Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | Inspirerande avslut efter 23 år i etern

Inspirerande avslut efter 23 år i etern

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Vid årsskiftet 2014/15 släcktes Håbo Närradio ner efter 23 års verksamhet. Den 13 maj samlades några av medlemmarna i den före detta styrelsen i Håbo Närradioförening för en sista gång i radiosammanhang. De hade bokat ett besök på Sveriges Radio i Stockholm och som avslutning på dagen, middag i Kaknästornet. Det var med bakgrund till den egna radioverksamheten som de valt just dessa besöksmål.

Ett av studiorummen Ett av studiorummen


År 1961 började Sveriges Radio flytta in i det då nybyggda radiohuset på Gärdet i Stockholm där det fortfarande är beläget. Den officiella invigningen skedde den 22 september 1962. År 1967 invigdes Kaknästornet, det som sedan det byggdes har varit hjärtat i radio- och TV-trafiken i Sverige. Två byggnader som med sina funktioner är beroende av varandra, något som radioentusiasterna från Håbo Närradio i sitt sista möte ville ta del av.

Studiebesök och middag
Det var ett regnigt och blåsigt Stockholm som tog emot men ett varmt och välkomnande mottagande i radiohuset av Fredrik Ralstrand. Han hälsade välkommen och började den guidade visningen i studio 3 där han presenterade sig själv och en del av företaget Sveriges Radios historia. Det blev en imponerande rundvandring i och förbi studior och kontrollrum. Rummet för radioteater och ljudeffektsrum drog till sig extra mycket intresse. Hela den guidade visningen tog cirka en och en halv timme. Att sedan avsluta dagen med en storslagen vy över ett regnigt Stockholm i Kaknästornet var liksom kronan på verket. Upplevelserna i Radiohuset och Kaknästornet blev en värdig och inspirerande inramning och avslutning på 23 års radioverksamhet i Håbo Närradioförening.

Historien bakom närradion
Håbo Närradioförening bildades 1991 av några kreativa personer som hade ett brinnande intresse för media. Allt började i en lägenhet på Mansängsstigen 12 i Bålsta. Föreningens radiostation fick namnet Håbo Närradio och sände på frekvensen FM 87,7 MHz. De knöt till sig ett tiotal andra föreningar, alla med intresse att sända föreningsradio. Snart kunde de sända ut de första signalerna i etern. Fram till augusti 2005 pågick verksamheten i lägenheten, men då medialinjen startade i Fridegårdsgymnasiet erbjöds föreningen ett samarbete med skolan. Nytt mixerbord och övrig utrustning köptes in av skolan. Till en början fortsatte radiosändningarna som tidigare men vartefter åren gick avtog intresset. Internet, mobiler, surfplattor med mera blev allt populärare och vid årsskiftet 2014/15 tvingades föreningen att lägga ner verksamheten och föreningen upphörde.

Tommy HildorssonPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Album

Middag i Kaknästornet mycket liten Rum för radioteater Vy över ett regnigt Stockholm

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2759