Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | SPF Håbo på utflykt till Filmstaden och Ljunglöfska slottet

SPF Håbo på utflykt till Filmstaden och Ljunglöfska slottet

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

En mycket disig och snålkall morgon steg ett stort antal SPF:are på buss för en dagsutflykt med två inriktningar. Först en rundandring på SF Filmstaden.

SPF Håbo på utflykt till Filmstaden SPF Håbo på utflykt till Filmstaden


Filmstaden ligger i Solna och har så gjort sedan det invigdes på 1920-talet. Våra guider denna förmiddag heter Jakob och Miranda. Det är kallt och blåsigt men dock inte en droppe regn. Vi fick berättats på ett mycket trevligt och inlevelsefullt sätt historien om SF. Många av oss välkända skådespelare verkade ju under 30-40-50 och delvis in på 1960-70talet på SF. Den första film som gjordes på SF var ”Göta-Elfs-katastrofen”. Det var en stumfilm, ganska kort, dramatisk förstås då den handlade om just den stora Götaälvskata-strofen från 1908. Producent var Charles Magnusson.

Jakob berättade om gatunamnen runt oss. Det var bl. a. Ingemar Bergmans torg. Filmsalongerna som fortfarande var i bruk var döpta efter Anna-Lisa Eriksson, Nils Poppe och Sickan Carlsson.

Lite av historiens vingslag kändes när vi senare fick se film om SF´s historia.

Som vanligt, bekvämt och nära stod bussen och väntade på oss för vidare färd mot Bromma-Blackeberg för ett besök i Ljunglöfska slottet.

Vi skall få ta del av historien om ”Snus-kungen av Sverige” Knut Fredrik Ljunglöf. När vi kommer in på slottet står det uppdukat med fördrink och lite godiskarameller. En herre vid namn Rolf Lenstam tar emot oss.
Han berättar med mycket humor och roliga inlägg om Knut Fredrik Ljunglöf. När Knut övertog sin fars verk ”Ljunglöfs Tobaks Fabriks Tillverkningar” var den Ljunglöfska firman världen största snusfabrik. Tillverkningen skedde i en fabrik på Sveavägen i Stockholm.

Sommarvistelse för familjen blev denna enorm villa, även kallad ”slottet”, vilket passade väl för en sådan ”kung”.
Själva kände vi oss som kungar när matsalsdörrarna slogs upp och vi fick promenera in i en otroligt vacker matsal, vackert dukad och vi serverades en tvårätters måltid bestående av Slottets toast Skagen som förrätt och gösfilé eller lammfilé som varmrätt.

Efter kaffe med choklad var besöket på slottet slut och vår buss stod troget väntande utanför. Dessutom hade vi vädrets makter på vår sida denna dag. Precis när vi steg på bussen, kom regnet.

Johnny Lachmann ville gärna visa oss en vacker utsikt och vår chaufför körde därför en omväg så att vi kom till en utsiktsplats nära Mälarkanten där vi kunde se ut över vattnet och på andra sidan låg ett ”riktigt” slott, nämligen Drottningholms slott.
Så var vi åter hemma efter en mycket innehållsrik och trevlig dag anordnad av vår excellenta resekommitté.

Text: medresenären Yvonne Lindström

Foto: medresenärerna Ewert Lindström, Gert Lidö och Bo HanssonPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2746