen upphör med direktsända fullmäktigemöten så ser vi ljust på framtiden i Närradioföreningen säger Marcus. Den relativt nystartade föreningen Närradions vänner växer och där hoppas vi på att finna en del av det stöd som krävs för en fortsatt verksamhet.

Egen radiostation är guld värt
Att ha en egen radiostation i kommunen är en lyx. Det har bland annat Svenska kyrkan anammat. De har sänt gudstjänst i närradion tidigare och kommer troligtvis att fortsätta 2013. Det är ett utomordentligt bra sätt att bland annat nå ut till de olika äldreboendena i kommunen. Även fritidsgårdsverksamheten har använt sig av närradion i sin verksamhet. Så även om det inte finns någon mediautbildning i Fridegårdsgymnasiet så finns utrustningen. Och så länge Håbo Närradio fortsätter sin verksamhet så har skolan möjlighet att nå ut till alla i kommunen och lite till - så långt radiovågorna når - samtidigt.

Vänföreningen en resurs att räkna med
– För de som blir medlemmar i Närradions vänner väntar inte bara möjligheten att lära sig att sända radio. Medlemmarna får möjlighet att göra egna radioprogram redan efter att de betalt in första medlemsavgiften. Och som om det inte skulle vara nog så lottas det ut vinster på medlemsnumren två gånger per år. Så även om kommunen slutar med direktsända fullmäktigemöten så fortsätter vi vår verksamhet med flaggan i topp, avslutar Marcus och hänvisar till Håbo Närradios egen hemsida www.habonarradio.se för mer information om bland annat medlemskap i Närradions vänner.

Tommy Hildorsson
morgondis@gmail.comPrenumerera på kommentarer Kommentarer (5 Skickat)

avatar
Attila Gal 15 Dec 2012
Hej på er!

Allt är mycket enklare med webbaserad radio, eller? Samtidigt når man ut till hela världen, Kommunfullmäktige behöver inte sändas live, man kan göra en inspelning av ljudet (Zoom ljudinspelare) och sedan lägga in i slingan dagen efter. Med inspelaren kan man göra även reportage i byn och eftersända.

Attila
avatar
Tommy Hildorsson 16 Dec 2012
Jovisst! Du har alldeles rätt. När det nu inte blir några fullmäktigesändningar nästa år så får vi hoppas att föreningarna i kommunen inser fördelarna med att göra egna radioprogram där de kan marknadsföra sin verksamhet. Om det slår väl ut har vi möjlighet att utvecklas och då kanske det kan bli möjligt att även rikta in oss på webben. Tills vidare så kan hela världen lyssna på "Vintersaga" på www.habonarradio.se redan dagen efter livesändningen.
Mvh Tommy
avatar
Bo Hellgren 17 Dec 2012
Vad det handlar om är att Håbo kommun slutar att ge sina medborgare möjlighet att ta del av och påverka beslutsfattandet i kommunen. Vad blir det kvar av demokratin då ?
avatar
Tommy Hildorsson 18 Dec 2012
Visst är det så Bo. Kommunen har helt enkelt tagit bort möjligheterna för kommuninvånarna att följa fullmäktigemötena i Lokal TV och Närradion. Inga argument för eller emot har accepterats eller förändrat beslutet.Demokrati - nää, av den finns inte mycket kvar i den här kommunen.
Det som jag upplever som ändå mer tragiskt är att ingen, ingen har sagt eller gjort något för att tacka Lokal TV eller Håbo Närradio för alla års engagemang med de direktsända mötena.Hur kan man bara fatta ett beslut, vända på klacken och gå iväg utan att ens säga TACK. Inte ett TACK FÖR ALLA ÅR SOM NI STÄLLT UPP, nää. Om ändå Lokal TV och Håbo Närradio fått en inbjudan till Julbordet eller kanske fått en julklapp så som alla som de som deltog i årets sista fullmäktige. Men nää, inte ens ett litet tack...inte ens ett tack.
hälsningar från tommy hildorsson
avatar
Christian Johansson-Nord 16 Apr 2013
Är det bara de direktsända KF-mötena som är borta? Sänds Repriserna fortfarande i Lokal TV?
totalt: 4 | visar: 1 - 4

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Album

Foto: Tommy Hilorsson Foto.

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2739